Trójkąciki serowe z żurawiną

Że nie przepadam za serami pleśniowymi wiedzą wszyscy, ale na camembert smażony w panierce skuszę się zawsze. A jeśli będzie do niego żurawina to już niebo w gębie :-)


składniki:
  • 2 krążki sera camembert z ziołami
  • 2 nieduże jajka
  • ok. 1 szkl. bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu mielonego
  • olej do smażenia

  • SOS - 250 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szkl. wody


sposób przygotowania: SOS - żurawinę opłukałam, osączyłam. W rondelku zagotowałam wodę z cukrem, wsypałam żurawinę i gotowałam na małym ogniu aż kuleczki popękały i całość zgęstniała, jakieś 15 minut.

SER - krążki sera pokroiłam promieniście każdy na 6 - 8 części. Jajka roztrzepałam z solą i pieprzem. Każdy trójkącik obtoczyłam w jajku, bułce tartej i obie czynności powtórzyłam. Panierka musi być gruba żeby ser nam nie wypłynął. Tak przygotowane serki kładłam na rozgrzaną patelnię z olejem i smażyłam na złoto ze wszystkich stron - trzeba to robić na dość silnym ogniu. Po usmażeniu wyłożyłam ser na ręcznik papierowy aby osączyć go z nadmiaru tłuszczu. Po chwili ułożyłam porcje na talerzach i podałam gorący ser z dodatkiem sosu żurawinowego.

3 komentarze:

  1. tak, zdecydowanie tak.... lubię taką przekąskę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można to podawać na zimno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale zaraz po przyrządzeniu, na gorąco, danie jest smaczniejsze i ser ładnie się rozpływa po przekrojeniu

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger