Bułeczki grahamki na twarożku
Na śniadanie nie ma nic lepszego jak świeże bułeczki. Odkąd mogę upiec je sama to czuję się niezależna - od pogody, od lenistwa, gdy nie chce mi się pójść do sklepu, a poza tym takie domowe smakują o niebo lepiej od kupnych.
Przepis na bułki z twarożkiem znalazłam TUTAJ , ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym go nie przerobiła odrobinkę. W każdym razie bułeczki robi się bardzo łatwo i są tak pyszne, że bardzo często do nich wracam
Bułeczki grahamki z twarożkiem wiejskim
Suche drożdże wsypałam do lekko ciepłej wody, wymieszałam i odstawiłam na kilka minut. Do małego pojemnika blendera wrzuciłam serek, dodałam miód, roztopione masło i wbiłam jajko - zblendowałam na gładką masę. Do miski wsypałam obie mąki i sól, dodałam drożdżowy rozczyn i masę serkowo-jajeczną, wymieszałam, rękami zagniotłam zwarte, ale elastyczne ciasto. Właściwie nie wyrabiałam, bo mocno się lepiło. Przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam na ok. 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto podwoiło swoją objętość. Zagniotłam je ponownie i posmarowanymi olejem rękami podzieliłam na 10 m/w równych części - z każdej uformowałam lekko owalną bułeczkę.
Uformowane bułeczki ułożyłam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ale można po prostu blachę posypać lekko mąką. Przykryłam bułki ściereczką i odstawiłam do napuszenia na ok. 20-30 min.. Wyrośnięte posmarowałam zimną wodą i posypałam sezamem - można tego nie robić albo użyć innych ziarenek, ale ja uwielbiam sezam.
Bułeczki piekłam ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C wstawiając na dno blaszkę z wodą. Gdyby podczas pieczenia bułki zbytnio się rumieniły można przykryć je leciutko arkuszem papieru. Do wystudzenia przełożyłam grahamki na kratkę.
domowe bułeczki grahamki - czerwiec'2018 |
Przepis na bułki z twarożkiem znalazłam TUTAJ , ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym go nie przerobiła odrobinkę. W każdym razie bułeczki robi się bardzo łatwo i są tak pyszne, że bardzo często do nich wracam
Bułeczki grahamki z twarożkiem wiejskim
- 1 op. drożdży suchych (7g)
- ok. 130-150 ml ciepłej wody
- 3-4 łyżeczki miodu naturalnego
- 1 mała łyżeczka soli
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 op. 200 g twarożku wiejskiego
- 1 średnie jajko
- 200g mąki graham razowej t. 1850
- 220g mąki pszennej t. 500
- do posmarowania: zimna woda
- do posypania: sezam
- trochę oleju roślinnego do posmarowania rąk przy formowaniu
Suche drożdże wsypałam do lekko ciepłej wody, wymieszałam i odstawiłam na kilka minut. Do małego pojemnika blendera wrzuciłam serek, dodałam miód, roztopione masło i wbiłam jajko - zblendowałam na gładką masę. Do miski wsypałam obie mąki i sól, dodałam drożdżowy rozczyn i masę serkowo-jajeczną, wymieszałam, rękami zagniotłam zwarte, ale elastyczne ciasto. Właściwie nie wyrabiałam, bo mocno się lepiło. Przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam na ok. 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto podwoiło swoją objętość. Zagniotłam je ponownie i posmarowanymi olejem rękami podzieliłam na 10 m/w równych części - z każdej uformowałam lekko owalną bułeczkę.
Uformowane bułeczki ułożyłam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ale można po prostu blachę posypać lekko mąką. Przykryłam bułki ściereczką i odstawiłam do napuszenia na ok. 20-30 min.. Wyrośnięte posmarowałam zimną wodą i posypałam sezamem - można tego nie robić albo użyć innych ziarenek, ale ja uwielbiam sezam.
Bułeczki piekłam ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C wstawiając na dno blaszkę z wodą. Gdyby podczas pieczenia bułki zbytnio się rumieniły można przykryć je leciutko arkuszem papieru. Do wystudzenia przełożyłam grahamki na kratkę.
bułeczki pieczone w 2011 r. |
O rany ..aż ślinka cieknie..
OdpowiedzUsuńChciałbym zrobić, bo wyglądają na takie miękkie i maślane. No i ładne zdjęcie. Pytanie: ten twarożek, to taki zwykły twaróg półtłusty, czy granulowany?
OdpowiedzUsuńtjaryma, serek wiejski granulowany, taki w pudełeczku - bułeczki wychodzą wilgotne i nie takie "dmuchane" jak z większości piekarni, w smaku lekko słodkawe, ale my takie lubimy - można zmniejszyć ilość miodu to będą mniej słodkawe
OdpowiedzUsuńwszystkie bulki wygladaja znakomicie! :) slinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń