wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

niedziela, 11 września 2011

Lekka zupka z kaszą jaglaną

Kiedy mamy kłopoty z żołądkiem albo jesteśmy osłabieni po chorobie taka lekkostrawna jarzynowa może nam pomóc. To lekka, ale pożywna zupa, doskonała dla małych dzieci, ludzi starszych i rekonwalescentów.


składniki:

  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 kawałek korzenia selera
  • 4 - 6 cm kawałek pora
  • 6 czubatych łyżek kaszy jaglanej
  • 1 łyżka masła
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • do smaku: sól

sposób przygotowania:
Kaszę opłukałam na sicie, zalałam w garnku trzema szklankami wody, dodałam listek laurowy, ziele angielskie i masło, gotowałam 10 min. Warzywa oczyściłam, oskrobałam. Korzeniowe starłam na tarce jarzynowej, pora drobno posiekałam - wrzuciłam do zupy, gotowałam kolejne 10 min., doprawiłam odrobiną soli.

Nic więcej nie potrzeba.

1 komentarz:

  1. O, lubię takie lekkostrawne zupy. :) Zdrowe i smaczne.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...