Kotlecisko z owocową sałatą
Kotleciska na schaboszczaki wyszły duuuże a po dodaniu ananasa i sera były na przynajmniej 3/4 talerza. Połączenie mięsa z owocami bardzo nam pasuje, Żarłoczki nie protestują i zjadają ze smakiem a ja też takie lubię. Wadą takiego dania jest tylko to, że na pewno nie jest dietetyczne, wręcz przeciwnie.
Schabowy z ananasem i serem
składniki:
sposób przygotowania: Plastry mięsa robiłam przykrywając je folią spożywczą, ale nie powinny być zbyt cienkie. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i dość obficie papryką słodką mieloną. Panierowałam kolejno w mące, jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej. Kładłam na rozgrzaną patelnię z olejem i smażyłam na dość dużym ogniu aż kotlety były rumiane z obu stron. Następnie zmniejszyłam płomień pod patelnią a na każdym kotlecie ułożyłam po kilka kawałeczków ananasa (można je drobniej pokroić albo zostawić całe krążki) i przykryłam plastrem sera. Patelnię nakryłam pokrywką i dusić 2 - 4 min. aż mięso doszło a ser na wierzchu się roztopił.
Sałatka z lodowej, z ananasem i malinami
składniki:
sposób przygotowania: Olej, zalewę z ananasa, szczyptę soli, chili i trochę bardzo drobno posiekanego koperku umieściłam w słoiczku - zakręciłam i dokładnie wymieszałam wstrząsając kilka sekund - zawsze do mieszania sosu używam właśnie słoiczka bo tak mi najwygodniej. Sałatę opłukałam i dokładnie osączyłam, pokroiłam w paski. Ananasa pokroiłam na małe kawałki, maliny przebrałam. Sałatę wyłożyłam do miski, posypałam ananasem i malinami, delikatnie wymieszałam. Przed samym podaniem polałam sosem.
Schabowy z ananasem i serem
składniki:
- 3duże plastry schabu środkowego b/k
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej,
- ok. 3/4 szkl. bułki tartej
- 200 g ananasa konserwowego
- 3 duże i dość grube plastry sera żółtego, użyłam Edamskiego
- do smaku: sól, pieprz mielony czarny, papryka słodka mielona
- do smażenia: olej
sposób przygotowania: Plastry mięsa robiłam przykrywając je folią spożywczą, ale nie powinny być zbyt cienkie. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i dość obficie papryką słodką mieloną. Panierowałam kolejno w mące, jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej. Kładłam na rozgrzaną patelnię z olejem i smażyłam na dość dużym ogniu aż kotlety były rumiane z obu stron. Następnie zmniejszyłam płomień pod patelnią a na każdym kotlecie ułożyłam po kilka kawałeczków ananasa (można je drobniej pokroić albo zostawić całe krążki) i przykryłam plastrem sera. Patelnię nakryłam pokrywką i dusić 2 - 4 min. aż mięso doszło a ser na wierzchu się roztopił.
Sałatka z lodowej, z ananasem i malinami
składniki:
- 1 główka sałaty lodowej
- 200 g świeżych malin
- 1/2 puszki ananasa konserwowego (ok. 150 g po odcedzeniu)
- 6 łyżeczek oliwy z pestek winogron
- 5 łyżeczek zalewy z ananasa
- sok z połowy cytryny,
- sól, koperek, chili w proszku
sposób przygotowania: Olej, zalewę z ananasa, szczyptę soli, chili i trochę bardzo drobno posiekanego koperku umieściłam w słoiczku - zakręciłam i dokładnie wymieszałam wstrząsając kilka sekund - zawsze do mieszania sosu używam właśnie słoiczka bo tak mi najwygodniej. Sałatę opłukałam i dokładnie osączyłam, pokroiłam w paski. Ananasa pokroiłam na małe kawałki, maliny przebrałam. Sałatę wyłożyłam do miski, posypałam ananasem i malinami, delikatnie wymieszałam. Przed samym podaniem polałam sosem.
Takie kotlety sa bardzo popularne u mnie w rodzinie, ale ja nie jestem fanką. Za to coś czuję, że tą sałatkę to bym pochłonęła w okamgnieniu ;) tylko ze świeżym anasem - puszkowany mi nie podchodzi...
OdpowiedzUsuńtu-tusia, może być ze świeżym, ale nie było ładnych i dojrzałych akurat jak chciałam więc wolałam wziąć z puszki :-)
OdpowiedzUsuń