wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Chleb wieloziarnisty na drożdżach

To był mój pierwszy chleb upieczony samodzielnie :)

 Jakoś do chlebków nie mam ani ręki ani zacięcia - wolę bułeczki. I Żarłoczki chyba też chociaż ten z różnościami w środku jest bardzo, bardzo smaczny. Przepis na bardzo podobny krąży w sieci i pojawia się na wielu stronach więc nie będę przytaczała tutaj żadnego adresu żeby nikogo nie urazić ani nie wyróżniać bo chyba nikt nie wie kto upiekł go pierwszy.

pieczywo, chleb wieloziarnisty, chleb drożdżowy, bochenek



Bardzo łatwo chleb pełnoziarnisty na drożdżach 

czas przygotowania: 15 minut + etapy wyrastania + czas pieczenia

składniki:
  • 25 g świeżych drożdży
  • ok. 2 szkl. wody
  • 2 łyżki cukru
  • prawie 3 szkl. mąki pszennej, użyłam luksusowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szkl. otrąb owsianych
  • po 3 czubate łyżki siemienia lnianego, suchego maku, ziarna słonecznika i jasnego sezamu
  • żółtko + odrobina mleka do posmarowania wierzchu
  • troszkę ziarenek do posypania

pieczywo, chleb wieloziarnisty, chleb drożdżowy, bochenek

sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszyłam i wsypałam do letniej, przegotowanej wody. Dodałam 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki - wymieszałam i odstawiłam na ok. 25 min. żeby rozczyn ruszył. W tym czasie przesiałam 2 i 3/4 szkl. mąki z dodatkiem soli morskiej. Dodałam jeszcze otręby, siemię lniane, ziarno słonecznika, sezam i mak. Spieniony rozczyn wlałam do suchych składników, dodałam drugą szklankę letniej wody i wymieszałam ciasto drewnianą łyżką. Jest dość luźne, ale takie właśnie ma być. Nie trzeba go wyrabiać - ot, wystarczy wymieszać dokładnie wszystko i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30 - 40 min. żeby podrosło. Następnie zamieszałam aby odgazować ciasto i odstawiłam znów na 15 min.. Ponownie przemieszałam i przełożyłam do blaszki (12 x 24 cm) posmarowanej olejem (można ją wysypać otrębami albo jakimś ziarnem) - ponieważ bałam się, że rzadkie ciasto będzie mi uciekać z formy przy wyrastaniu to nałożyłam je tylko do połowy wysokości a to co zostało upiekłam w drugiej, małej foremce.

Odstawiłam chleb w blaszce na kolejne 15 min. żeby podrósł po czym posmarowałam wierzch żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i posypałam ziarnami sezamu oraz makiem. Wstawiłam blaszkę do zimnego piekarnika (zwykły, elektryczny, bez termoobiegu) i nastawiłam na 180 st. C. Piekłam ok. 1 godziny, na wyczucie, na sam dół piekarnika postawiłam blaszkę z wodą żeby chleb nie wysechł za bardzo . . . Po upieczeniu wyjęłam od razu z formy i zostawiłam na kratce do ostudzenia - to ważne bo jeśli od dołu nie będzie dostępu powietrza to zawilgotnieje.

Do odmierzania składników użyłam szkl. poj. 250 ml. Czas wyrastania ciasta może być dłuższy jeśli w pomieszczeniu nie jest zbyt ciepło.

7 komentarzy:

  1. przepis dodany do ulubionych, do wypróbowania oczywiście;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio jestem na etapie przerabiania przepisów na pieczywa, więc przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja na pewno nie jestem i pewnie nigdy nie będę specjalistką w tej dziedzinie - brak mi cierpliwości do chleba a poza tym podobno chleb lubi pozytywne emocje a takich ostatnimi czasy u mnie mało....

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy ciasto wyjdzie rzadkawe? Własnie chcę upiec ten chleb :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basienko, to ciasto jest dość rzadkie więc nie nakładaj go do formy więcej niż do połowy wysokości żeby podczas wyrastania nie wypłynęło zanim dobrze się nie zapiecze

      Usuń
    2. chleb bardzo, ale to bardzo pyszny, mięciusieńki. Dzisiaj jest powtórka i coś czuję, ze w najbliższych dniach będziemy piekli właśnie ten chleb. :) Izuniu w przepisie jak zrobić chleb został pominięty słonecznik ot tak napisałam :) Dziękuje bardzo za przepis i pozdrawiam serdecznie .

      Buziaki

      Usuń
  5. Czasami jak piekę chleb obojętnie jaki to strasznie się kruszy. Czy powinnam więcej mąki dodać czy wody? :)

    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...