Pasta rybna z marynowanymi grzybkami

Pastę rybną uwielbiam i basta.  Co powiecie na pastę rybną z marynowanymi grzybkami? Zapewniam, że to dobry pomysł i bardzo smaczne połączenie.

Pasty rybne robię dość często. Najczęściej robię pastę z wędzonej makreli lub szprotek, ale inne wędzone ryby też się na podobne rybne smarowidło nadają. Tym razem miałam do wykorzystania wędzonego dorsza i to właśnie z takiego białego, rybiego mięsa zrobiłam swoją pastę. Do pasty rybnej można dorzucić co się chce, ale u mnie podstawą jest ryba i jajka, zmieniają się czasami dodatki i przyprawy.

smarowidlo, ryba wedzona, dorsz wedzony, grzybki marynowane, z grzybami, pasta rybna

Pasta rybna z marynowanymi grzybkami

czas przygotowania: 30 minut
składniki: 
  • 500 g wędzonego dorsza albo innej ryby wędzonej na gorąco
  • 4 jajka
  • 300 g grzybków marynowanych - u mnie maślaki zwyczajne, maślaki pstre i borowiki - waga po osączeniu z zalewy
  • ok. 5 łyżek dobrego majonezu
  • ok. 5 łyżek gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • duży pęczek szczypiorku 
  • do smaku - sól, świeżo mielony pieprz czarny 

pasta z wedzonego dorsza, dorsz, ryba wedzone, grzyby marynowane, grzybki w occie, smarowidlo do chleba, do kanapek

Jak zrobić pastę rybną z marynowanymi grzybkami?


Rybę obrałam ze skóry i oddzieliłam mięso od ości starając się zrobić to bardzo dokładnie. Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam i obrałam ze skorupek. Rybę i jajka zmieliłam używając maszynki do mięsa, skropiłam odrobiną soku z cytryny. Szczypiorek opłukałam, osuszyłam i drobno pokroiłam. Grzybki odcedziłam na sicie, a następnie drobno posiekałam. Oczywiście jeśli ktoś woli może mniej je rozdrobnić i dodać większe, bardziej widoczne kawałki. Ilości dodatków są dość umowne - może dodać mniej lub więcej grzybków i szczypiorku, według własnych upodobań.

Wszystkie rozdrobnione składniki przekładałam kolejno do miski. Dodałam majonez, śmietanę i musztardę. Pastę dokładnie wymieszałam i doprawiłam solą oraz pieprzem. Z solą radzę uważać, bo ryby wędzone są przecież przeważnie dość słone. Gotową pastę przełożyłam do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawiłam do lodówki na kilka godzin żeby smaki się przegryzły.

Nam taka pasta rybna najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i pomidorami.

Smaczna Pyza radzi: teoretycznie kawałki ryby można rozdrobnić widelcem, a jajka posiekać albo zetrzeć na tarce jarzynowej, ale maszynka rozdrobni je szybko, równo i zmieli także ew. niezauważone ości. 

kanapka z pasta rybna, pasta z ryby i grzybow, grzybki marynowane, dorsz, smarowidlo do chleba, do kanapek, biala ryba

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger