Koreczki z jajek przepiórczych
Takie trochę śmieszne koreczki na przegryzkę. Tylko proszę nie mówić, że mi się nudzi w kuchni :-) No dobra, może troszeczkę :D Przedstawiam rodzinkę państwa Jajecznych.
składniki:
sposób przygotowania: Grzybki odsączyłam z marynaty. Jajeczka przepiórcze ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, delikatnie obrałam ze skorupek. Włożyłam je do słoiczka i zalałam octową marynatą od grzybów, odstawiłam do lodówki na min. 2 - 3 godziny. Następnie dokładnie osączyłam.
Łodyżki natki pocięłam na kawałeczki dł. ok 5 mm i zrobiłam oczka wciskając je w jajka. Buzie zrobiłam z małych kawałeczków marynowanej papryki nacinając lekko jajko końcem nożyka i wsuwając w nacięcie paprykę. Z plastrów sera wykroiłam kółka kieliszkiem - to będzie podstawa koreczka. Marchewkowe krążki miałam z marynaty grzybowej, ale można użyć zwykłej marchwi, ugotowanej u pokrojonej na kawałki albo wykorzystać np. plasterki ogórka konserwowego.
Montujemy ludki - na krążku sera położyłam krążek marchewki, na to ustawiłam jajeczko i nałożyłam kapelusik z grzybka marynowanego (u mnie tzw. panienki czyli muchomorki rdzawobrązowe) - całość spięłam od góry wykałaczką. Ludki ustawiłam na półmisku wyłożonym sałatą i listkami natki. Podałam z sosem.
Sos: jogurt wymieszałam z majonezem, doprawiłam solą, pieprzem i dodałam szczypiorek.
składniki:
- 10 - 15 jajeczek przepiórczych (tyle sztuk ile chcemy zrobić koreczków)
- 10 - 15 marynowanych kapeluszy grzybków
- 10 - 15 krążków marchewki z marynaty (albo świeżej, obgotowanej)
- 1 kawałek papryki marynowanej
- kilka grubszych plastrów sera żółtego, twardego (min.5 mm)
- kilka łodyżek natki pietruszki
- kilka listów sałaty
- dodatkowo: wykałaczki lub szpadki
- SOS - 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
- do smaku: sól, pieprz biały mielony
sposób przygotowania: Grzybki odsączyłam z marynaty. Jajeczka przepiórcze ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, delikatnie obrałam ze skorupek. Włożyłam je do słoiczka i zalałam octową marynatą od grzybów, odstawiłam do lodówki na min. 2 - 3 godziny. Następnie dokładnie osączyłam.
Łodyżki natki pocięłam na kawałeczki dł. ok 5 mm i zrobiłam oczka wciskając je w jajka. Buzie zrobiłam z małych kawałeczków marynowanej papryki nacinając lekko jajko końcem nożyka i wsuwając w nacięcie paprykę. Z plastrów sera wykroiłam kółka kieliszkiem - to będzie podstawa koreczka. Marchewkowe krążki miałam z marynaty grzybowej, ale można użyć zwykłej marchwi, ugotowanej u pokrojonej na kawałki albo wykorzystać np. plasterki ogórka konserwowego.
Montujemy ludki - na krążku sera położyłam krążek marchewki, na to ustawiłam jajeczko i nałożyłam kapelusik z grzybka marynowanego (u mnie tzw. panienki czyli muchomorki rdzawobrązowe) - całość spięłam od góry wykałaczką. Ludki ustawiłam na półmisku wyłożonym sałatą i listkami natki. Podałam z sosem.
Sos: jogurt wymieszałam z majonezem, doprawiłam solą, pieprzem i dodałam szczypiorek.
hahaha, super, wyglądają jak mały pułk wojska, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńRozbrajające!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
haha, rewelacyjne! :)
OdpowiedzUsuńPiękne
OdpowiedzUsuń