wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

sobota, 9 lipca 2011

Bułeczki grahamki na twarożku

Na śniadanie nie ma nic lepszego jak świeże bułeczki. Odkąd mogę upiec je sama to czuję się niezależna - od pogody, lenistwa gdy nie chce mi się pójść do sklepu a poza tym takie domowe smakują o niebo lepiej od kupnych.

Przepis na bułki z twarożkiem znalazłam TUTAJ   , ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym go nie przerobiła odrobinkę. W każdym razie bułeczki robi się bardzo łatwo i są tak pyszne, że bardzo często do nich wracam



składniki:
  • 1 op. drożdży suchych (7g)
  • 80 ml ciepłej wody
  • 4 łyżeczki miodu
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki roztopionego masła albo margaryny
  • 1 op. 150 g twarożku wiejskiego
  • 1 duże jajko
  • 1 szkl. mąki graham razowej t. 1850 (szkl. poj. 250ml)
  • ok. 1,5 szkl. mąki pszennej t. 500

  • do posmarowania: 1 żółtko + 1 łyżeczka mleka
  • do posypania: sezam

sposób przygotowania:
drożdże wsypałam do lekko ciepłej wody, wymieszałam i odstawiłam na kilka minut. Do małego pojemnika blendera wrzuciłam serek, dodałam miód, roztopione masło i wbiłam jajko - zmiksowałam. Do miski wsypałam obie mąki i sól, dodałam drożdżowy rozczyn i zmiksowaną masę serkowo-jajeczną, wymieszałam i zagniotłam miękkie ciasto. Właściwie nie wyrabiałam bo lepiło się. Przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam na ok. 1,5 w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto podwoiło swoją objętość. Zagniotłam je ponownie i oprószonymi mąką dłońmi podzieliłam na m/w 8 równych części - z każdej uformowałam lekko owalną bułeczkę. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ale można po prostu blachę posypać lekko mąką. Przykryłam bułeczki ściereczką i odstawiłam do napuszenia na ok. 40 min.. Wyrośnięte posmarowałam roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i posypałam sezamem - można tego nie robić albo użyć innych ziarenek, ale ja uwielbiam sezam :-)
Bułeczki piekłam ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 190 st. C wstawiając na dno blaszkę z wodą. Po 15 min. miałam wrażenie, że zanadto się rumienią więc przykryłam je leciutko arkuszem papieru. Do wystudzenia przełożyłam je na kratkę.

4 komentarze:

  1. O rany ..aż ślinka cieknie..

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałbym zrobić, bo wyglądają na takie miękkie i maślane. No i ładne zdjęcie. Pytanie: ten twarożek, to taki zwykły twaróg półtłusty, czy granulowany?

    OdpowiedzUsuń
  3. tjaryma, serek wiejski granulowany, taki w pudełeczku - bułeczki wychodzą wilgotne i nie takie "dmuchane" jak z większości piekarni, w smaku lekko słodkawe, ale my takie lubimy - można zmniejszyć ilość miodu to będą mniej słodkawe

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystkie bulki wygladaja znakomicie! :) slinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...