Sałatka awaryjna z kapusty pekińskiej
Wiem, wiem - świeża pekinka jest dostępna cały rok, ale dobrze mieć chociaż kilka awaryjnych słoiczków rożnych gotowych sałatek, prawda?
Pekińka jest wdzięcznym i łatwym z obróbce warzywem więc warto po nią sięgać. Ponieważ jest delikatniejsza w smaku i bardziej miękka niż biała kapusta to najlepiej przygotowywać z niej szybkie surówki.
Zobacz przepis na surówkę z kapusty pekińskiej, papryki i cebuli z sosem jogurtowym.
Sałatka zimowa z kapusty pekińskiej do słoików
czas przygotowania: ok. 1 godziny + czas pasteryzowania
składniki:
sposób przygotowania: Wszystkie warzywa i liście umyłam i osączyłam. Korzeniowe dokładnie oskrobałam, cebulę obrałam z łupiny, z kapusty usunęłam uszkodzone, wierzchnie liście. Warzywa korzeniowe starłam na dużych oczkach tarki jarzynowej. Zieleninę posiekałam, ale niezbyt drobno. Cebulę pokroiłam w cienkie półplasterki. Kapustę pokroiłam w paski - zielone części dość grubo a te białe z grubszymi nerwami - cienko. Wszystkie warzywa przekładałam do dużej miski.
Wodę zagotowałam z cukrem, solą, dodałam ocet i kminek. Ciepłą, ale nie gorącą, zalałam warzywa, wymieszałam dokładnie i odstawiłam na ok. 30 min.. Następnie sałatkę upychałam dość ciasno w wyparzonych słoikach dolewając zalewy z dna miski, zakręciłam nakrętkami. Słoiki wstawiłam do garnka wyższego od słoików i wyłożonego na dnie ściereczką. Wlałam letnią wodę do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzowałam 15 min. od zagotowania, ale woda ma tylko lekko bulgotać. Gotowe, gorące słoiki ustawiłam do góry dnem, do ostygnięcia.
Pekińka jest wdzięcznym i łatwym z obróbce warzywem więc warto po nią sięgać. Ponieważ jest delikatniejsza w smaku i bardziej miękka niż biała kapusta to najlepiej przygotowywać z niej szybkie surówki.
Zobacz przepis na surówkę z kapusty pekińskiej, papryki i cebuli z sosem jogurtowym.
Sałatka zimowa z kapusty pekińskiej do słoików
czas przygotowania: ok. 1 godziny + czas pasteryzowania
składniki:
- 1 na prawdę duża kapusta pekińska
- 1/4 korzenia selera
- 1 pietruszka (korzeń)
- 2 marchewki
- 1 duża cebula czerwona
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek dymki razem ze szczypiorem
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka nasion kminku, ale jeśli ktoś bardzo nie lubi to można pominąć
- 2 łyżki soli
- 3/4 szkl. cukru
- 3 szkl. filtrowanej wody
- 1 szkl. octu spirytusowego 10%
sposób przygotowania: Wszystkie warzywa i liście umyłam i osączyłam. Korzeniowe dokładnie oskrobałam, cebulę obrałam z łupiny, z kapusty usunęłam uszkodzone, wierzchnie liście. Warzywa korzeniowe starłam na dużych oczkach tarki jarzynowej. Zieleninę posiekałam, ale niezbyt drobno. Cebulę pokroiłam w cienkie półplasterki. Kapustę pokroiłam w paski - zielone części dość grubo a te białe z grubszymi nerwami - cienko. Wszystkie warzywa przekładałam do dużej miski.
Wodę zagotowałam z cukrem, solą, dodałam ocet i kminek. Ciepłą, ale nie gorącą, zalałam warzywa, wymieszałam dokładnie i odstawiłam na ok. 30 min.. Następnie sałatkę upychałam dość ciasno w wyparzonych słoikach dolewając zalewy z dna miski, zakręciłam nakrętkami. Słoiki wstawiłam do garnka wyższego od słoików i wyłożonego na dnie ściereczką. Wlałam letnią wodę do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzowałam 15 min. od zagotowania, ale woda ma tylko lekko bulgotać. Gotowe, gorące słoiki ustawiłam do góry dnem, do ostygnięcia.
prawda :) zwłaszcza jak za oknem mróz i zawierucha a do ziemniaczków z kotlecikiem coś warzywnego by się zjadła, świetna propozycja
OdpowiedzUsuńA zamiast czerwonej cebuli można zwykłą?? Bo nigdzie nie ma :/
OdpowiedzUsuńAnna
oczywiście, że można - czerwona dodaje trochę koloru, ale smak taki sam
UsuńTzn jest chyba troszkę mocniejsza, ale nie ma ;/
OdpowiedzUsuńResztę mam :) biorę się do roboty
Anna
Wygląda prze smacznie. Uwielbiam tego typu sałatki. Ta na pewno znajdzie się u mnie w piwnicy na półce z przetworami.
OdpowiedzUsuń..robiłam kilka lat temu -była pyszna..:-)
OdpowiedzUsuńMam problem z dymką. Czymś ją można zastąpić, czy można pominąć? Albo dać sam szczypior?
OdpowiedzUsuńbardziej chodzi o smak cebuli niż szczypior, ja po prostu miałam tylko dymkę ze szczypiorkiem. Możesz użyć zwykłej cebuli,jedna duża sztuka wystarczy
Usuń