Jajka z fioletową pastą i curry
Jajka to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Można podawać je na 1000 a pewnie nawet więcej sposobów. Co roku staram się przygotować je w jednej, innej niż zwykle wersji i tym razem dodałam do nich fioletową pastę. Lekko słodka, z aromatycznym curry świetnie pasowała do jajek. Myślę, że jaja w takiej postaci doskonale sprawdzą się też przy innych okazjach więc koniecznie je wypróbujcie.
Nowości są ciekawe i pyszne, ale u nas obowiązkowo muszą być Jajka faszerowane na ciepło. Lubicie takie?
Jajka nadziewane pastą z purpurowej marchwi i curry
czas przygotowania: ok. 30 minut
składniki:
Jak przygotować jajka z fioletową pastą?
Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam i obrałam. Obrane jajka można poprzekrawać na połówki. Ja wycięłam z nich ćwiartki czyli 1/4 całości. Trochę żółtka odłożyłam do dekoracji a resztę wyciętych kawałków zużyłam do nadzienia. Jeśli poprzekrawacie jajka na połówki to do farszu zużyjcie 1-1,5 jajka.
Jak ugotować idealne jajka na twardo?
Warzywa oczyściłam. Szalotkę posiekałam a marchew pokroiłam w kostkę. W rondelku rozgrzałam olej. Wrzuciłam szalotkę i zeszkliłam. Dosypałam curry i smażyłam chwilę razem, mieszając. Dodałam marchew, cukier i kilka łyżek wody. Dusiłam aż marchewka zmiękła. Przestudziłam a następnie zmiksowałam blenderem na gładką pastę dodając niewielką ilość majonezu oraz wycięte kawałki jajek. Na koniec doprawiłam do smaku solą, pieprzem i papryką.
Pastę przełożyłam do rękawa cukierniczego i wycisnęłam na naszykowane jajka. Posypałam pokruszonym, ugotowanym żółtkiem. Podałam przybierając rzeżuchą. Nadzienie radzę nakładać tuż przed samym podaniem bo barwi mocno jajka na niebieski kolor.
Poszukajcie u siebie purpurowej odmiany marchewki bo jest bardzo smaczna a także ponoć zdrowsza od zwyczajnej. W daniach prezentuje się efektownie - zupa z purpurowej marchewki ma przepiękny kolor, prawda?
Nowości są ciekawe i pyszne, ale u nas obowiązkowo muszą być Jajka faszerowane na ciepło. Lubicie takie?
Jajka nadziewane pastą z purpurowej marchwi i curry
czas przygotowania: ok. 30 minut
składniki:
- 8 średnich jajek
- 1 średnia marchew purpurowa
- 1 nieduża szalotka
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka sproszkowanej mieszanki curry
- 1-2 łyżeczki majonezu
- do smaku - sól, szczypta cukru, pieprz mielony czarny, papryka mielona słodka
Jak przygotować jajka z fioletową pastą?
Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam i obrałam. Obrane jajka można poprzekrawać na połówki. Ja wycięłam z nich ćwiartki czyli 1/4 całości. Trochę żółtka odłożyłam do dekoracji a resztę wyciętych kawałków zużyłam do nadzienia. Jeśli poprzekrawacie jajka na połówki to do farszu zużyjcie 1-1,5 jajka.
Jak ugotować idealne jajka na twardo?
Warzywa oczyściłam. Szalotkę posiekałam a marchew pokroiłam w kostkę. W rondelku rozgrzałam olej. Wrzuciłam szalotkę i zeszkliłam. Dosypałam curry i smażyłam chwilę razem, mieszając. Dodałam marchew, cukier i kilka łyżek wody. Dusiłam aż marchewka zmiękła. Przestudziłam a następnie zmiksowałam blenderem na gładką pastę dodając niewielką ilość majonezu oraz wycięte kawałki jajek. Na koniec doprawiłam do smaku solą, pieprzem i papryką.
Pastę przełożyłam do rękawa cukierniczego i wycisnęłam na naszykowane jajka. Posypałam pokruszonym, ugotowanym żółtkiem. Podałam przybierając rzeżuchą. Nadzienie radzę nakładać tuż przed samym podaniem bo barwi mocno jajka na niebieski kolor.
Poszukajcie u siebie purpurowej odmiany marchewki bo jest bardzo smaczna a także ponoć zdrowsza od zwyczajnej. W daniach prezentuje się efektownie - zupa z purpurowej marchewki ma przepiękny kolor, prawda?
przepyszne wiosenne, w sam raz coś na ząb :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Jestem pewna, że i tak smakuje...ale sprawdzę i tak:D
OdpowiedzUsuńFajny pomysl z tym wycieciem cwiartek, do wykorzystania przy najblizszej okazji :-)
OdpowiedzUsuń