Sałatka z pęczkiem i oscypkiem wędzonym
Może wyda Wam się nieco to dziwne połączenie składników, ale zapewniam, że sałatka wyszła bardzo smaczna. Lekko słodka z wędzoną, dymną nutą. To także dobry sposób na zużycie pozostałej z poprzedniego dnia kaszy.
składniki:
sposób przygotowania: Kukurydzę i ananasa osączyłam, ser pokroiłam w kostkę, dodałam do kaszy. Dodałam też koperek i majonez, dokładnie wymieszałam. Doprawiłam sałatkę solą, pieprzem i papryką, ponownie dokładnie wymieszałam. Odstawiłam na min. 1 godzinę do lodówki aby smaki się przegryzły.
składniki:
- 1,5 szkl. ugotowanego pęczaku
- 10 - 15 dkg sera wędzonego, użyłam wędzonego oscypka, ale może być zwykły wędzony ser
- 1/3 szkl. pokrojonego na kawałki ananasa konserwowego
- 200 g kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 - 4 łyżki majonezu
- do smaku: sól, pieprz mielony biały, papryka mielona ostra
sposób przygotowania: Kukurydzę i ananasa osączyłam, ser pokroiłam w kostkę, dodałam do kaszy. Dodałam też koperek i majonez, dokładnie wymieszałam. Doprawiłam sałatkę solą, pieprzem i papryką, ponownie dokładnie wymieszałam. Odstawiłam na min. 1 godzinę do lodówki aby smaki się przegryzły.
Nie lubię pęczaku, ale uwielbiam oscypek! :) Jestem skłonna zjeść pęczak w takim towarzystwie! :)))
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, i znów nic się nie zmarnuje :)
OdpowiedzUsuń