Mchali

Mchali to danie rodem z Gruzji. Podaje się je na każdym przyjęciu czy spotkaniu. Można je przygotowywać także z innych warzyw, najczęściej jednak głównym składnikiem jest szpinak. Tak jak to bywa z wieloma daniami kuchni regionalnych każda gospodyni ma swój własny, odmienny nieco przepis.

Bardzo ciekawe jest to, że chociaż Gruzja jest daleko od Polski to składniki jakby rodem z naszych pól czy ogródków.



składniki:

  • 4 buraki średniej wielkości
  • 1/3 szkl. łuskanych, pokruszonych orzechów włoskich
  • sok z jednej, dużej cytryny
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • do smaku: sól, pieprz mielony, cukier

sposób przygotowania:
Buraki umyłam, ugotować w łupinkach, ale można też upiec w piekarniku - czas gotowania albo pieczenia zależy od wielkości warzyw. Ostudzone obrałam ze skórki i pokroiłam w kosteczkę. Cebulę posiekałam drobno, zalałam sokiem z cytryny, odstawiłam na 15 min.. Czosnek posiekałam bardzo drobno, dodałam razem z cebulą do buraków. Dosypałam natkę i orzechy, polałam olejem. Całość oprószyłam solą, cukrem i mielonym pieprzem, odstawiłam pod przykryciem w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły. Podałam jako samodzielną przekąskę, ale może to być także doskonały dodatek do dań mięsnych.

2 komentarze:

  1. Małgosiu, może niedokładnie się wyraziłam - mchali najczęściej robi się ze szpinaku, ale czasami z innych warzyw m.in. z buraków tak jak ja

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger