Cukinia zapiekana z farszem kurkowym
Cukinia to kolejne warzywo, które doskonale łączy swój smak z grzybami. Jest taka delikatna, że nie zagłusza aromatu grzybów. Wystarczy jeszcze odrobina przypraw i pyszne danie gotowe.
składniki:
sposób przygotowania: Cukinię umyłam, odcięłam końce, przekroiłam wzdłuż na pół i łyżeczką delikatnie usunęłam pestki, oprószyłam wnętrze solą. Kurki oczyściłam, opłukałam i osączyłam, większe sztuki pokroiłam. Na patelni rozgrzałam olej, podsmażyłam posiekaną całą dymkę, dodałam grzyby i posiekany czosnek, smażyłam kilka minut. Następnie dodałam pokrojony na kawałki serek i mieszałam aż się rozpuścił, na koniec dosypałam pokrojoną w kostkę paprykę i doprawiłam całość solą oraz pieprzem. Bułkę pokroiłam na mniejsze kawałki i zmiksowałam razem z natką pietruszki na proszek. Cukinię osuszyłam papierowym ręcznikiem, wnętrze posypałam bułką z natką, napełniłam farszem z kurek, wierzch także posypałam bułką i ułożyłam paseczki sera żółtego. Zapiekałam ok. 20 - 30 min. w piekarniku nagrzanym do 160 st. C. Podałam na gorąco.
Można wykorzystać zieloną cukinię albo małego kabaczka.
składniki:
- 1 szczupła żółta cukinia (dł. ok. 20 cm)
- ok. 30 dkg świeżych kurek
- 1/3 strąka papryki żółtej
- 2 małe cebulki dymki razem ze szczypiorkiem
- 1 duży ząbek czosnku
- 50 gram serka topionego (pół kostki)
- 1 łyżka listków natki pietruszki
- 1 kromka bułki (sam miąższ)
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 2 plasterki sera żółtego
- do smaku: sól, pieprz mielony
sposób przygotowania: Cukinię umyłam, odcięłam końce, przekroiłam wzdłuż na pół i łyżeczką delikatnie usunęłam pestki, oprószyłam wnętrze solą. Kurki oczyściłam, opłukałam i osączyłam, większe sztuki pokroiłam. Na patelni rozgrzałam olej, podsmażyłam posiekaną całą dymkę, dodałam grzyby i posiekany czosnek, smażyłam kilka minut. Następnie dodałam pokrojony na kawałki serek i mieszałam aż się rozpuścił, na koniec dosypałam pokrojoną w kostkę paprykę i doprawiłam całość solą oraz pieprzem. Bułkę pokroiłam na mniejsze kawałki i zmiksowałam razem z natką pietruszki na proszek. Cukinię osuszyłam papierowym ręcznikiem, wnętrze posypałam bułką z natką, napełniłam farszem z kurek, wierzch także posypałam bułką i ułożyłam paseczki sera żółtego. Zapiekałam ok. 20 - 30 min. w piekarniku nagrzanym do 160 st. C. Podałam na gorąco.
Można wykorzystać zieloną cukinię albo małego kabaczka.
O, jakie fajne połączenie - cukinia i kurki. Brzmi smakowicie
OdpowiedzUsuńOj wygląda niesamowicie apetycznie, i te kurki, zapisuję do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuńNa pierwszy rzut oka myślałam że to ryby leżą ;) A tu takie pyszności:-) Oj kusisz,kusisz grrrrr :-)
OdpowiedzUsuńAle genialny pomysł, jak sernik krakowski! Niezwykle efektowne wykończenie... i jakie smaczne.
OdpowiedzUsuńPiękne! Jutro robię:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Jem oczami....
Pozdrawiam.
Cedra.
Napisz czy smakowało. Możesz też przysłać fotkę na maila
Usuń