Słodkie owieczki

Na kruche ciasteczka zawsze jest dobra pora. Piekę takie ciastka zwykle w większej ilości i przechowuje w szczelnie zamykanych puszkach. Kiedy wpadnie ktoś znajomy zawsze mogę podać małe słodkie co nieco do kawy. Ciasteczka maślane pięknie pachną i świetnie smakują.

Wiosna! Dni coraz dłuższe, słonko grzeje coraz mocniej i przyroda budzi się do życia. Już wkrótce stada owiec pojawią się na orawskich łąkach. Będą paść się skubiąc świeżutka trawę i wygrzewać w promieniach słońca. Ale do tego jeszcze przynajmniej miesiąc, a jak twierdzą synoptycy zima nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa.

W oczekiwaniu wiosny u mnie stado małych, słodkich owieczek już wyleguje się na łączce. Sami zobaczcie! Czyż nie są urocze? Aż szkoda jeść!

ciastka kruche, figurki owieczki, owce, wielkanoc, diamantowa kuchnia, diamant, wielkanocne wypieki,


Przepis na te ciasteczka to klasyka. Ważne są proporcje czyli 3:2:1. Dzięki zachowaniu tych proporcji ciastka wychodzą idealnie kruche więc warto zapamiętać przepis. Tym razem zrobiłam wersję cytrynową, ale można je aromatyzować dowolnie np. wanilią, cynamonem czy olejkiem migdałowym.




ciastka kruche, ciasteczka cytrynowe, lukier królewski, ciastka z lukrem, wielkanoc, wielkanocne wypieki, diamant, diamantowa kuchnia

Kruche ciasteczka cytrynowe. Owieczki lukrowane

czas przygotowania: 3 godziny
składniki:
  • CIASTO KRUCHE - 300 g mąki pszennej tortowej 
  • 200 g masła extra
  • 100 g cukru pudru Diamant
  • 3 żółtka ze średnich jajek
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • skórka otarta z 1 średniej cytryny

  • LUKIER - 1 białko jajka kurzego
  • ok. 150 g cukru pudru Diamant
  • kilka kropli soku z cytryny

  • DODATKOWO - cukier gruba rafinada Diamant 
  • jadalne cukrowe drażetki "oczy"

kruche ciasteczka, ciastka cytrynowe, z lukrem, lukier, owce, diamant, diamantowa kuchnia, wielkanoc, wielkanocne wypieki
ciasteczka owieczki, kruche ciastka, ciastka cytrynowe

Jak zrobić najlepsze kruche ciasto?

Cytrynę wyszorowałam, sparzyłam, osuszyłam. Otarłam skórkę, tylko żółtą warstwę, na najmniejszych oczkach tarki. Zamrożone masło starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

Mąkę i cukier puder przesiałam do miski. Dodałam sól, masło i skórkę. Rękami szybko roztarłam składniki aż nie było widać kawałków masła, a całość będzie przypominać mokry piasek. Wlałam żółtka i zagniotłam ciasto. Owinęłam je folią spożywczą i odłożyłam do lodówki na pół godziny.

Przypominam klasyczne proporcje na słodkie kruche ciasto - 3 części mąki, 2 części prawdziwego masła i 1 część cukru pudru. Na każde 100 g mąki dodajemy jeszcze 1 średnie żółtko.

ciasteczka cytrynowe, owieczki, ciastka kruche, diamant, wielkanoc, wielkanocne wypieki, diamantowa kuchnia

Jak wyciąć ciasteczka owieczki?

Żeby zrobić takie ciasteczka w kształcie owieczek potrzebne są foremki - jedna w kształcie głowy owieczki i druga żeby wyciąć tułów. Pierwsza musi być specjalnie ukształtowana i taką specjalnie kupiłam, ale druga może być foremką do wycinania kwiatków, chmurek lub pierniczków katarzynek.

Schłodzone ciasto rozwałkowałam na stolnicy, lekko podsypując mąką, na grubość ok. 3 mm. Foremkami wycięłam ciastka - połowę w kształcie głowy i połowę na tułów. Ciasteczka układałam partiami na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piekłam 7-8 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po upieczeniu delikatnie przełożyłam na kratkę i zostawiłam do ostudzenia.

foremki do ciasteczek, ciasteczka kruche, ciastka cytrynowe, owieczki

Jak ozdobić ciasteczka owieczki? 

Do ozdobienia ciasteczek wykorzystałam lukier królewski czyli taki z białka i cukru. Białko jajka przelałam do dokładnie umytej i wytartej stalowej miski. Ubiłam mikserem na gęstą pianę. Nie przerywając miksowania wlałam kilka kropli soku z cytryny, a następnie dosypywałam powoli cukier puder, aż lukier zgęstniał do odpowiedniej konsystencji. Lukier powinien być gęsty, ale odrobinę lejący żeby można było nim dekorować. Połowę lukru przełożyłam do jednorazowego woreczka cukierniczego i odcięłam sam koniuszek torebki tak, żeby otwór był malutki.

lukrowanie ciastek, lukier do pierniczkow, lukier bialkowy, bialko z cukrem pudrem

Ciasteczka przeznaczone na tułów posmarowałam w całości lukrem. Na ciasteczkach główkach posmarowałam tylko górę, tworząc jakby czuprynkę owieczki. Zanim lukier zastygł posypałam ciastka niewielką ilością cukru rafinada. Będzie błyszczeć i chrupać dodatkowo podczas jedzenia. Zostawiłam ciastka żeby wyschły i dopiero wtedy udekorowałam je resztą lukru z woreczka tworząc obwódki i esy floresy na zastygniętej warstwie lukru. Na główkach przykleiłam odrobiną lukru jadalne drażetki z formie oczek. Ponownie zostawiłam ciasta do wyschnięcia.

ciasteczka cytrynowe, owieczki, ciastka kruche, wielkanocne wypieki, wielkanoc,

Kiedy wszystkie zdobienia wyschły połączyłam ciastka smarując główki od spodu resztą lukru i przykładając je do większego tułowia. Ciasteczka przechowuję w puszce, ale te lukrowane dodatkowo przekładam cienkimi serwetkami aby nie uszkodzić zdobienia.

ciastka kruche, moje wypieki, domowe wypieki, wielkanocne wypieki, wielkanoc

9 komentarzy:

  1. Domowe ciasteczka zawsze są najlepszą opcją, a jeszcze takie piekne, wielkanocne :) najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne.Jestem zauroczona.A gdzie można kupić foremkę na główkę i drażetki na oczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najpewniej w sklepie internetowym z dodatkami cukierniczymi. Ja kupiłam w "Ale dobre"

      Usuń
  3. Nie mogę się napatrzeć! Są prześliczne 😊😊😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelka... gdyby nie ta odległość, to bym się bezczelnie wprosiła na... wygłaskanie owieczek :P

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger