wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

środa, 3 sierpnia 2011

Ciasteczka - Usteczka

Ten przepis znalazłam już dawno temu na jakiejś stronie.  Bardzo przypadł mi do gustu bo szybko się takie ciasteczka robi i okazało się, że wszystkim bardzo smakują, zarówno zaprzyjaźnionym dzieciakom jak i dorosłym łasuchom. Nie są bardzo słodkie i z całkiem dużym kawałkiem owocu. Zwykle robię je z jabłkami, ale wersja z brzoskwiniami z puszki też jest bardzo smaczna. Często wracam do tego pomysłu i Wam też bardzo go polecam.



Serowe ciasteczka z jabłkami

składniki:
  • 250 g sera twarogowego, śmietankowego (mielony albo z wiaderka, ale bardzo gęsty)
  • 1 kostka masła 200 g
  • ok. 1 ,5 szkl. mąki (użyłam tortowej)
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 5 - 6 niezbyt dużych jabłek
  • do oprószenia: cukier puder
  • trochę mąki do podsypania przy wałkowaniu

sposób przygotowania:
miękkie masło pokroiłam na kawałki, dodałam ser i przesianą mąkę z dwiema łyżkami cukru. Zagniotłam miękkie ciasto, odstawiłam na ok. 30 min. do lodówki. Powinno mieć konsystencję dość miękkiej plasteliny i jeśli bardzo będzie się lepiło to można dosypać nieco mąki, jej ilość zależy znacząco od wilgotności sera

Gdy ciasto leżakowało umyłam jabłka, obrałam je ze skórki, pokroiłam na ósemki usuwając gniazda nasienne. Najczęściej używam do tych ciastek jabłek odmiany Champion bo ich miąższ bardzo wolno ciemnieje. Kawałki innych można wrzucić na chwilę do zimnej wody lekko zakwaszone sokiem z cytryny albo kwaskiem cytrynowym a potem dobrze osączyć.


Ciasto podzieliłam na 4 części, każdą rozwałkowałam na placek grubości ok. 3 mm. podsypując trochę mąką. Szklanką wycinałam kółka. Na brzegu każdego układałam cząsteczkę jabłka, zaokrągleniem na zewnątrz, kółko składałam na pół przykrywając jabłko. Zlepia się je tylko delikatnie w kącikach. Mam nadzieję, że zdjęcia wszystko dobrze pokazują.

Przygotowane ciasteczka ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Gorące oprószyłam cukrem pudrem. Doskonałe są jeszcze ciepłe, ale równie dobre po wystudzeniu. Dobrze, że szybko się je robi bo znikają błyskawicznie.

Z podanych składników wyszło mi 40 sztuk "ciasteczek - usteczek".

24 komentarze:

  1. Pyzo, jesteś wspaniała :) to są idealne ciacha na niedzielę, już tak dawno nie piekłam żadnych ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Restauracja Domowa3 sierpnia 2011 10:47

    wygladaja uroczo i nawet takie beztalencie "ciastowe' jak ja podejmie probe ich wykonania:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wyglądają i na pewno smakują - na pewno je zrobię na weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja je na prawdę polecam bo są pyszne i łatwo się robi - koniecznie musicie spróbować! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja tez je uwielbiam :) w zamian za przepis, porywam kilka ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Te ciastka robiłam kilka razy, ale z przepisu Ewy Wachowicz. Faktycznie są super. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepieknie wyglądają:) do zakladek dodaję!
    margoja

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam,
    pysznie wyglądaja i pysznie smakują zapewne, mam chęć je zrobic :) Nie jestem wytrawną kucharą, mam pytanie - czy jajka też się dodaje? pozr Lila

    OdpowiedzUsuń
  9. Lila, nie - to ciasto jest bez jajek i rośnie tylko troszeczkę. Nie dodaje się też żadnego proszku do pieczenia ani innego spulchniacza

    OdpowiedzUsuń
  10. aaaa :) bo zmyliła mnie inf w "instrukcji obsługi" ciasta :) ale widze, że jest już wykasowane :) DZIĘKUJĘ :) i rzecz jasna będe tu zesto zaglądać. / Lila

    OdpowiedzUsuń
  11. Lila, poprawiłam bo faktycznie był błąd :-) Pozdrawiam i zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale smakowite ciasteczka,
    muszę zrobić podobne przy najbliższej okazji :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo oryginalne! Aż proszą się o buziaka! =] heheh

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały pomysł na ciasteczka ;) Super!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja sie tez no nich juz jakis czas przymierzam, ale jakos jescze mi sie nie udalo ich przygotowac. Chyba bede musiala jednak wyprobowac.

    OdpowiedzUsuń
  16. Kochana szalejesz z tymi przepisami! co jeden to lepszy od poprzedniego! te usteczka są przeurocze :) wolę sobie nie wyobrażać jak smakują, bo zaraz będę musiała popędzić do kuchni, żeby je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudne są!! Bardzo lubię robić i jeść ciastka z twarogiem:) Te muszę zrobić koniecznie!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. pieczcie, Kochani, pieczcie bo ciasteczka są tego warte! łatwo, szybko i znikają błyskawicznie - ja muszę robić od razu z podwójnej porcji :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyzo ,och dziekuje za przypomnienie!!!kiedys moja mama je piekla dosc czesto,sa rewelacyjne!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. o mniam mniam mniam , chyba zaraz pójdę po ser :))

    OdpowiedzUsuń
  21. Nareszcie Pyzo dziękuję ja nie wiem co.Miałam przepis na te ciasteczka ale niestety dostał nóg i sobie poszedł ode mnie.Ale dziś nareszcie go spotkałam go u ciebie.Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo proszę - uwielbiam te ciasteczka i robię przynajmniej kilka razy do roku :)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...