Omlet z kiełbasą i kukurydzą
Porządne, męskie śniadanie na początek ciężkiego dnia.
składniki:
sposób przygotowania: Ser starłam na tarce jarzynowej. Cebulę i kiełbasę pokroiłam w kostkę, kukurydzę osączyłam. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, zrumieniłam kiełbasę, dodałam cebulę, zeszkliłam. Dołożyłam kukurydzę i koncentrat, podlałam odrobiną wody, poddusiłam chwilkę. Doprawiłam solą, pieprzem i papryką.
W miseczce lekko roztrzepałam 2 - 3 jajka (na jeden omlet), doprawiłam solą i pieprzem. Wlałam na rozgrzaną patelnię z mieszanką oleju i masła (po 1 łyżeczce). Smażyłam nie mieszając tylko przechylając patelnią i podważając delikatnie brzegi. Kiedy wierzch omletu był prawie ścięty wyłożyłam na niego połowę smażonej mieszanki i posypałam połową sera. Przykryłam patelnię i smażyłam na malutkim ogniu aż ser się rozpuścił. Zsunęłam omlet na talerz, przybrałam koperkiem.
Tak samo należy przygotować drugi omlet albo całość usmażyć na dużej patelni i przekroić na pół.
składniki:
- 4 - 6 jajek
- 10 - 15 dkg cienkiej, chudej kiełbasy czosnkowej
- 1 cebulka
- 4 - 6 łyżek kukurydzy konserwowej
- 100 g żółtego sera, użyłam Goudy
- 1 - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
- do smaku: sól, papryka słodka mielona, pieprz biały mielony
- do smażenia: olej + masło
sposób przygotowania: Ser starłam na tarce jarzynowej. Cebulę i kiełbasę pokroiłam w kostkę, kukurydzę osączyłam. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, zrumieniłam kiełbasę, dodałam cebulę, zeszkliłam. Dołożyłam kukurydzę i koncentrat, podlałam odrobiną wody, poddusiłam chwilkę. Doprawiłam solą, pieprzem i papryką.
W miseczce lekko roztrzepałam 2 - 3 jajka (na jeden omlet), doprawiłam solą i pieprzem. Wlałam na rozgrzaną patelnię z mieszanką oleju i masła (po 1 łyżeczce). Smażyłam nie mieszając tylko przechylając patelnią i podważając delikatnie brzegi. Kiedy wierzch omletu był prawie ścięty wyłożyłam na niego połowę smażonej mieszanki i posypałam połową sera. Przykryłam patelnię i smażyłam na malutkim ogniu aż ser się rozpuścił. Zsunęłam omlet na talerz, przybrałam koperkiem.
Tak samo należy przygotować drugi omlet albo całość usmażyć na dużej patelni i przekroić na pół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.