Jajka z fetą i suszonymi pomidorami

Uwielbiamy jajka pod każdą postacią. Myśląc o wielkanocnym śniadaniu zastanawiam się jakie jajka podam w tym roku. Bo staram się zaskoczyć czymś domowników i zrobić jakieś inne jajka niż zwykle, chociaż do spróbowania. 

Dzisiaj do jajek farsz z sera i pomidorów. Wyrazisty w smaku, kremowy, pyszny! Trzeba tylko uważać z fetą, bo czasami jest bardzo słona i wtedy można to złagodzić dodaniem części zwykłego sera białego.

A jakie jajka są Waszymi ulubionymi? Jakie lubicie najbardziej? Może coś mi podpowiecie i spróbuję jajek w nowej odsłonie.

Miłego dnia!

jajka z farszem, jajka faszerowane, wielkanoc, przepisy wielkanocne, wielkanocny stol, wielkanocne sniadanie, jajo z feta i pomidorami


Jajka z farszem serowo-pomidorowym

czas przygotowania:  20 minut
składniki:
  • 4-6 świeżych jajek
  • 100 g sera feta 
  • 4-6 połówek pomidorów suszonych w oliwie
  • 1-2 łyżeczki gęstej śmietany
  • 0,5 łyżeczki musztardy delikatesowej 
  •  
  • do smaku - pieprz czarny, mielony
  •  
  • dodatkowo - świeże zioła  

jajeczka z farszem, jajka z feta i pomidorem, jajko, jaja, wielkanoc, wielkanocne przepisy, menu na swieta

Jak zrobić jajka z fetą i pomidorami? 

Jajka włożyłam do zimnej wody. Dodałam kilka łyżeczek soli i gotowałam 7 minut, licząc czas od zagotowania wody. Po ugotowaniu szybko schłodziłam je przekładając do bardzo zimnej wody. Ostudzone obrałam ze skorupek i poprzekrawałam na połówki.

Fetę wkruszyłam do miseczki. Pomidory suszone osączyłam z zalewy i posiekałam bardzo drobno. Dorzuciłam do sera i roztarłam dobrze widelcem. Dodałam też nieco śmietany i musztardy żeby masa była bardziej kremowa. Doprawiłam do smaku pieprzem. Soli nie dodawałam, bo feta była wystarczająco słona.

Przygotowaną pastę nałożyłam na połówki jajek. Przybrałam paseczkami suszonego pomidora i posypałam rzeżuchą.

jajeczka z farszem, farsz serowo pomidorowy, jaja, wielkanoc, wielkanocne przepisy, swiateczne sniadanie

4 komentarze:

  1. Bardzo fajny i prosty przepis, na pewno go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam jajka faszerowane ale nigdy jeszcze nie jadłam z fetą i pomidorkami, na pewno sobie je sprawdzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. feta i suszone pomidory bardzo fajnie ze sobą grają :) ja lubię najprostsze jajka faszerowane przetartymi przez sitko żółtkami z dodatkiem drobno pokrojonych, usmażonych pieczarek, a na wierzch czapka z majonezu i szczypiorek, kiedyś, gdy nie byłam wegetarianką, to bardzo też lubiłam jajka z tuńczykiem - do farszu- tuńczyk w sosie własnym, majonez i żółtka. Pozdrawiam, Kasia

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger