Pyszna sałatka z buraka i mandarynki
Sam burak ma dosyć ziemisty posmak, ale dodatek cytrusów bardzo ładnie go niweluje. Do tego troszkę dyniowych pyszności i całość robi się niezwykle smaczna a także zdrowa. Dużo witamin, karotenu, wszelkiego dobra, które bardzo nam się przyda w jesienne, paskudne dni. Lubię buraki :-)
składniki:
sposób przygotowania: Buraka upiekłam bez obierania zawijając go w folię aluminiową. Trwało to u mnie ok. 40 min.. Odłożyłam go żeby ostygł a następnie pozbawiłam skórki. Przy pomocy obieraczki do warzyw skroiłam z warzywa cienkie plasterki. Z jednej mandarynki wycisnęłam sok, dodałam do niego sok z cytryny i oba oleje. Doprawiłam sos do smaku odrobiną soli i sosu chili, wymieszałam dokładnie i mieszaniną polałam wstążki buraka - wymieszałam - jeśli mandarynki nie będą wystarczająco słodkie można do sosu dodać odrobinę cukru albo miodku.
Ziarna dyni podprażyłam przez chwilę na suchej, rozgrzanej patelni - powinny lekko spuchnąć, ale ostrożnie bo lubią strzelać. Pozostałe mandarynki obrałam ze skórki i pokroiłam w plasterki. Na talerzykach ułożyłam plasterki owoców przekładając je burakiem. Posypałam pestkami i listkami natki pietruszki, skropiłam resztą sosu spod buraków.
Oleju z pestek dyni nie dodajcie za dużo bo jest bardzo intensywny w smaku i aromacie.
składniki:
- 1 duży burak ćwikłowy
- kilka mandarynek
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka oleju z pestek dyni
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 garści łuskanych ziaren dyni
- do smaku: sól, sos chili
- natka pietruszki
- ew. odrobinka miodu
sposób przygotowania: Buraka upiekłam bez obierania zawijając go w folię aluminiową. Trwało to u mnie ok. 40 min.. Odłożyłam go żeby ostygł a następnie pozbawiłam skórki. Przy pomocy obieraczki do warzyw skroiłam z warzywa cienkie plasterki. Z jednej mandarynki wycisnęłam sok, dodałam do niego sok z cytryny i oba oleje. Doprawiłam sos do smaku odrobiną soli i sosu chili, wymieszałam dokładnie i mieszaniną polałam wstążki buraka - wymieszałam - jeśli mandarynki nie będą wystarczająco słodkie można do sosu dodać odrobinę cukru albo miodku.
Ziarna dyni podprażyłam przez chwilę na suchej, rozgrzanej patelni - powinny lekko spuchnąć, ale ostrożnie bo lubią strzelać. Pozostałe mandarynki obrałam ze skórki i pokroiłam w plasterki. Na talerzykach ułożyłam plasterki owoców przekładając je burakiem. Posypałam pestkami i listkami natki pietruszki, skropiłam resztą sosu spod buraków.
Oleju z pestek dyni nie dodajcie za dużo bo jest bardzo intensywny w smaku i aromacie.
Jejku jaka śliczna!!! Mogę porwać troszkę na śniadanie?
OdpowiedzUsuńbardzo proszę :-)
OdpowiedzUsuńAle kolorowa! :) Ciekawe połączenie mandarynki z burakiem! :)
OdpowiedzUsuń