Najlepsza chałka domowa
Ciasta wydawało mi się jakoś wcale nie dużo więc zaplotłam jedną chałkę. Nie wiem o czym ja wtedy myślałam ! Przecież to rośnie i to bardzo ! W efekcie chałka ledwo zmieściła się na blasze piekarnika i to ułożona po przekątnej ! Wyszło chalisko a nie subtelna chałeczka, ale i tak zjedliśmy ją bardzo szybko.
czas przygotowania : ok. 3 godzin
składniki na 1 dużą albo 2 nieco mniejsze chałki:
Końce zlepiłam zaginając je nieco pod spód. Chałkę przełożyłam na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok. 30 min. żeby podrosła. Wierzch posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżeczką mleka i wstawiłam do piekarnika na ok. 30 min.. w temp. 200st. C..
Gdyby wierzch zanadto się rumienił można przykryć ją delikatnie arkuszem papieru do pieczenia. Ja zrobiłam jedną dużą, długą chałkę, ale podanej ilości składników z powodzeniem wyjdą 2 mniejsze i tak radzę zrobić :-)
Zdjęcia jak dokładnie zapleść taką chałkę znajdziecie TUTAJ
czas przygotowania : ok. 3 godzin
składniki na 1 dużą albo 2 nieco mniejsze chałki:
- mała kostka drożdży 42 g - dałam całą, ale 40 g wystarczy
- ok. 3,5 szkl. mąki pszennej wrocławskiej (szkl. poj. 250 ml) - trochę więcej jak 1/2 kg
- ok. 200 ml ciepłego mleka
- 6 łyżek cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 50g stopionego masła
- 1 żółtko
Końce zlepiłam zaginając je nieco pod spód. Chałkę przełożyłam na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok. 30 min. żeby podrosła. Wierzch posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżeczką mleka i wstawiłam do piekarnika na ok. 30 min.. w temp. 200st. C..
Gdyby wierzch zanadto się rumienił można przykryć ją delikatnie arkuszem papieru do pieczenia. Ja zrobiłam jedną dużą, długą chałkę, ale podanej ilości składników z powodzeniem wyjdą 2 mniejsze i tak radzę zrobić :-)
Zdjęcia jak dokładnie zapleść taką chałkę znajdziecie TUTAJ
toż to przepyszna chała !
OdpowiedzUsuńFaktycznie, niezla chala! Uwielbiam takie puszyste drozdzowe wypieki. A kawalek chalki z miodem albo dzemem to idealne sniadanie.
OdpowiedzUsuńczy moge uzyc drozdzy w proszku? jesli tak, to ile?
OdpowiedzUsuńwedług producentów 1 op. drożdży suszonych czyli 7 g odpowiada 25 g drożdży świeżych
Usuńdzieki :)
Usuńzrobiłam i sie zachwyciłam !;D podawałam z masełkiem lub miodem lub dżemikiem! pycha! dzięki!
OdpowiedzUsuńMilena, taka samodzielnie zrobiona chałeczka to pychota, prawda ? pozdrawiam :)
Usuńw koncu zrobilam! wyszla przepyszna, podalam z dzemem brzoskwiniowym wlasnej roboty. ach, chce jeszcze :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że smakowała :) Pozdrawiam !
UsuńPyzo, pisałaś pod którymś z ciast drożdżowych, że jedzie do Ciebie mikser z hakiem do wyrabiania ciasta. Napisz, proszę, jakie to urządzenie i jak się sprawuje. Próbuję podąć decyzję o zakupie i nie wiem na jaki się zdecydować.
OdpowiedzUsuńChałka jest rewelacyjna! Musiałam upiec 4 razy pod rząd, żeby moje dzieciaki się najadły. Teraz szpanuję przed znajomymi i dalszą rodziną :-)
Pozdrawiam
Ella
Ella, mam mikser Bosch Mum, ale przyznam Ci się szczerze, że drożdżowe dalej wyrabiam rękami. Jakoś tak mi dobrze - może z przyzwyczajenia ? Wyrabianie ciasta mnie relaksuje i robota używam raczej do ubijania i ucierania innych rzeczy. Ale sprzęt fajny, solidny. Cieszę się, że chałeczka przypadła Wam do gustu :) Pozdrawiam serdecznie !
UsuńUpiekłam :) Zniknęła w 15 minut. Trochę była za mocno upieczona i tak się zastanawiam czy krócej powinnam ją piec czy w mniejszej temperaturze.
OdpowiedzUsuńZjedliśmy ją z babcinym dżemem morelowym. Fantastico :)
z podawaniem czasu pieczenia jest pewien kłopot ponieważ każdy piekarnik piecze nieco inaczej - ja podaję czas według tego jakiego używam, ale swoje wypieki trzeba kontrolować i ew. nieco skrócić albo wydłużyć czas pieczenia :)
UsuńCzy 40g drożdży na pół kg mąki to nie za dużo? O połowę mniej też wyjdzie a nie będzie ich się wyczuwało.
OdpowiedzUsuńmożna użyć nawet 1 grama,ale trzeba się liczyć z tym, że ciasto będzie dłużej rosło i może mieć nieco inną strukturę - osobom mniej wprawnym z drożdżowymi wypiekami radziłabym nie zmniejszać ilości drożdży w przepisie
UsuńWitam, szukam idealnego przepisu na prawdziwą chałkę, być może to jest ten. Ale mam mieszane uczucia bo przepisów jest ful w internecie.Jedni pieką na wodzie, inni tak jak Ty na mleku,albo pół na pół, jeszcze ktoś na jogurcie, kurcze czy wiesz może z jakich naprawdę składników powinna a składać się chałka drożdżowa???Nie mam na myśli placka drożdżowego tylko właśnie chałkę, taką jaką pamiętam z dzieciństwa, że jak się ją odrywało to widoczne były warstwy ciasta, była miękka i mięsista zarazem.Mam nadzieję, że wiesz co mam na myśli???Druga Twoja chałka jest na oleju....i jestem już głupia.....pomożesz?
OdpowiedzUsuńNie ma czegoś takiego jak idealny przepis dla każdego bo każdy ma inny gust i wyobrażenie tej idealnej chałki. Co do mleka i wody - ja lubię na mleku, według mnie ten mleczny posmak w chałce jest pożądany, a bez mleka to zwykła pszenna buła. No, ale nie każdy może spożywać mleko. Jogurt lubię, ale z nim ciasto zmienia smak na bardziej kwaskowy. Masło czy olej - ja wolę masło, bo smak, ale znowu - nie każdy używa tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Ten przepis jest moim ulubionym na chałkę - mam nadzieję, że i Tobie będzie smakowała :)
UsuńPięknie dziękuje za szybką odpowiedź, ja z pewności wypróbuję Twój przepis i dam Ci znać, jakie jest moje zdanie:)Może nie tak się określiłam piszą o idealnym przepisie, powinnam napisać,że poszukuje przepisu, który będzie odzwierciedlał smak i strukturę prawdziwej chałki, jaka powinna być.Jak zrobić chałkę,aby była mięsista,aby ciasto było takie listkujące się jak się je odrywa, wiesz co mam na myśli, prawda???Lubię dodatek małej ilości jogurtu, bo on chyba nadaje też wilgotności i delikatności ciastu, a może mi się tylko wydaje?:)
OdpowiedzUsuńTwoja chałka jest pyszna, ale moja tak pięknie nie wyglądała jak Twoja:( nie wiem czemu, ale nie były widoczne te sploty (wałeczki), jakoś ciasto w czasie pieczenia się zlało.Jak myślisz dlaczego??? A druga rzecz,że zapleść tą chałke tak jak Ty to robisz.....to dla mnie wyższa szkoły jazdy, może jakiś obrazek?filmik?pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjeśli ciasto się zlało to prawdopodobnie było zbyt luźne, zbyt mokre. Można też wałeczki lekko oprószyć mąką przed zaplataniem. Podpowiedź jak zapleść taką chałkę jest we wcześniejszym przepisie - https://smacznapyza.blogspot.com/2012/09/chaeczka-i-placek-czyli-za-jednym.html
UsuńZrobiłam dziś - cudowna ! Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńA mi nie chce się wyrobić cały czas konsystencja jest bardzo luźna . Co zrobić ? Dodać mleko , masło ???
OdpowiedzUsuńraczej trochę więcej mąki, mleko i masło rozrzedzą ciasto
UsuńZrobiłam - NAJLEPSZY PRZEPIS jest pyszna !!! POLECAM
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam inne przepisy na blogu.
UsuńChałka pyszna! Ja ze swojej strony zrobiłam jeszcze posypkę. Rzeczywiście trochę się przypiekła chociaż zmniejszylam temperaturę i nakryłam papierem. Chyba będę krócej trzymać następnym razem. Ale na pewno upieke nie jeden raz. Dziękuję za przepis ❤️
OdpowiedzUsuńZrobiłam, wyszła bardzo smaczna. Najpierw wydawało mi się, że ciasto jest zbyt zbite, ale wyrosło ładnie. Ja piekłam w 185-190 stopniach 35 min i nie miałam żadnego problemu z przypiekaniem. Nigdy też nie bawię się w przygotowanie rozczynu. Wkładam od razu wszystkie składniki do miski i wyrabiam.
OdpowiedzUsuńJa robię rozczyn żeby mieć pewność, że drożdże pracują
UsuńCzy moge zastapic oliwa? Jesli tak to w jakich proporcjach
OdpowiedzUsuńOki, moja właśnie idzie do piekarnika, wygląda bosko! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń