wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

niedziela, 30 października 2011

Trójkąciki serowe z żurawiną

Że nie przepadam za serami pleśniowymi wiedzą wszyscy, ale na camembert smażony w panierce skuszę się zawsze. A jeśli będzie do niego żurawina to już niebo w gębie :-)


składniki:
  • 2 krążki sera camembert z ziołami
  • 2 nieduże jajka
  • ok. 1 szkl. bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu mielonego
  • olej do smażenia

  • SOS - 250 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szkl. wody


sposób przygotowania: SOS - żurawinę opłukałam, osączyłam. W rondelku zagotowałam wodę z cukrem, wsypałam żurawinę i gotowałam na małym ogniu aż kuleczki popękały i całość zgęstniała, jakieś 15 minut.

SER - krążki sera pokroiłam promieniście każdy na 6 - 8 części. Jajka roztrzepałam z solą i pieprzem. Każdy trójkącik obtoczyłam w jajku, bułce tartej i obie czynności powtórzyłam. Panierka musi być gruba żeby ser nam nie wypłynął. Tak przygotowane serki kładłam na rozgrzaną patelnię z olejem i smażyłam na złoto ze wszystkich stron - trzeba to robić na dość silnym ogniu. Po usmażeniu wyłożyłam ser na ręcznik papierowy aby osączyć go z nadmiaru tłuszczu. Po chwili ułożyłam porcje na talerzach i podałam gorący ser z dodatkiem sosu żurawinowego.

1 komentarz:

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...