Koreczki z jajek przepiórczych

Takie trochę śmieszne koreczki na przegryzkę. Tylko proszę nie mówić, że mi się nudzi w kuchni :-) No dobra, może troszeczkę :D Przedstawiam rodzinkę państwa Jajecznych.


składniki:
  • 10 - 15 jajeczek przepiórczych (tyle sztuk ile chcemy zrobić koreczków)
  • 10 - 15 marynowanych kapeluszy grzybków
  • 10 - 15 krążków marchewki z marynaty (albo świeżej, obgotowanej)
  • 1 kawałek papryki marynowanej
  • kilka grubszych plastrów sera żółtego, twardego (min.5 mm)
  • kilka łodyżek natki pietruszki
  • kilka listów sałaty
  • dodatkowo: wykałaczki lub szpadki
  • SOS - 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony

sposób przygotowania: Grzybki odsączyłam z marynaty. Jajeczka przepiórcze ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, delikatnie obrałam ze skorupek. Włożyłam je do słoiczka i zalałam octową marynatą od grzybów, odstawiłam do lodówki na min. 2 - 3 godziny. Następnie dokładnie osączyłam.

Łodyżki natki pocięłam na kawałeczki dł. ok 5 mm i zrobiłam oczka wciskając je w jajka. Buzie zrobiłam z małych kawałeczków marynowanej papryki nacinając lekko jajko końcem nożyka i wsuwając w nacięcie paprykę. Z plastrów sera wykroiłam kółka kieliszkiem - to będzie podstawa koreczka. Marchewkowe krążki miałam z marynaty grzybowej, ale można użyć zwykłej marchwi, ugotowanej u pokrojonej na kawałki albo wykorzystać np. plasterki ogórka konserwowego.

Montujemy ludki - na krążku sera położyłam krążek marchewki, na to ustawiłam jajeczko i nałożyłam kapelusik z grzybka marynowanego (u mnie tzw. panienki czyli muchomorki rdzawobrązowe) - całość spięłam od góry wykałaczką. Ludki ustawiłam na półmisku wyłożonym sałatą i listkami natki. Podałam z sosem.

Sos: jogurt wymieszałam z majonezem, doprawiłam solą, pieprzem i dodałam szczypiorek.

4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger