wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

piątek, 30 września 2011

Muffinki czekoladowe z różową pomadą

Muffinki są proste. Muffinki są pyszne. Kocham muffinki. Szybko, łatwo i bardzo pysznie.


Do jednej miski przesiałam: 2 szkl. mąki luksusowej (szkl. poj. 250ml)+ szczyptę soli + po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej + 3 łyżeczki kakao naturalnego. Dodałam też 50 g pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady 70% i 2/3 szkl. cukru trzcinowego Demerara.

W drugiej misce wymieszałam: 2 roztrzepane jajka + 1/2 łyżeczki esencji waniliowej + 1/2 szkl. maślanki + 4 łyżki roztopionego masła.

Blaszkę do muffinek wyłożyłam papilotkami a piekarnik nagrzałam do 180 st. C. Mokre składniki wlałam na raz do suchych i szybko zamieszałam ciasto łyżką - tylko tyle żeby się lekko połączyły. Nałożyłam porcje do foremek i wstawiłam do piekarnika. Piekłam ok. 15 - 20 min. - trzeba uważać bo ciasto jest ciemne i nie widać zrumienienia więc łatwo przypalić! Lekko przestudzone posmarowałam lukrem utartym z cukru pudru i syropu wiśniowego, takiego do rozcieńczania, przybrałam czekoladowymi serduszkami.

6 komentarzy:

  1. Te słodkie serduszko we chyba najbardziej przypadły mi do gustu!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie widzę w przepisie żadnej słodyczy-cukier,cukier puder jako dodatek do ciasta,czy to jest ciasto bez cukru czy tylko przeoczenie,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przeoczenie - ktoś zeżarł cukier! zaraz poprawię, dzięki :)

      Usuń
  3. Witam, mam pytanie - czy do tych muffinek można użyć słodkiego mleka lub śmietany?
    Będę wdzięczna za odpowiedź.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teoretycznie tak, ale chodzi o kwaśność maślanki - w połączeniu z kwaśnym płynem soda reaguje i muffinki rosną. Zamiast maślanki możesz użyć kefiru, zsiadłego mleka a w ostateczności do zwykłego dodać troszkę soku z cytryny.

      Usuń
  4. Dziękuję za szybką odp. Mam tylko mleko, dodam więc soku z cytryny.
    kk

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...