Rolada z karkówki z grzybami leśnymi

Delikatne mięso z farszem z leśnym grzybów, pachnące lasem i wspomnieniami jesiennego grzybobrania. Taka rolada z wieprzowiny może być doskonałym daniem na rodzinny, świąteczny obiad. 

Święta już tuż, tuż. Ja mam wszystko zaplanowane i na świąteczny obiad podam właśnie taka roladę wieprzową z grzybami. Dobrze upieczone mięso będzie mięciutkie, a grzyby i przyprawy nadadzą cudownego smaku i aromatu całemu daniu. Myślę, że mojej rodzinie takie danie będzie smakowało.

A Wy co planujecie podać na świąteczny stół? Jeżeli komuś brakuje pomysłu to może zainspirują go moje propozycje dań na Wigilię i BożeNarodzenie. Zajrzyjcie koniecznie!

roladki z karkowki, wieprzowina, grzyby suszone, farsz grzybowy, rolada wieprzowa, menu swiateczne, swiateczny stol, boze narodzenie, obiad, mieso



rolada wieprzowa, wieprzowina, karkowka, grzyby suszone, swieta, menu swiateczne, obiad swiateczny

Rolada z karkówki wieprzowej z farszem grzybowym

czas przygotowania:  60 minut + czas marynowania mięsa + czas pieczenia
składniki: 
  • MIĘSO NA ROLADĘ - 1 kg karkówki wieprzowej b/k
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego 
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 
  • 1 łyżeczka soli 
  •  do obsmażenia rolady - 2 łyżki oleju roślinnego
  •  
  • FARSZ - 80 g suszonych borowików lub innych grzybów suszonych - u mnie podgrzybki
  • 1 średnia cebula 
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 5 owoców jałowca
  • do smaku - sól, pieprz czarny mielony
  •  
  • do sosu - wywar z grzybów
  • 1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej

roladki wieprzowe, rolady miesne, farsz grzybowy, swiateczne potrawy, swiateczny obiad, mieso, karkowka

Jak przygotować mięso na roladę?

Wzięłam kawałek karkówki wieprzowej, bez kości. Bardzo ostrym nożem rozkroiłam go na płat grubości ok. 2-3 cm. Przykryłam folią spożywczą i rozbiłam tłuczkiem tak żeby był gruby na ok. 1 cm. Ponieważ mój kawałek mięsa był gruby, ale krótki, to powstał długi i niezbyt szeroki płat mięsa. Przecięłam go więc w połowie długości i postanowiłam zrobić 2 mniejsze rolady zamiast 1 dużej.

Przyprawy wymieszałam i posypałam nimi mięso z obu stron. Płaty zwinęłam w rulon, zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na całą noc.

rolada wieprzowa, rolada z karkowki, mieso, wieprzowina, rolada z grzybami, obiad

Jak zrobić farsz do rolady z grzybami? 

Grzyby, podgrzybki w formię krajanki czyli przed suszeniem pokrojone w plastry lub cząstki, wsypałam do garnka. Zalałam 3 szklankami ciepłej wody i odstawiłam na godzinę. Po tym czasie gotowałam je przez kolejną godzinę aż zmiękły. Odcedziłam dokładnie i lekko odcisnęłam. Wywar zachowałam. Odłożyłam też ze 2 łyżki grzybów do sosu.

Grzyby na farsz zmieliłam w maszynce do mięsa. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Marchewkę oskrobałam, starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Warzywa przesmażyłam na oleju aż nieco zmiękły. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i ziarenkami drobno posiekanego jałowca. Smażone warzywa dodałam do grzybów. Ponieważ farsz był zbyt luźny dosypałam trochę bułki tartej, wymieszałam.

rolada wieprzowa z grzybami, roladki z farszem grzybowym, swiateczny obiad, grzyby suszone, grzybki, nadzienie
rolady wieprzowe z grzybami, farsz grzybowy, roladki z karkowki, obiad, mieso
roladki wieprzowe, wieprzowina, rolady z karkowki, karkowka, obiad, z grzybami, mieso duszone, swiateczny obiad, menu swiateczne

Jak zrobić roladę z grzybami? 

Zamarynowany dzień wcześniej płat mięsa rozwinęłam i oba kawałki posmarowałam grubo farszem. Zwinęłam w ciasne rolady. Obwiązałam sznureczkiem kuchennym żeby zabezpieczyć je przed rozwinięciem. Obsmażyłam na rozgrzanej patelni z olejem.

rolady wieprzowe, rolada z karkowki, mieso z farszem grzybowym, farsz grzybowy, obiad


Rumiane rolady przełożyłam do naczynia żaroodpornego, wlałam ok. 1 szkl. gorącego bulionu jarzynowego (ew. można użyć wody). Piekłam 1,5 godziny, pod przykryciem, w piekarniku  nagrzanym do 150 st. C. Po upieczeniu zlałam powstały w naczyniu sos. Dodałam do niego wywar z ugotowanych do farszu grzybów oraz odłożone grzyby, zagotowałam i nieco odparowałam. W kilku łyżkach zimnej wody rozmieszałam mąkę kukurydzianą, wlałam do sosu, gotowałam jeszcze kilka chwil.

Roladę wieprzową z leśnymi grzybami kroję w grube plastry i najchętniej podaję z puree ziemniaczanym. Sos podaję oddzielnie, w sosjerce.

rolady z karkowki, wieprzowina, rolady z farszem, mieso faszerowane, obiad, swiateczne menu
roladki wieprzowe, farsz grzybowy, mieso faszerowane, wieprzowina, karkowka, rolada z karkowki, obiad, mieso, f

14 komentarzy:

  1. Ja nie umiem tak dobrze zwinąć rolady z mięsa. Twoja jest cudnie idealna!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. w jaki sposób przekroić karkówkę na taki płat ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba ją naciąć najpierw wzdłuż i potem rozstawać dalej tak jakby obierając, skrawając dookoła i rozwijając

      Usuń
  3. Dziękuję,zrozumiałam.Życzę Pogodnych i Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie cudne i apetyczne robię na obiad w Boże Ciało bo będę mieć rodzinkę na obiedzie:)
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla ilu osób taka porcja ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy jak duże porcje podasz, ale według mnie 1 kg mięsa wystarczy dla przynajmniej 5 osób

      Usuń
  6. Super przepis wygląda - powiedz mi tylko czym mogę bułkę tartą (mam zakaz pszenicy i żyta od alergologa niestety)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger