Ciasteczka kawowe z bazylią i kremem truskawkowym
Kruche, orkiszowe ciasteczka pachnące kawą i ziołami, z soczystymi owocami w śmietankowym kremie. Idealnie smakują z filiżanką świeżo zaparzonej kawy. Kawa zbożowa z błonnikiem będąca doskonałym uzupełnieniem codziennej diety, bazylia i truskawki to zadziwiająco udane połączenie. Koniecznie musicie ich spróbować!
Ja takie ciasteczka zrobiłam na specjalną okazję!
To już 6-ste urodziny Smacznej Pyzy!
Tak, tak, jestem tu z Wami już od 6-ciu lat i póki co nie zamierzam nigdzie uciekać. Zaczynałam nieśmiało właśnie w czerwcu, miesiącu świeżych zapachów lata i słonecznych dni, truskawkowymi babeczkami, a od tego czasu pojawiło się bardzo wiele innych przepisów. Teraz czasami jest mnie trochę mniej i rzadziej dodaję nowe wpisy, ale po prostu mam dużo obowiązków i zwyczajnie brakuje mi czasu. Nie mniej jednak jestem i szykuję nowe posty. Mam nadzieję, że równie pyszne jak ten dzisiejszy, który być może chętnie przetestujecie.
Ciastka kruche z kawą, bazylią, przekładane truskawkowym kremem
czas przygotowania: 45 minut + czas chłodzenia ciasta
składniki na ok. 40 ciastek śr. 6 cm:
Jak zrobić kruche ciastka z kawą i bazylią?
Połączyłam obie mąki z solą, przesianym cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i kawą zbożową Inką Dorzuciłam pokrojone na małe kawałki zimne masło. Roztarłam rękami na mokry piasek. Dosypałam posiekaną bazylię i wlałam żółtka. zagniotłam ciasto tylko tyle żeby składniki się połączyły i zlepiły. Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Schłodzone ciasto dzieliłam na mniejsze porcje i rozwałkowywałam dość cienko lekko podsypując mąką. Wykrawałam foremką parzystą ilość ciastek w kształcie kwiatków. Oczywiście możecie wyciąć dowolny kształt swoich ciastek.
Ciasteczka układałam na blasze wyłożonej papierem co pieczenia. Piekłam 8-9 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Powinny się lekko zrumienić. Po upieczeniu studziłam na kratce. Trzeba delikatnie przekładać bo są delikatne i kruche.
Jak zrobić krem truskawkowy?
Mus truskawkowy, który wykorzystałam do kremu to po prostu zmiksowane, świeże truskawki z niewielkim dodatkiem cukru, tak do smaku. Żelatynę rozmieszałam z zimną wodą, a kiedy napęczniała podgrzałam żeby się rozpuściła. Do lekko przestudzonej dodałam kilka łyżeczek musu truskawkowego, wymieszałam i połączyłam z resztą musu. Mocno schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno, a następnie połączyłam z musem truskawkowym z żelatyną. Krem odstawiłam na chwilę do lodówki żeby stężał.
Kiedy ciasteczka ostygły połowę z nich ozdobiłam rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą wyciskając ją przez małą dziurkę zrobioną w woreczku foliowym, do którego wlałam czekoladę. Schłodzony krem nałożyłam do rękawa cukierniczego i przez ozdobną końcówkę wycisnęłam na ciasteczka, te bez czekolady. Każde ciastko z kremem przykryłam ciastkiem z czekoladą.
Takie ciasteczka kawowo-bazyliowe z kremem truskawkowym przechowuję w lodówce.
Kawa Inka z błonnikiem to połączenie przyjemnego z pożytecznym: aromatycznej kawy zbożowej i mocy inuliny (aż 43%) - rozpuszczalnego błonnika pochodzącego z cykorii. Najwartościowsza jest tutaj inulina będąca prebiotykiem. To oznacza, że stanowi doskonałą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych. Podczas gdy latem sięgamy po więcej kolorowych napojów czy deserów, Inka z błonnikiem będzie pomagała w usuwaniu wolnych rodników z naszego organizmu. Z badań naukowych wynika, że ok. 40% masy inuliny przekształca się w biomasę bakterii. Inulina uważana jest także za rozpuszczalny błonnik pokarmowy. Wiąże duże ilości wody zwiększając ilość treści pokarmowej i jednocześnie obniżając jej kaloryczność.
...
Ja takie ciasteczka zrobiłam na specjalną okazję!
To już 6-ste urodziny Smacznej Pyzy!
Tak, tak, jestem tu z Wami już od 6-ciu lat i póki co nie zamierzam nigdzie uciekać. Zaczynałam nieśmiało właśnie w czerwcu, miesiącu świeżych zapachów lata i słonecznych dni, truskawkowymi babeczkami, a od tego czasu pojawiło się bardzo wiele innych przepisów. Teraz czasami jest mnie trochę mniej i rzadziej dodaję nowe wpisy, ale po prostu mam dużo obowiązków i zwyczajnie brakuje mi czasu. Nie mniej jednak jestem i szykuję nowe posty. Mam nadzieję, że równie pyszne jak ten dzisiejszy, który być może chętnie przetestujecie.
pyszne, delikatne ciasteczka kawowo bazyliowe na 6-ste urodziny Smacznej Pyzy |
Ciastka kruche z kawą, bazylią, przekładane truskawkowym kremem
czas przygotowania: 45 minut + czas chłodzenia ciasta
składniki na ok. 40 ciastek śr. 6 cm:
- CIASTKA - 150 g mąki orkiszowej typ 2000
- 50 g mąki pszennej typ 450
- 100 g masła extra
60 g cukru pudru - 3 czubate łyżeczki kawy zbożowej Inka z błonnikiem
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki posiekanych listków zwykłej bazylii
- 2 żółtka ze średnich jajek
- KREM - 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 ml musu z truskawek (truskawki zmiksowane z cukrem)
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 6 łyżeczek zimnej wody
- dodatkowo - kilka kostek gorzkiej czekolady
ciasteczka trzeba schłodzić i później można się nimi delektować |
Jak zrobić kruche ciastka z kawą i bazylią?
Połączyłam obie mąki z solą, przesianym cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i kawą zbożową Inką Dorzuciłam pokrojone na małe kawałki zimne masło. Roztarłam rękami na mokry piasek. Dosypałam posiekaną bazylię i wlałam żółtka. zagniotłam ciasto tylko tyle żeby składniki się połączyły i zlepiły. Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na przynajmniej 30 minut.
składniki na kruche ciasteczka - mąka, cukier, kawa zbożowa Inka, masło i żółtka jaj |
do ciasta dosypałam posiekaną bazylię - wzbogaciła smak i zapach ciasteczek |
Schłodzone ciasto dzieliłam na mniejsze porcje i rozwałkowywałam dość cienko lekko podsypując mąką. Wykrawałam foremką parzystą ilość ciastek w kształcie kwiatków. Oczywiście możecie wyciąć dowolny kształt swoich ciastek.
Ciasteczka układałam na blasze wyłożonej papierem co pieczenia. Piekłam 8-9 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Powinny się lekko zrumienić. Po upieczeniu studziłam na kratce. Trzeba delikatnie przekładać bo są delikatne i kruche.
ciasto cienko rozwałkowałam i wycięłam ciasteczka w formie kwiatków |
Jak zrobić krem truskawkowy?
Mus truskawkowy, który wykorzystałam do kremu to po prostu zmiksowane, świeże truskawki z niewielkim dodatkiem cukru, tak do smaku. Żelatynę rozmieszałam z zimną wodą, a kiedy napęczniała podgrzałam żeby się rozpuściła. Do lekko przestudzonej dodałam kilka łyżeczek musu truskawkowego, wymieszałam i połączyłam z resztą musu. Mocno schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno, a następnie połączyłam z musem truskawkowym z żelatyną. Krem odstawiłam na chwilę do lodówki żeby stężał.
połowę ciasteczek polałam rozpuszczoną czekoladą - ułożę je na wierzchu |
Kiedy ciasteczka ostygły połowę z nich ozdobiłam rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą wyciskając ją przez małą dziurkę zrobioną w woreczku foliowym, do którego wlałam czekoladę. Schłodzony krem nałożyłam do rękawa cukierniczego i przez ozdobną końcówkę wycisnęłam na ciasteczka, te bez czekolady. Każde ciastko z kremem przykryłam ciastkiem z czekoladą.
Takie ciasteczka kawowo-bazyliowe z kremem truskawkowym przechowuję w lodówce.
do ciasteczek kawowo bazyliowych z kremem truskawkowym koniecznie podajcie świeżo przyrządzoną kawę |
Kawa Inka z błonnikiem to połączenie przyjemnego z pożytecznym: aromatycznej kawy zbożowej i mocy inuliny (aż 43%) - rozpuszczalnego błonnika pochodzącego z cykorii. Najwartościowsza jest tutaj inulina będąca prebiotykiem. To oznacza, że stanowi doskonałą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych. Podczas gdy latem sięgamy po więcej kolorowych napojów czy deserów, Inka z błonnikiem będzie pomagała w usuwaniu wolnych rodników z naszego organizmu. Z badań naukowych wynika, że ok. 40% masy inuliny przekształca się w biomasę bakterii. Inulina uważana jest także za rozpuszczalny błonnik pokarmowy. Wiąże duże ilości wody zwiększając ilość treści pokarmowej i jednocześnie obniżając jej kaloryczność.
kawa zbożowa, bazylia i truskawki to świetne połączenie |
...
Bloga szóste urodziny, a moje 29! Wszystkiego najpyszniejszego i wielu pysznych pomysłów! :)
OdpowiedzUsuńw takim razie Tobie także należą się życzenia wszystkiego najlepszego! spełnienia marzeń Ci życzę :)
UsuńWszystkiego najlepszego i samych smacznych przepisów.Kasia
OdpowiedzUsuńdziękuję, Kasiu :)
UsuńBrawo TY!Wspaniały blog ,zaglądałam tutaj nieśmiało od dawno..wiele razy korzystając z przepisów ,za co dziękuję teraz,pozdrawiam życząc wielu wspaniałych pomysłów na nowe potrawy i radości z bloga ,bo przecież to też ważne. Jadzia.
OdpowiedzUsuńJadziu, zaglądaj śmiało, będzie mi bardzo miło :) dziękuję za życzenia!
UsuńDziękuję za bloga i dużo smacznych inspiracji życzę.pozdrawiam Anka
OdpowiedzUsuńdzięki Anka! dziękuję, że do mnie zaglądasz :)
UsuńGratulacje,zaglądam tu,korzystam z przepisów i lubię :)Aneta
OdpowiedzUsuńdziękluję, Aneta :)
UsuńWow, wygląda na naprawdę ciekawe połączenie. Nigdy czegoś takiego nie próobowałam, chociaż muszę przyznać, że zdecydowanie mam zamiar to zrobićw ten weekend!
OdpowiedzUsuńZuza, mam nadzieję, że będą Ci smakowały - koniecznie daj znać!
UsuńWspaniałe połączenie
OdpowiedzUsuń