Naga kartoflanka

Dlaczego naga? bo z gąsówkami nagimi :-) - to pyszne grzyby, doskonałe do wielu potraw a w zupie smakowały wybornie. Więcej o fioletowawych gąsówkach przeczytacie TUTAJ


składniki:
  • 10 dorodnych kapeluszy gąsówki nagiej, inaczej fioletowawej
  • 3 średnie ziemniaki
  • 3/4 szkl. włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler starte na tarce jarzynowej albo pokrojone w słupki)
  • 2 łyżki masła
  • 1 nieduża cebula czerwona
  • 1/2 szkl. śmietany 22%
  • do smaku: sól, odrobina pieprzu mielonego, 1 listek laurowy


sposób przygotowania:
Cebulę obrałam, pokroiłam w półplasterki. Grzyby oczyściłam, pokroiłam w paski. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki zalałam 2 szkl. wody, dodałam liść laurowy i gotowałam ok. 5 min.. Na patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam cebulę a kiedy się zeszkliła dołożyłam grzyby i smażyłam razem 5 min. po czym przełożyłam do ziemniaków. Dodałam także warzywa i gotowałam razem 10 min. Śmietanę roztrzepałam z odrobiną soli i pieprzu, zahartowałam kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlałam do garnka, zagotowałam i . . . gotowe. Szybko i smacznie - ja tak lubię.

Gąsówki są delikatne, ale mają swój specyficzny smaczek więc nie dodaję żadnych ziół żeby dobrze je czuć a ich lekko fioletowy kolor ładnie wygląda w zupie razem z czerwoną cebulką.

2 komentarze:

  1. Z kurkami bardzo mi smakowała, jestem strasznie ciekawa, jak te gąsówki smakują, szczególnie w kartoflance! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U Pyzy jak zwykle - oryginalna nazwa i pyszne danie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger