czwartek, 1 lutego 2018

Szybka surówka z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska to świetny materiał na surówkę. Może w niej występować jako solistka albo można zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i kolorowych warzyw. Świetnie łączy się z wieloma z nich. 

Surówka z pekinki jest delikatniejsza i szybsza do przygotowania niż podobna surówka z kapusty białej. Ta pierwsza ma po prostu delikatniejsze liście i jej włókna szybciej miękną pod wpływem soli czy kwasu. Jest też delikatniejsza w smaku co sprawia, że lubią ją nawet Ci, którzy za zwykłą kapustą nie przepadają.

Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo prostą, ale też bardzo smaczną wersję surówki z pekinki. Taką do zrobienia w kilka minut. Bardzo ją lubimy więc śmiało mogę ją polecić wszem i wobec.

kapusta pekinska, pekinka, suroweczka, z koperkiem, do obiadu, warzywa, witaminy, zdrowe jedzenie, zdrowo


Surówka z kapusty pekińskiej, z koperkiem

czas przygotowania: kilka minut + ew. czas chłodzenia
składniki:
  • 1/2 kapusty pekińskiej, ok. 3 szkl. po posiekaniu
  • 1/2 pęczka koperku 
  • 1-2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 4-5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego 
  • 1/2-1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • do smaku - sól, cukier, pieprz czarny świeżo mielony

surowka z kapusty pekinskiej, kapusta pekinska, pekinka, obiad, do obiadu, warzywo, suroweczka, z koperkiem

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej? 

Do takiej surówki można użyć całych liści kapusty pekińskiej albo tylko tych grubszych, dolnych części i takie właśnie wykorzystałam.

Kapustę opłukałam, dobrze osuszyłam i oczyściłam z wierzchnich liści. Pokroiłam najpierw w poprzek, w cienkie paski, a następnie te paseczki posiekałam tak jakby w drobną kostkę. Mają być drobne kawałeczki, szczególnie jeżeli używa się dolnej części liści.

Posiekaną kapustę wsypałam do miski. Dodałam 2 szczypty soli, 2 szczypty cukru i troszeczkę soku z cytryny. Wymieszałam ręką jednocześnie mocno ugniatając kapustę żeby puściła sok. Koperek posiekałam drobno, dosypałam do kapusty. Dodałam też majonez, jogurt naturalny, musztardę i odrobinę pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszałam i gotowe.

Surówka nadaje się do jedzenia od razu, ale można ją odstawić do lodówki na pół  godziny żeby smaki lepiej się przegryzły.

surowka z pekinki, kapusta pekinska, pekinka, warzywa, zdrowo, smacznie, surowki domowe,

3 komentarze:

  1. Super przepis na szybką i nieskomplikowaną surówkę. Jutro mi będzie pasowała do krokietów z indykiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny i szybki przepis. Na pewno z niego skorzystam na dniach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Izo, dziękuję za szybki kurs obsługi kapusty pekińskiej ;) smakowało wszystkim

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...