Najlepsza jajecznica z kurkami w dwóch wersjach
Jajecznica z kurkami to jedno z moich ulubionych dań o tej porze roku. Oczywiście gdy mam pod ręką świeże kurki. Obie wersje są pyszne choć każda na swój sposób inna i sami musicie zdecydować, która bardziej Wam pasuje.
Jajecznica z kurkami - wersja 1
składniki na 3 - 4 porcje:
sposób przygotowania: Kurki dokładnie oczyściłam, opłukałam, większe pokroiłam a mniejsze zostawiłam w całości. Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam pokrojony w kostkę boczek, podsmażyłam aż się wytopił i zrumienił. Dodałam posiekaną cebulkę, zeszkliłam ją. Następnie dodałam kurki i smażyć ok. 5 min, na mniejszym ogniu, aż lekko zmiękły. Jajka wybiłam do miski, dodałam śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek [ ilość czosnku zależy od indywidualnej tolerancji :-) ], dobrze roztrzepałam, przyprawiłam solą i pieprzem, wylałam na kurki. Smażyłam mieszając aż jajka się ścięły. Podałam posypaną szczypiorkiem, z pieczywem.
Jajecznica z kurkami - wersja 2 - na maśle
składniki na 2-3 porcje:
sposób przygotowania: Grzyby przygotowałam ja w przepisie wyżej. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę. Na patelni rozpuściłam masło, dodałam cebulkę a kiedy się zeszkliła wrzuciłam grzyby i smażyć na silnym ogniu kilka minut. Wbiłam jajka i oprószyłam całość solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Smażyć mieszając do uzyskania ulubionej konsystencji. Podawać z ciemnym pieczywem albo bułką.
Jajecznica z kurkami - wersja 1
składniki na 3 - 4 porcje:
- ok. 30 dkg kurek
- 1 cebula albo 2-3 dymki ze szczypiorkiem
- 10 dkg wędzonego boczku
- 8 jajek
- 3-4 łyżki śmietany
- 2-4 ząbki czosnku
- do smaku: sól i świeżo mielony pieprz
sposób przygotowania: Kurki dokładnie oczyściłam, opłukałam, większe pokroiłam a mniejsze zostawiłam w całości. Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam pokrojony w kostkę boczek, podsmażyłam aż się wytopił i zrumienił. Dodałam posiekaną cebulkę, zeszkliłam ją. Następnie dodałam kurki i smażyć ok. 5 min, na mniejszym ogniu, aż lekko zmiękły. Jajka wybiłam do miski, dodałam śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek [ ilość czosnku zależy od indywidualnej tolerancji :-) ], dobrze roztrzepałam, przyprawiłam solą i pieprzem, wylałam na kurki. Smażyłam mieszając aż jajka się ścięły. Podałam posypaną szczypiorkiem, z pieczywem.
Jajecznica z kurkami - wersja 2 - na maśle
składniki na 2-3 porcje:
- ok. 300 g świeżych kurek
- 4 - 6 jajek
- 1 nieduża cebula
- 2 - 3 łyżki masła,
- do smaku: sól, pieprz mielony i ziołowy
sposób przygotowania: Grzyby przygotowałam ja w przepisie wyżej. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę. Na patelni rozpuściłam masło, dodałam cebulkę a kiedy się zeszkliła wrzuciłam grzyby i smażyć na silnym ogniu kilka minut. Wbiłam jajka i oprószyłam całość solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Smażyć mieszając do uzyskania ulubionej konsystencji. Podawać z ciemnym pieczywem albo bułką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.