wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

wtorek, 23 sierpnia 2011

Kotlecisko z owocową sałatą

Kotleciska na schaboszczaki wyszły duuuże a po dodaniu ananasa i sera były na przynajmniej 3/4 talerza. Połączenie mięsa z owocami bardzo nam pasuje, Żarłoczki nie protestują i zjadają ze smakiem a ja też takie lubię. Wadą takiego dania jest tylko to, że na pewno nie jest dietetyczne, wręcz przeciwnie.


Schabowy z ananasem i serem


składniki:

  • 3duże plastry schabu środkowego b/k
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • ok. 3/4 szkl. bułki tartej
  • 200 g ananasa konserwowego
  • 3 duże i dość grube plastry sera żółtego, użyłam Edamskiego
  • do smaku: sól, pieprz mielony czarny, papryka słodka mielona
  • do smażenia: olej

sposób przygotowania:
Plastry mięsa robiłam przykrywając je folią spożywczą, ale nie powinny być zbyt cienkie. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i dość obficie papryką słodką mieloną. Panierowałam kolejno w mące, jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej. Kładłam na rozgrzaną patelnię z olejem i smażyłam na dość dużym ogniu aż kotlety były rumiane z obu stron. Następnie zmniejszyłam płomień pod patelnią a na każdym kotlecie ułożyłam po kilka kawałeczków ananasa (można je drobniej pokroić albo zostawić całe krążki) i przykryłam plastrem sera. Patelnię nakryłam pokrywką i dusić 2 - 4 min. aż mięso doszło a ser na wierzchu się roztopił.


Sałatka z lodowej, z ananasem i malinami


składniki:
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 200 g świeżych malin
  • 1/2 puszki ananasa konserwowego (ok. 150 g po odcedzeniu)
  • 6 łyżeczek oliwy z pestek winogron
  • 5 łyżeczek zalewy z ananasa
  • sok z połowy cytryny,
  • sól, koperek, chili w proszku

sposób przygotowania:
Olej, zalewę z ananasa, szczyptę soli, chili i trochę bardzo drobno posiekanego koperku umieściłam w słoiczku - zakręciłam i dokładnie wymieszałam wstrząsając kilka sekund - zawsze do mieszania sosu używam właśnie słoiczka bo tak mi najwygodniej. Sałatę opłukałam i dokładnie osączyłam, pokroiłam w paski. Ananasa pokroiłam na małe kawałki, maliny przebrałam. Sałatę wyłożyłam do miski, posypałam ananasem i malinami, delikatnie wymieszałam. Przed samym podaniem polałam sosem.



2 komentarze:

  1. Takie kotlety sa bardzo popularne u mnie w rodzinie, ale ja nie jestem fanką. Za to coś czuję, że tą sałatkę to bym pochłonęła w okamgnieniu ;) tylko ze świeżym anasem - puszkowany mi nie podchodzi...

    OdpowiedzUsuń
  2. tu-tusia, może być ze świeżym, ale nie było ładnych i dojrzałych akurat jak chciałam więc wolałam wziąć z puszki :-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...