Makaron pomidorowy z klopsikami w sosie śmietanowo - serkowym

Robicie sami makaron? Chociaż czasami? Ja na co dzień używam kupnego, bo szybciej i wygodniej, ale czasami zdarza mi się zagnieść własny i pokombinować tak jak w tym przypadku.

Dodanie koncentratu było świetnym pomysłem bo kluchy wyglądały bardzo ładnie a smakowały jeszcze lepiej :-) Żarłoczki dopraszały się nawet o dokładkę, a tej, niestety, zabrakło....

kluski domowe, kluski pomidorowe, klopsiki, obiad, sos smietanowy, proste danie, domowe jedzenie, kolorowe, pomidory

Kluski pomidorowe z klopsikami i sosem 

składniki:
  • Ciasto na kluski - 2 żółtka
  • 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • ok. 1,5 szkl. mąki pszennej t. 650 + trochę do podsypywania przy wałkowaniu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Klopsiki - 300 g mięsa mielonego, zmielonej łopatki wieprzowej
  • 1 małe jajko
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka startej cebuli
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki mąki pszennej do obtoczenia
  • 2-3 łyżki oleju do obsmażenia
  • Sos - 1 nieduża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1-1,5 szkl. wywaru jarzynowego
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 100 g słodkiej śmietanki, użyłam 12 %
  • do smaku: zioła prowansalskie, sól, pieprz mielony, papryka słodka mielona, przyprawa 'suszone pomidory z bazylią i czosnkiem'
Jak zrobić pomidorowy makaron?

Mąkę przesiałam z solą, dodałam żółtka, koncentrat i wodę, zagniotłam dość sztywne ciasto - w razie potrzeby można dolać ciut wody albo dosypać odrobinę mąki. Ciasto wyrobiłam, zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam na 30 min.. Następnie podzieliłam na 3 części, każdą rozwałkowałam na cienki placek podsypując mąką żeby się nie przyklejał do blatu i wałka. Zwinęłam w rulony i kroiłam paski szer. ok. 0,5-1 cm. Rozrzuciłam luźno na posypanym mąką blacie i zostawiłam żeby lekko przeschły.

domowy makaron, jak zrobic kluski, z pomidorami, wyrob domowy, reczna robota, zrob to sam, kluseczki, wstazki, pomidorowe,

Jak zrobić klopsiki wieprzowe?

Zmielone mięso wymieszałam z jajkiem, przecierem, kaszą, cebulą, natką i czosnkiem. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami, dobrze wyrobiłam ręką. Masa powinna być dość zwarta. Zwilżonymi w zimnej wodzie rękami nabierałam po ok. 1 czubatej łyżeczce masy i formowałam kuleczki wielkości bardzo małych orzechów włoskich, układałam je na desce. Następnie obtoczyłam je lekko w mące i smażyłam na rozgrzanym oleju przewracając aż się zrumieniły ze wszystkich stron. Usmażone zdjęłam na talerz.

Jak zrobić sos śmietanowy z serkiem topionym?

W rondlu rozpuściłam masło, zeszkliłam pokrojoną w cienkie ćwierć plasterki cebulkę. Gdy zaczęła się rumienić zalałam wywarem i gotowałam 2-3 minuty. Następnie wrzuciłam pokrojony na kawałki serek i gotowałam na małym ogniu mieszając aż całkowicie się rozpuścił. Dolałam śmietankę i doprawiłam do smaku. Gdy sos trochę zgęstniał dorzuciłam klopsiki i dusiłam razem jeszcze kilka minut.

W dużym garnku zagotowałam wodę, posoliłam. Wrzuciłam kluski, zamieszałam drewnianą łyżką. Gotowałam 3-4 min od momentu ponownego zagotowania, odcedziłam. Po osączeniu nakładałam porcje klusek na talerze, wierzch polałam sosem i nałożyłam po kilka klopsików. Posypałam suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem, przybrałam listkami natki. Można oczywiście ugotowany makaron wrzucić bezpośrednio do sosu, wymieszać i dopiero nakładać....

I wbrew długiemu opisowi wcale nie jest to bardzo czaso- i pracochłonny obiad - wszystko robi się dość szybko :D

5 komentarzy:

  1. Fajny pomysł: i z makaronem i z sosem :) Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron czasem robię , ale z koncentratem jeszcze nie robiłam..Ostatnio czytałam , że można nawet z marchewką[ ugotowana i przetartą].

    OdpowiedzUsuń
  3. z gotowaną marchewką to robiłam kluseczki, takie jak kładzione

    OdpowiedzUsuń
  4. Makaron jest fantastyczny po prostu! Sama jeszcze nie robilam domowego makaronu - po pierwsze z braku czasu, a po drugie z lenistwa - ale kiedy patrze na twoj, tak sobie mysle, ze bede musiala sie w koncu przelamac :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Maggie, koniecznie musisz spróbować - to proste!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger