Domowe kajzerki

Takie domowe bułeczki kajzerki nie są faszerowane żadnymi sztucznymi spulchniaczami. Ciasto rośnie po prostu na drożdżach i nie mają w swoim składzie ani polepszaczy smaku ani innych dziwnych dodatków. Robię je ze świeżo zagniecionego ciasta. Te kajzerki są puszyste, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Pyszne do zjedzenia z czym tylko chcecie. 

Domowe kajzerki to nic trudnego, jakem Smaczna Pyza! Jestem pewna, że poradzicie sobie doskonale z ich przygotowaniem. Potrzeba trochę cierpliwości do wyrabiania i potem czasu aby ciasto dobrze wyrosło. Najbardziej smakują nam czysto pszenne, delikatne, i wierzcie mi, że białe pieczywo od czasu do czasu nikomu szkody nie zrobi. Oczywiście jeśli może jeść produkty pszenne. Na szczęście sztucznie wywołana moda na jedzenie bezglutenowe powoli mija...

bulki pszenne, kajzerka, buleczka, bulki jak z piekarni, jak zrobic domowe kajzerki, domowa piekarnia, domowe pieczywo, moje wypieki, najlepszy przepis na bulki, prosty przepis na kajzerki


Kajzerki domowe 

czas przygotowania: 30 minut + czas wyrastania + czas pieczenia
składniki na 10-11 bułek:
  • 500 g mąki pszennej typ 500 
  • 20 g świeżych drożdży
  • 270 ml letniej wody 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 4 łyżeczki oleju roślinnego  
  • 1 średnie jajko

bulki pszenne, kajzerka, buleczka, bulki jak z piekarni, jak zrobic domowe kajzerki, domowa piekarnia, domowe pieczywo, moje wypieki, najlepszy przepis na bulki, prosty przepis na kajzerki

Jak zrobić bułki kajzerki?

Mąkę przesiałam do miski, połączyłam z solą i cukrem. Drożdże wkruszyłam do kubka, rozmieszałam dolewając lekko letnią wodę. Nie ostawiałam ich do wyrastania tylko wlałam do mąki. Wbiłam też jajko i dodałam olej. Zarobiłam ciasto.

bulki pszenne, kajzerka, buleczka, bulki jak z piekarni, jak zrobic domowe kajzerki, domowa piekarnia, domowe pieczywo, moje wypieki, najlepszy przepis na bulki, prosty przepis na kajzerki

Wyrabiałam ciasto przez ok. 10-15 minut aż było gładkie, elastyczne i odchodziło od ręki. Ja robię to ręcznie bo lubię, ale możecie wykorzystać robot jeśli macie co skróci nieco czas wyrabiania.Wyrobione, miękkie ciasto uformowałam w kulę i odłożyłam do miski posmarowanej na dnie odrobiną oleju. Przykryłam szczelnie i zostawiłam na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu do wyrastania, powinno podwoić swoją objętość.

bulki pszenne, kajzerka, buleczka, bulki jak z piekarni, jak zrobic domowe kajzerki, domowa piekarnia, domowe pieczywo, moje wypieki, najlepszy przepis na bulki, prosty przepis na kajzerki

Wyrośnięte ciasto wyjęłam na stolnicę oprószoną mąką, lekko zagniotłam odgazowując. Następnie podzieliłam na 10 mniej więcej równych części. Każdą uformowałam w kulę podwijając brzegi pod spód a wierzchy oprószyłam mąkę. Bułeczki ułożyłam luźno na blasze - ja wykładam papierem, ale można posypać lekko mąką. Bułeczki przykryłam ściereczką i zostawiłam na jakieś 20-30 minut żeby się napuszyły.

bulki pszenne, kajzerka, buleczka, bulki jak z piekarni, jak zrobic domowe kajzerki, domowa piekarnia, domowe pieczywo, moje wypieki, najlepszy przepis na bulki, prosty przepis na kajzerki

Żeby bułeczki przypominały kajzerki nacięłam je kiedy trochę podrosły. Kajzerki powinny być nacięte na 5, w wiatraczek, ale nożem słabo to wychodzi a specjalnej foremki nie mam. Poradziłam sobie jednak domowym sposobem. Kubek po dużej śmietanie przecięłam poziomo w połowie wysokości a następnie pionowo też na pół. Krawędzie plastiku są ostre i taki półokrągły przyrząd idealnie nadaje się do nacięcia bułek. Na zdjęciu wyżej widać to moje "urządzenie" kajzerkowe.

bulki pszenne, kajzerka, buleczka, bulki jak z piekarni, jak zrobic domowe kajzerki, domowa piekarnia, domowe pieczywo, moje wypieki, najlepszy przepis na bulki, prosty przepis na kajzerki

Bułeczki nacinałam głęboko robiąc w nich 5 nacięć jak ramiona wiatraka, ale nie przecinając do samego spodu. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 230 st. C, grzanie góra/dół bez termoobiegu, przez 15-18 minut aż były pięknie rumiane. Studziłam na kratce.

bulki pszenne, kajzerka, buleczka, bulki jak z piekarni, jak zrobic domowe kajzerki, domowa piekarnia, domowe pieczywo, moje wypieki, najlepszy przepis na bulki, prosty przepis na kajzerki
bulki pszenne, kajzerka, buleczka, bulki jak z piekarni, jak zrobic domowe kajzerki, domowa piekarnia, domowe pieczywo, moje wypieki, najlepszy przepis na bulki, prosty przepis na kajzerki

52 komentarze:

  1. Brawo za pomysł z tym nacinaniem ! :) Bułek z jajkiem i olejem jeszcze nie piekłam, ale wszystko jest do nadrobienia. Bożena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja jajko do bułek często dodaję, konsystencja ciasta według mnie lepsza, tak samo odrobina tłuszczu dobrze mu robi, można dodać olej albo masło

      Usuń
    2. Suuper Pani Izo!!!

      Usuń
  2. Piekne , widzialam juz wczoraj na FB i mialam zapytac gdzi ekupilas taki wykrawac do nacinania bulek ,a tu rewelacyjna prostota,czasem pieke takie bulki przenne jak kajzerki tylko ze nie posiadajac wycinarki nacinalam nozem ,co nie dawalo tego efektu lub robilam w ksztalcie "parki!.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli ktoś piecze bułeczki często i dużo to taki nacinak profesjonalny będzie przydatny, ale raz na jakiś czas to i ten mój wystarczy

      Usuń
  3. Super! jeszcze nigdy nie piekłam kajzerek, ale chyba w końcu spróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Patent z nacięciem super:) Bułeczki bardzo apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba sobie jakieś radzić :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo, dzisiaj rano upiekłam na Niedzielę Palmową - super na śniadanko - pulchne, chrupiące z masełkiem i miodem. Pozdrawiam Lubomira

      Usuń
  5. Wyglądają rewelacyjnie i na pewno też tak smakują :) Zapisałam sobie przepis i wykorzystam w święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kobieto, do Świąt jeszcze daleko - zrób próbę wcześniej żeby potem nie było wpadki :)

      Usuń
  6. Najlepsze jest to co się samemu robi. Wiemy co jemy a w przypadku pieczywa ostatnio wcale tak oczywistym nie jest jego skład. Fajny przepis, na pewno spróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ano właśnie, sklepowe bułki często są takie dmuchane i zawierają nie wiadomo co a tutaj wszystko wiadomo i jest pysznie

      Usuń
  7. Można użyć drożdży Active dry? I jaki byłby przelicznik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, oczywiście - dodałabym ich przynajmniej połowę tego co drożdży świeżych, może 3/4 nawet. Przyznam, że nie lubię pracować z drożdżami suchymi, na świeżych jakoś zawsze mi ciasto lepiej rośnie

      Usuń
  8. Upiekłam :) wyszły cudowne i przepyszne , dziękuję za przepis , zagości u mnie na stałe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ile mogą poleżeć w chlebaku?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas znikają jeszcze tego samego dnia albo następnego, ale myślę, że zabezpieczone przed wysychaniem 2-3 dni spokojnie poleżą, z tym że wiadomo iż nie będą już takie chrupiące jak po upieczeniu

      Usuń
  10. Upiekłam i ..wyszły bardzo dobrze tylko to nacięcie trochę mi nie całkiem się udało ale jak na pierwszy raz może być 😊 Może uda mi się wrzucić fotkę.Pozdrowienia 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nacięcie nie jest takie istotne, najważniejsze żeby bułeczki smakowały :) zdjęcie można wysłać do mnie na maila albo w wiadomości prywatnej na FB, tutaj nie da się wstawić (adres mailowy na dole pod komentarzami)

      Usuń
  11. To oprócz tego, że smaczna Pyza, to jeszcze sprytna Pyza. Bardzo smakowite te kajzerki, a domowy "nacinak" powinien otrzymać nr patentowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tyle mam w domu różnych gadżetów kuchennych a nacinaka do bułek jakoś się nie dorobiłam więc muszę radzić sobie tak :)

      Usuń
  12. Bardzo dobre,a za przecinak służyła. ..łyżka.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wczoraj upiekłam, wyszło mi 13 bułeczek :) Zniknęły szybciutko, więc dzisiaj robię podwójną porcję :)) Dziękuję za super przepis. Mariola.

    OdpowiedzUsuń
  14. A ile czasu mogą poleżeć w chlebaku? Mam nadzieję że trochę dłużej niż świeże wypieki ze znanych sieciówek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułeczki jak to bułeczki, najlepsze są świeżutkie, ale te są dobre na drugi a nawet trzeci dzień. Może nie takie chrupiące, ale miękkie i smaczne.

      Usuń
  15. No właśnie jeszcze sprytna Pyza;) ! A zdjęcia nieprzyzwoicie pięęękne!!!, na każdym etapie. Pozdrawiam- Bożena.

    OdpowiedzUsuń
  16. A jakby wstawić na pierwsze wyrastanie do lodówki na noc....? . Pozdrawiam Bożena.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można, ale nie próbowałam jeszcze

      Usuń
    2. Można na noc przetestowałam 😁 po wyjęciu z lodówki od razu informowałam bułeczki ale dalam im 10 minut więcej dd napuszenia.. wyszły tak samo smaczne😁 a poeksperymentowalam i zrobiłam pszenno-zytnie(pół na pół) i równiez wychodzą pyszne!

      Usuń
  17. Bułeczki wyglądają smakowicie ! Mam pytanie, czy mąkę pszenną można zastąpić mąka żytnia lub graham ? I jeśli tak to w jakich proporcjach ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mąka graham to tez maka pszenna, ale bardzo gruba, prawie pełnoziarnista, dodając jej dodałabym nie więcej niż połowę natomiast mąką żytnią to zależy jaki typ, jak gruba - 720 można dodać w całości a im grubsza tym miej

      Usuń
  18. Robiłam bardzo dobre ,ale chyba je za mocno spiekłam!Następnym razem krócej je będę piekła !!!Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  19. Buleczki bardzi pyszne pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Właśnie upiekłam.są pychaaaa.dlugo szukałam przepisu na dobre kajzerki😊😊😊😊dziękuję😊😊😊

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam serdecznie właśnie upiekłam kajzerki naprawdę są super bardzo mojemu synowi smakowały , bardzo tęskniłam za kajzerkami z dzieciństwa, Przesyłam gorące pozdrowienia z Iranu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo :) dzięki za zdjęcia - dodam je dzisiaj do albumu na FB

      Usuń
  22. Piekłam wczoraj bułeczki, wyszły pyszne ,idealne na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jaki dokładnie rodzaj mąki użyć? Mam 500, 550, 650. na tej 550 jest napisane że idealna do domowych buleczek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdę mówiąc to każda się nadaje - przy tej nieco grubszej być może będzie trzeba dolać odrobinkę więcej wody. Robię bułki takiej mąki jaką mam pod ręką.

      Usuń
  24. Dobre bulki zmieszalam maki pszenna plus zytna dodalam slonecznik posypalan czarnuszka

    OdpowiedzUsuń
  25. Idealne. Robię je już trzeci raz. Są mięciutkie nawet trzeciego dnia. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  26. Robiłam jakiś czas temu i wyszły rewelacja :) Jednak zastanawiam się,czy można surowe ciasto na noc wstawić do lodówki i rano upiec bułeczki? Jeśli tak,to na jakim etapie je wstawić i na ile przed pieczeniem wyjąć z lodówki.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Cudowny przepis! Aż mi ślinka leci!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger