Fałszywe muchomorki i inne grzybki

Takie niby nic bo przecież tylko kilka składników a goście za każdym razem są zachwyceni. Ta fajna ozdoba stołu i do tego w całości jadalna!




składniki:
  • 10 jajeczek przepiórczych
  • 10 pomidorków cherry
  • 2 łyżki serka twarogowego z ziołami np. Ostrowia, Hochland albo inny tego typu
  • 10 małych, podłużnych ziemniaczków
  • 10 marynowanych kapeluszy małych kań albo innych grzybków, ale muszą mieć taki dzwonkowaty kształt,
  • 1 łyżka bardzo gęstego majonezu,
  • do smaku: sól, pieprz mielony
sposób przygotowania: Potrzebujemy tyle sztuk jajeczek i pomidorków oraz tyle ziemniaków i marynowanych grzybów ile chcemy mieć fałszywych grzybków. Ziemniaki myjemy, nie obieramy, gotujemy 15 min w osolonym wrzątku, studzimy, jeśli trzeba (tzw. stare) obieramy ze skórki, oprószamy solą i pieprzem. Jajeczka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy. Pomidorki przycinamy od spodu i wydrążamy środek malutką łyżeczką. Grzyby marynowane, najlepiej małe kanie, dokładnie osączamy. Jajeczka leciutko przycinamy od szerszego końca, przycinamy też z jednego dłuższego końca ziemniaki, tylko tyle żeby stały. Ustawiamy je na półmisku przybranym sałatą i liśćmi pietruszki. Każdy wydrążony pomidorek wypełniamy serkiem ziołowym i nakładamy na jajeczko. Na ziemniaki, oprószone solą, nakładamy kapelusze marynowanych grzybów posmarowane od wewnątrz majonezem. Na pomidorkach robimy kropki za pomocą wykałaczki - maczamy koniuszek w serku i nakładamy na pomidory.

Podajemy na przystawkę albo jako dodatek do wędlin i pieczonych mięs.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger