Pyszna sałatka z buraka i mandarynki

Sam burak ma dosyć ziemisty posmak, ale dodatek cytrusów bardzo ładnie go niweluje. Do tego troszkę dyniowych pyszności i całość robi się niezwykle smaczna a także zdrowa. Dużo witamin, karotenu, wszelkiego dobra, które bardzo nam się przyda w jesienne, paskudne dni. Lubię buraki :-)


składniki:

  • 1 duży burak ćwikłowy
  • kilka mandarynek
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka oleju z pestek dyni
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 garści łuskanych ziaren dyni
  • do smaku: sól, sos chili
  • natka pietruszki
  • ew. odrobinka miodu

sposób przygotowania:
Buraka upiekłam bez obierania zawijając go w folię aluminiową. Trwało to u mnie ok. 40 min.. Odłożyłam go żeby ostygł a następnie pozbawiłam skórki. Przy pomocy obieraczki do warzyw skroiłam z warzywa cienkie plasterki. Z jednej mandarynki wycisnęłam sok, dodałam do niego sok z cytryny i oba oleje. Doprawiłam sos do smaku odrobiną soli i sosu chili, wymieszałam dokładnie i mieszaniną polałam wstążki buraka - wymieszałam - jeśli mandarynki nie będą wystarczająco słodkie można do sosu dodać odrobinę cukru albo miodku.

Ziarna dyni podprażyłam przez chwilę na suchej, rozgrzanej patelni - powinny lekko spuchnąć, ale ostrożnie bo lubią strzelać. Pozostałe mandarynki obrałam ze skórki i pokroiłam w plasterki. Na talerzykach ułożyłam plasterki owoców przekładając je burakiem. Posypałam pestkami i listkami natki pietruszki, skropiłam resztą sosu spod buraków.

Oleju z pestek dyni nie dodajcie za dużo bo jest bardzo intensywny w smaku i aromacie.

3 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger