Pstrąg pieczony z grzybami i jabłkiem
Dzisiaj pyszna rybka czyli propozycja na pyszny, prosty i zdrowy do przygotowania obiad. Właśnie taki posiłek można przygotować z pstrąga. To bardzo smaczna i łatwo dostępna ryba. Pstrąg ma chude, delikatne mięso i warto go jeść, bo zawiera zawiera dużo białka i tłuszcze Omega_3
Skąd pochodzą pstrągi?
Pstrągi tęczowe pochodzą z Ameryki Północnej i do naszego kraju trafiły w XIXw. Żyją w śródlądowych, przepływowych zbiornikach wodnych, w chłodnej, bardzo czystej i dobrze natlenionej wodzie. Dzięki stałej wymianie wody są odporne na wysokie temperatury i szybko rosną, a mięso nie ma zapachu mułu. Pstrąga można przyrządzić na wiele sposobów, ale najprościej po prostu go upiec. To najpopularniejsza ryba w naszym kraju, którą można kupić przez cały rok.
Świeże pstrągi, pochodzące z lokalnych, rodzinnych gospodarstw rybackich, zrzeszonych w Stowarzyszeniu Producentów Ryb Łososiowatych, można teraz kupić w każdym sklepie Biedronka. Są pakowane w technologii MAP, która wraz z nieprzerwanych łańcuchem chłodzenia zapewnia świeżość produktu. Każde opakowanie jest dokładnie oznakowane datą przydatności do spożycia. Ryby są dostarczane do sklepów codziennie. Skąd to wiem? Bo mam Biedronkę po sąsiedzku i właśnie tu kupuję pstrągi. Nigdy się nie zawiodłam.
Według badań ciągle jemy zbyt mało ryb. Dlaczego? Jednym z powodów jest to, że panuje powszechna opinia o trudności ich przyrządzenia. A tymczasem za chwilę postaram się Was przekonać, że przygotowanie pstrąga na obiad jest niezwykle proste. Pstrągi Marinero są już wypatroszone i oczyszczone ze skrzeli. Wystarczy je doprawić i wsadzić do piekarnika. Nawet dziecko sobie poradzi!
Zobacz inne, łatwe przepisy na przygotowanie pstrąga:
- Pstrąg pieczony z boczkiem i miętą
- Pstrąg pieczony z pieczarkami, tymiankiem i ziemniakami
- Chrupiący pstrąg smażony z migdałami
- Pstrąg z pieca
- Roladki z pstrąga z marchewką
- Pstrąg z kurkami
czas przygotowania: 45 minut
składniki:
Jak już pisałam wykorzystałam świeże pstrągi, które codziennie można kupić w Biedronce. Ryby są wypatroszone i oczyszczone. Nie trzeba ich skrobać, bo pstrąg ma maleńkie łuski i po obróbce termicznej nie są wyczuwalne, a nawet nadają skórce chrupkości.
Ryby osuszyłam, nacięłam skórę ostrym nożem, pod skosem, w kilku miejscach, i oprószyłam solą oraz pieprzem. Natarłam je przyprawami zarówno z wierzchu jak i wewnątrz. Do środka każdej tuszki włożyłam po 2-3 gałązki świeżego koperku, który nada jej aromatu.
Cebulę obrałam i pokroiłam w bardzo cienkie krążki. Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia. Rozłożyłam plasterki cebuli, a na nich położyłam ryby.
Grzyby dokładnie oczyściłam, opłukałam i osuszyłam. Pokroiłam na ćwiartki. Czosnek obrałam, pokroiłam w cienkie plasterki. Na patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam grzyby. Smażyłam aż zaczęły się rumienić. Dorzuciłam czosnek, ok. 1 małej łyżeczki świeżych listków tymianku i jeszcze chwilkę razem podgrzewałam. Doprawiłam odrobiną soli i pieprzu. Tak przygotowane rozłożyłam na rybach. Pozostałym na patelni tłuszczem polałam pstrągi. Dorzuciłam też kawałki jabłek. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, grzanie góra/dół i piekłam ryby ok. 20-25 minut. Podałam zaraz po upieczeniu.
Łatwizna, prawda? I jaka pyszna rybka na obiad!
Smaczna Pyza życzy smacznego
Skąd pochodzą pstrągi?
Pstrągi tęczowe pochodzą z Ameryki Północnej i do naszego kraju trafiły w XIXw. Żyją w śródlądowych, przepływowych zbiornikach wodnych, w chłodnej, bardzo czystej i dobrze natlenionej wodzie. Dzięki stałej wymianie wody są odporne na wysokie temperatury i szybko rosną, a mięso nie ma zapachu mułu. Pstrąga można przyrządzić na wiele sposobów, ale najprościej po prostu go upiec. To najpopularniejsza ryba w naszym kraju, którą można kupić przez cały rok.
Gdzie kupić świeże pstrągi?
Świeże pstrągi, pochodzące z lokalnych, rodzinnych gospodarstw rybackich, zrzeszonych w Stowarzyszeniu Producentów Ryb Łososiowatych, można teraz kupić w każdym sklepie Biedronka. Są pakowane w technologii MAP, która wraz z nieprzerwanych łańcuchem chłodzenia zapewnia świeżość produktu. Każde opakowanie jest dokładnie oznakowane datą przydatności do spożycia. Ryby są dostarczane do sklepów codziennie. Skąd to wiem? Bo mam Biedronkę po sąsiedzku i właśnie tu kupuję pstrągi. Nigdy się nie zawiodłam.
Według badań ciągle jemy zbyt mało ryb. Dlaczego? Jednym z powodów jest to, że panuje powszechna opinia o trudności ich przyrządzenia. A tymczasem za chwilę postaram się Was przekonać, że przygotowanie pstrąga na obiad jest niezwykle proste. Pstrągi Marinero są już wypatroszone i oczyszczone ze skrzeli. Wystarczy je doprawić i wsadzić do piekarnika. Nawet dziecko sobie poradzi!
Zobacz inne, łatwe przepisy na przygotowanie pstrąga:
- Pstrąg pieczony z boczkiem i miętą
- Pstrąg pieczony z pieczarkami, tymiankiem i ziemniakami
- Chrupiący pstrąg smażony z migdałami
- Pstrąg z pieca
- Roladki z pstrąga z marchewką
- Pstrąg z kurkami
Pstrąg pieczony z grzybami i jabłkiem
czas przygotowania: 45 minut
składniki:
- 2 świeże pstrągi patroszone Marinero - ok. 300 g każdy
- 1 duża cebula
- kilka gałązek świeżego koperku
- 300 g świeżych grzybów - u mnie podgrzybki, ale mogą być pieczarki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego
- 1-2 nieduże jabłka
- do smaku: sól, świeżo mielony pieprz czarny, świeży tymianek
Jak przygotować pstrąga pieczonego z grzybami i jabłkiem?
Jak już pisałam wykorzystałam świeże pstrągi, które codziennie można kupić w Biedronce. Ryby są wypatroszone i oczyszczone. Nie trzeba ich skrobać, bo pstrąg ma maleńkie łuski i po obróbce termicznej nie są wyczuwalne, a nawet nadają skórce chrupkości.
Ryby osuszyłam, nacięłam skórę ostrym nożem, pod skosem, w kilku miejscach, i oprószyłam solą oraz pieprzem. Natarłam je przyprawami zarówno z wierzchu jak i wewnątrz. Do środka każdej tuszki włożyłam po 2-3 gałązki świeżego koperku, który nada jej aromatu.
Cebulę obrałam i pokroiłam w bardzo cienkie krążki. Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia. Rozłożyłam plasterki cebuli, a na nich położyłam ryby.
Grzyby dokładnie oczyściłam, opłukałam i osuszyłam. Pokroiłam na ćwiartki. Czosnek obrałam, pokroiłam w cienkie plasterki. Na patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam grzyby. Smażyłam aż zaczęły się rumienić. Dorzuciłam czosnek, ok. 1 małej łyżeczki świeżych listków tymianku i jeszcze chwilkę razem podgrzewałam. Doprawiłam odrobiną soli i pieprzu. Tak przygotowane rozłożyłam na rybach. Pozostałym na patelni tłuszczem polałam pstrągi. Dorzuciłam też kawałki jabłek. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, grzanie góra/dół i piekłam ryby ok. 20-25 minut. Podałam zaraz po upieczeniu.
Łatwizna, prawda? I jaka pyszna rybka na obiad!
Smaczna Pyza życzy smacznego
Uwielbiam potrawy w których wykorzystywane są zioła aromatyczne składniki sprawiają, że od samego wąchania człowiek robi się głodny :)
OdpowiedzUsuńnie wyobrażam sobie gotowania bez używania ziół
UsuńBardzo fajna potrawa, powiem szczerze że tak jeszcze nie przyrządzałam pstrąga a chętnie bym sobie zjadła chętnie i spróbowała takowe danie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńświeże pstrągi można kupić bez problemu, a przygotowanie dania jest proste więc po prostu je zrób
UsuńDawno nie jadłam pstrąga. Chętnie spróbuję tego przepisu, bo na Pani kulinariach nigdy się nie zawiodłam!
OdpowiedzUsuńmiło mi czytać takie komentarze, dziękuję
UsuńPstrąg to bardzo pyszna ryba, więc na pewno sprawdzę ten przepis :) Zdjęcia zachęcają do spróbowania, generalnie bardzo często lubię przyrządzać ryby, bo są zdrowe, jednak w tym zestawie jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńpstrąg to zdrowa ryba, szczególnie, że z pieca a nie smażona
UsuńBardzo apetyczny pomysł na pstrąga. Piekłam już z jabłkami, ale bez dodatku grzybów. Muszę tak też wypróbować!
OdpowiedzUsuńzapewniam, że razem smakuje to wszystko wybornie
UsuńPstrąg to moja ulubiona ryba obok halibuta:) Wiec na pewno sprawdzę ten przepis, szczerze mówiąc nie testowałem jeszcze ryb z grzybami, może być naprawdę dobrze.
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że takie połączenie przypadnie Ci do gustu
UsuńPstrąg jest naprawdę pyszną rybą :) Więc na pewno postaram się przetestować ten przepis w najbliższym czasie:) Mam nadzieję, że wyjdzie mi taki pyszny jak na zdjęciach.
OdpowiedzUsuńna pewno wyjdzie pysznie!
Usuńwygląda niesamowicie. Muszę w najbliższe święta wypróbować przepis! :)
OdpowiedzUsuń