Mchali
Mchali to danie rodem z Gruzji. Podaje się je na każdym przyjęciu czy spotkaniu. Można je przygotowywać także z innych warzyw, najczęściej jednak głównym składnikiem jest szpinak. Tak jak to bywa z wieloma daniami kuchni regionalnych każda gospodyni ma swój własny, odmienny nieco przepis.
Bardzo ciekawe jest to, że chociaż Gruzja jest daleko od Polski to składniki jakby rodem z naszych pól czy ogródków.
składniki:
sposób przygotowania: Buraki umyłam, ugotować w łupinkach, ale można też upiec w piekarniku - czas gotowania albo pieczenia zależy od wielkości warzyw. Ostudzone obrałam ze skórki i pokroiłam w kosteczkę. Cebulę posiekałam drobno, zalałam sokiem z cytryny, odstawiłam na 15 min.. Czosnek posiekałam bardzo drobno, dodałam razem z cebulą do buraków. Dosypałam natkę i orzechy, polałam olejem. Całość oprószyłam solą, cukrem i mielonym pieprzem, odstawiłam pod przykryciem w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły. Podałam jako samodzielną przekąskę, ale może to być także doskonały dodatek do dań mięsnych.
Bardzo ciekawe jest to, że chociaż Gruzja jest daleko od Polski to składniki jakby rodem z naszych pól czy ogródków.
składniki:
- 4 buraki średniej wielkości
- 1/3 szkl. łuskanych, pokruszonych orzechów włoskich
- sok z jednej, dużej cytryny
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- do smaku: sól, pieprz mielony, cukier
sposób przygotowania: Buraki umyłam, ugotować w łupinkach, ale można też upiec w piekarniku - czas gotowania albo pieczenia zależy od wielkości warzyw. Ostudzone obrałam ze skórki i pokroiłam w kosteczkę. Cebulę posiekałam drobno, zalałam sokiem z cytryny, odstawiłam na 15 min.. Czosnek posiekałam bardzo drobno, dodałam razem z cebulą do buraków. Dosypałam natkę i orzechy, polałam olejem. Całość oprószyłam solą, cukrem i mielonym pieprzem, odstawiłam pod przykryciem w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły. Podałam jako samodzielną przekąskę, ale może to być także doskonały dodatek do dań mięsnych.
A gdzie ten szpinak?
OdpowiedzUsuńMałgosiu, może niedokładnie się wyraziłam - mchali najczęściej robi się ze szpinaku, ale czasami z innych warzyw m.in. z buraków tak jak ja
OdpowiedzUsuń