Bułeczki grahamki na twarożku

Na śniadanie nie ma nic lepszego jak świeże bułeczki. Odkąd mogę upiec je sama to czuję się niezależna - od pogody, od lenistwa, gdy nie chce mi się pójść do sklepu, a poza tym takie domowe smakują o niebo lepiej od kupnych. 
bulki domowe, swieze buleczki, graham, maka pszenna pelnoziarnista, twarozek wiejski, pieczenie w domu, domowa piekarnia
domowe bułeczki grahamki - czerwiec'2018

Przepis na bułki z twarożkiem znalazłam TUTAJ   , ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym go nie przerobiła odrobinkę. W każdym razie bułeczki robi się bardzo łatwo i są tak pyszne, że bardzo często do nich wracam

Bułeczki grahamki z twarożkiem wiejskim
  • 1 op. drożdży suchych (7g)
  • ok. 130-150 ml ciepłej wody
  • 3-4 łyżeczki miodu naturalnego
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 op. 200 g twarożku wiejskiego
  • 1 średnie jajko
  • 200g mąki graham razowej t. 1850
  • 220g mąki pszennej t. 500
  • do posmarowania: zimna woda
  • do posypania: sezam
  • trochę oleju roślinnego do posmarowania rąk przy formowaniu
bulki na twarozku, twarozek wiejski, graham, maka pelnoziarnista pszenna, domowa piekarnia, upiecz sobie bulki, na sniadanie, domowe pieczywo
Jak zrobić bułeczki grahamki z twarożkiem? 

Suche drożdże wsypałam do lekko ciepłej wody, wymieszałam i odstawiłam na kilka minut. Do małego pojemnika blendera wrzuciłam serek, dodałam miód, roztopione masło i wbiłam jajko - zblendowałam na gładką masę. Do miski wsypałam obie mąki i sól, dodałam drożdżowy rozczyn i masę serkowo-jajeczną, wymieszałam, rękami zagniotłam zwarte, ale elastyczne ciasto. Właściwie nie wyrabiałam, bo mocno się lepiło. Przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam na ok. 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto podwoiło swoją objętość. Zagniotłam je ponownie i posmarowanymi olejem rękami podzieliłam na 10 m/w równych części - z każdej uformowałam lekko owalną bułeczkę.
bulki grahamki, z twarozkiem, twarozek wiejski, maka graham, maka pszenna pelnoziarnista, domowe buleczki, na sniadanie
Uformowane bułeczki ułożyłam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ale można po prostu blachę posypać lekko mąką. Przykryłam bułki ściereczką i odstawiłam do napuszenia na ok. 20-30 min.. Wyrośnięte posmarowałam zimną wodą i posypałam sezamem - można tego nie robić albo użyć innych ziarenek, ale ja uwielbiam sezam.

Bułeczki piekłam ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C wstawiając na dno blaszkę z wodą. Gdyby podczas pieczenia bułki zbytnio się rumieniły można przykryć je leciutko arkuszem papieru. Do wystudzenia przełożyłam grahamki na kratkę.
buleczki grahamki, bulki na twarozku, z twarozkiem, na sniadanie, domowa piekarnia, domowe pieczenie, pieczywo, buleczka pelnoziarnista
buleczki grahamki, bulki sniadaniowe, na sniadanie, bulka pelnoziarnista, maka graham, maka pszenna z pelnego ziarna, domowe bulki
bułeczki pieczone w 2011 r.

4 komentarze:

  1. O rany ..aż ślinka cieknie..

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałbym zrobić, bo wyglądają na takie miękkie i maślane. No i ładne zdjęcie. Pytanie: ten twarożek, to taki zwykły twaróg półtłusty, czy granulowany?

    OdpowiedzUsuń
  3. tjaryma, serek wiejski granulowany, taki w pudełeczku - bułeczki wychodzą wilgotne i nie takie "dmuchane" jak z większości piekarni, w smaku lekko słodkawe, ale my takie lubimy - można zmniejszyć ilość miodu to będą mniej słodkawe

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystkie bulki wygladaja znakomicie! :) slinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger