Kapusta pekińska w surówce z papryką, cebulą i jogurtem
Surówkę z kapusty pekińskiej lubią często nawet Ci, którzy taka ze zwykłej, białej kapusty nie odpowiada. Pekinka jest delikatniejsza w smaku. Można ją łączyć z różnymi innymi warzywami czy owocami za każdym razem robią sobie inna wersję. Do tego jest dzisiaj powszechnie dostępna.
Zobacz przepis na łagodną surówkę z pekinki, marchewki i jabłka
Czy wiesz, że kapusta pekińska pochodzi z Chin gdzie uprawia się ją od V wieku? Do Europy i Ameryki trafiła jednak dopiero w latach 20-stych XX w. a u nas zyskała popularność stosunkowo niedawno. W kraju pochodzenia czyli w Chinach, ma nawet swój pomnik znajdujący się w mieście Suzhou.
Kapusta pekińska zawiera sporo beta-karotenu chociaż jej kolor wcale tego nie sugeruje. Można ją jeść w surówkach, sałatkach, ale także gotować, smażyć czy zapiekać. Bardzo smaczne są gołąbki zawinięte w jej liście. Można z niej też przygotować sałatkę zimową w słoikach.
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką, cebulą i sosem jogurtowym
czas przygotowania: kilka minut
składniki:
Jak zrobić surówkę z pekinki, papryki i cebuli?
Wszystkie warzywa opłukałam i dokładnie osuszyłam. Cebulę obrałam, pokroiłam w cienkie ćwierć plasterki. Z papryki usunęłam gniazdo nasienne, pokroiłam w cienkie paseczki. Kapustę cienko poszatkowałam, wsypałam do miski.Dodałam cebulę, paprykę, posiekaną natkę.
Jogurt połączyłam z sosem chili, octem ryżowym, doprawiłam nieco solą i mocniej słodką, mieloną papryką. Dodałam do pokrojonych warzyw i wymieszałam wszystko dokładnie.
Surówka jest gotowa zaraz po przygotowaniu, ale może też postać pół godziny w lodówce żeby smaki lepiej się przeniknęły.
Zobacz przepis na łagodną surówkę z pekinki, marchewki i jabłka
Czy wiesz, że kapusta pekińska pochodzi z Chin gdzie uprawia się ją od V wieku? Do Europy i Ameryki trafiła jednak dopiero w latach 20-stych XX w. a u nas zyskała popularność stosunkowo niedawno. W kraju pochodzenia czyli w Chinach, ma nawet swój pomnik znajdujący się w mieście Suzhou.
Kapusta pekińska zawiera sporo beta-karotenu chociaż jej kolor wcale tego nie sugeruje. Można ją jeść w surówkach, sałatkach, ale także gotować, smażyć czy zapiekać. Bardzo smaczne są gołąbki zawinięte w jej liście. Można z niej też przygotować sałatkę zimową w słoikach.
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką, cebulą i sosem jogurtowym
czas przygotowania: kilka minut
składniki:
- 1/2 niezbyt dużej kapusty pekińskiej
- 1 nieduża cebula czerwona
- 1/2 strąka papryki czerwonej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka słodkiego sosu chili
- 1/2-1 łyżeczka octu ryżowego
- 4-5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- do smaku - sól, papryka słodka mielona
Jak zrobić surówkę z pekinki, papryki i cebuli?
Wszystkie warzywa opłukałam i dokładnie osuszyłam. Cebulę obrałam, pokroiłam w cienkie ćwierć plasterki. Z papryki usunęłam gniazdo nasienne, pokroiłam w cienkie paseczki. Kapustę cienko poszatkowałam, wsypałam do miski.Dodałam cebulę, paprykę, posiekaną natkę.
Jogurt połączyłam z sosem chili, octem ryżowym, doprawiłam nieco solą i mocniej słodką, mieloną papryką. Dodałam do pokrojonych warzyw i wymieszałam wszystko dokładnie.
Surówka jest gotowa zaraz po przygotowaniu, ale może też postać pół godziny w lodówce żeby smaki lepiej się przeniknęły.
Na okres jesienno-zimowy surówka jest przepyszna, sam robię podobną na bazie pekinki !!!!
OdpowiedzUsuńta też przecież z pekinką :)
Usuńsmakowicie się prezentuje;
OdpowiedzUsuń