Muffinki wytrawne z białą kiełbasą
Muffinki, bułeczki....i biała kiełbasa, którą po prostu uwielbiam...
Właściwie to upiekłam je nie mając pomysłu na kolację a wyszły bardzo, bardzo smaczne i nawet byłam nieco zła, że zrobiłam ich tak mało bo te 6 zniknęło zanim wystygły... Polecam eksperymentowanie z różnymi składnikami bo wychodzą bardzo pyszne kombinacje
składniki na 6 sztuk:
sposób przygotowania: Kiełbasę zalałam wrzątkiem i gotowałam 5 min. po czym zostawiłam w wodzie aż przestygła. Formę do muffinek wyłożyłam papilotkami. Obie mąki połączyłam z solą, cukrem, ziołami świeżymi i suszonymi, pokrojoną w dużą kostkę kiełbasą i proszkiem do pieczenia. Jajko roztrzepałam z maślanką, dolałam płynne masło. Do składników sypkich wlałam płynne, lekko przemieszałam i łyżką nakładałam porcje masy do formy. Piekłam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. Po upieczeniu lekko przestudziłam. Serek utarłam z chrzanem, doprawiłam do smaku i nakładałam na lekko ciepłe muffinki. Pycha, polecam!
Właściwie to upiekłam je nie mając pomysłu na kolację a wyszły bardzo, bardzo smaczne i nawet byłam nieco zła, że zrobiłam ich tak mało bo te 6 zniknęło zanim wystygły... Polecam eksperymentowanie z różnymi składnikami bo wychodzą bardzo pyszne kombinacje
składniki na 6 sztuk:
- 1/2 szkl. mąki żytniej t.580
- 1/2 szkl. mąki pszennej t. 550
- 1 jajko
- 1/2 szkl. maślanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek rozpuszczonego, płynnego masła
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 nieduże kawałki białej kiełbasy surowej
- 2 czubate łyżki posiekanej zieleniny - natka pietruszki i szczypiorek
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- dodatkowo: 100g serka śmietankowego
- 2 łyżki tartego chrzanu
- do smaku: sól i pieprz mielony
sposób przygotowania: Kiełbasę zalałam wrzątkiem i gotowałam 5 min. po czym zostawiłam w wodzie aż przestygła. Formę do muffinek wyłożyłam papilotkami. Obie mąki połączyłam z solą, cukrem, ziołami świeżymi i suszonymi, pokrojoną w dużą kostkę kiełbasą i proszkiem do pieczenia. Jajko roztrzepałam z maślanką, dolałam płynne masło. Do składników sypkich wlałam płynne, lekko przemieszałam i łyżką nakładałam porcje masy do formy. Piekłam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. Po upieczeniu lekko przestudziłam. Serek utarłam z chrzanem, doprawiłam do smaku i nakładałam na lekko ciepłe muffinki. Pycha, polecam!
wypróbuję jako przekąskę na grilla:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis..
OdpowiedzUsuń