Bułeczki jogurtowe

Świeże bułeczki na niedzielne śniadanie to pyszny początek dnia. Mięciutkie, pachnące i delikatne. Dzięki jogurtowi mają swoistą wilgoć i długo pozostają świeże. Mleczny, lekko kwaskowy zapach i smak bardzo nam odpowiada więc wracam do tego przepisu co jakiś czas i Wam go polecam. 

Domowe bułeczki wcale nie jest trudno upiec. Nie muszą być idealnie równiutkie, ale zawsze wiecie co jest w środku, i że jecie prawdziwe pieczywo. Do tego ten zapach wypełniający cały dom podczas pieczenia! Podniesie z łóżka największego śpiocha. Jeśli upieczecie rano takie bułeczki cała rodzina z ochotą przybiegnie na wspólne śniadanie. Do formowania możecie zaprosić dzieci - niech się uczą, że gotowanie lub pieczenie może być przyjemnością i zajęciem łączącym domowników.

Warto znać kilka przepisów na domowe bułeczki kiedy w niedzielę sklepy mają być zamknięte. Jeśli zapomnicie wcześniej kupić pieczywo możecie upiec swoje!


bulki na jogurcie, ciasto jogurtowe, jogurt naturalny, buleczki na sniadanie, domowe pieczywo, domowe wypieki, bulka domowa, buleczka jogurtowa

Bułki pszenne drożdżowe na jogurcie naturalnym

czas przygotowania: 15 minut + czas wyrastania + czas pieczenia
składniki: 
  • 450-500 g mąki pszennej luksusowej lub tortowej 
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 
  • 100 ml mleka 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 30 g świeżych drożdży 
  • 2 łyżki oleju albo roztopionego masła 
  • 1 czubata łyżeczka soli 
  • 1 średnie jajko 
  •  
  • dodatkowo - trochę mąki do podsypywania 
  • odrobina oleju do posmarowania dłoni

bulki na jogurcie, buleczka jogurtowa, buleczka z jogurtem, bulki sniadaniowe, pieczenie bulek, upiecz swoje buleczki, domowe pieczywo

Jak zrobić bułeczki jogurtowe?

Mąkę przesiałam do miski. Jogurt wyjęty z lodówki podgrzałam do temperatury pokojowej. Mleko też leciutko podgrzałam, przelałam do kubka. Wkruszyłam drożdże, dosypałam cukier i łyżkę mąki. Rozmieszałam dokładnie żeby nie było grudek i odstawiłam na 15-20 minut do wyrastania. Zaczyn musi zgęstnieć, spienić się i podwoić swoją objętość.

Do miski z mąkę dodałam wyrośnięty zaczyn. Wlałam jogurt, olej, wsypałam sól, wbiłam jajko. Zagniotłam miękkie ciasto. Wyrabiałam je kilka minut po czym przykryłam miskę i odstawiłam żeby ciasto wyrosło tzn. podwoiło swoją objętość. Trwało to ok. godziny.

Wyrośnięte ciasto przełożyłam na oprószoną mąkę stolnicę. Posmarowanymi olejem rękami odrywałam nieduże porcje ciasta i formowałam z nich małe, owalne bułeczki, podwijając brzegi pod spód. Wyszło mi 19 bułeczek, ale możecie zrobić mniej większych.


Uformowane bułeczki układałam luźno na stolnicy i oprószyłam odrobiną mąki. Przykryłam lekko wilgotną ściereczką i zostawiłam na 20-30 minut żeby się napuszyły. Muszą widocznie podrosnąć. Przełożyłam bułki delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą nacięłam lekko wzdłuż bardzo ostrym nożem.

Bułeczki piekłam jakieś 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C Muszą się lekko zrumienić. Po wyjęciu z pieca studziłam na kratce.

buleczki jogurtowe, domowe bulki, domowe pieczywo, upiecz sobie buleczki, pieczenie pieczywa, jogurt naturalny, ciasto jogurtowe


14 komentarzy:

  1. obłędnie wyglądają! jak ze sklepu! Mogłabyś poradzić mi jak zamieścić na swojej stronie przy komentarzach informację zachęcającą do ponownego odwiedzenia i przesłania zdjęcia po wykonaniu przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli masz blog na Blogerze to musisz wejść w panel użytkownika, po lewej stronie zakładka "Ustawienia", potem następna "posty, komentarze i udostępnienia". Tam jest okienko "wiadomość do formularza komentarzy", w którą wpisujesz tekst jaki chcesz żeby się wyświetlał.

      Usuń
  2. O tak, wyglądają obłędnie :) to idealne określenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda absolutnie przepysznie! Muszę się któregoś ranka zmobilizować i upiec ;)
    Zapraszam też do siebie na bloga the-sweetest-kitchen.blogspot.com
    Pozdrawiam,
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam tylko suszone drożdże. Czy bułki wyjdą po i chyba dodaniu? Jeśli tak, to ile drożdży powinnam dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piwinny wyjść. Przelucznik jest taku, że 7 g suchych drożdży to 25 g drożdży świeżych

      Usuń
  5. Bardzo smaczne,dodalam czarnuszke na wierzch. Pieklam w piecu parowym na kamieniu. Wspaniale na sniadanie, z maselkiem i dzemem. Uzylam drozdzy suszonych i jogurtu greckiego. Polecam, latwe i szybkie do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciągle nie wyszłam z zachwytu nad Twoimi cudnymi, a jednocześnie bardzo praktycznymi przepisami, to następne bułeczki, które będę piekła z Twojego przepisu:). A te zdjęcia i ich przygotowanie!Super. Przeglądam spis potraw(to moja ostatnio ulubiona lektura),a pod każdą jest zdjęcie! Kiedy Ty to robisz? Czy Twoja doba jest dluższa niż moja?:) Dzięki, że jesteś i bardzo cieszę się, że Cię znalazłam. Wielkanoc oczywiście z Twoich przepisów. Pozdrówko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. blog ma już 7 lat więc trochę się tych przepisów i zdjęć już nazbierało, ale czasami siedzę do późna żeby jakoś to ogarnąć :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  7. Droga Pyzo
    Chce zapytać czy do pieczenia bułeczek można użyć mąki zytniej do pieczenia chleba?i czy można dodać trochę słonecznika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko można, ale co wyjdzie to nie wiem, bo nie próbowałam piec ich z żytniej mąki - spróbuj, powinny się udać

      Usuń
  8. Upiekłam , polecam , przepyszne .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam też inne przepisy na bułeczki do wypróbowania

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger