wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

sobota, 5 listopada 2011

Rogaliki krucho drożdżowe z jabłkami. Koszyk Czerwonego Kapturka

Nie, nie jest to koszyk dziewczynki w czerwonej czapeczce i do Babci też nie powędruje :D

Kosz, a właściwie jego zawartość, naszykowałam dla Młodego, który ma dzisiaj imieniny. Ponieważ pracuje i pewnie niektórzy znajomi odwiedzą go z życzeniami w pracy więc chciałam aby miał ich czym poczęstować.

Zagniotłam wieeeelką porcję ciasta krucho-drożdżowego z potrójnej porcji składników, nadziałam kawałkami jabłka a potem musnęłam lukrem - tak powstało 140 pysznych, małych rogalików. Mam nadzieję, że wystarczy . . .

Młody, wszystkiego najlepszego ! ! !




Rogaliki krucho drożdżowe z jabłkami 

składniki na 1 porcję ciastek:
  • 3 - 3,5 szkl. mąki pszennej luksusowej
  • 200 g masła
  • 2 nieduże jajka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szkl. gęstej śmietany, miałam 18 %
  • 6 małych jabłuszek, użyłam Championów bo nie ciemnieją
  • do ozdoby: lukier utarty z soku z 1/2 cytryny, cukru pudru i kilku kropli olejku z wanilią
  • do podsypywania przy wałkowaniu: trochę mąki

sposób przygotowania:
Jabłka umyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam na ósemki i wycięłam gniazda nasienne. Mąkę przesiałam do miski razem z solą. Drożdże roztarłam z cukrem w kubeczku i odstawiłam na kilka minut żeby zrobiły się płynne. Do mąki wkroiłam kawałki zimnego masła i roztarłam je dokładnie tak jakbym robiła kruszonkę. Wlałam drożdże, śmietanę i wbiłam jajka. Zagniotłam elastyczne ciasto - jeśli by się mocno kleiło to można podsypać jeszcze troszkę mąki, ale ma być elastyczne i dość miękkie. Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia tylko można od razu po zagnieceniu rozwałkowywać więc podzieliłam je na 6 części, z których każdą rozwałkowywałam na okrągły placek grubości ok. 2 mm i średnicy ok. 20 cm. Każdy placek podzieliłam na krzyż na 6 - 8 części. Na każdym takim trójkącie, przy szerszym brzegu położyłam ósemeczkę jabłka i zaginając najpierw do środka boczne brzegi zwinęłam do szpiczastego końca. Koniec powinien znaleźć się pod spodem. Ciastka ułożyłam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, niczym nie smarowałam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekłam ok. 10 - 15 min. aż ładnie urosły i zezłociły się. Gdy lekko przestygły posmarowałam je lukrem.

21 komentarzy:

  1. wyglądają bajecznie!
    wszystkiego naj dla Młodego

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Podziwiam wytrwałość i cierpliwość ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ten przepis, moja Babcia piekła podobne rogaliki, też z jabłkami i do tej pory nie wiedziałam, jakie to ciasto było. Dzięki! ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasia, ciasto jest bajecznie proste i nic nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia - pięknie się formuje, jest mięciutkie i właściwie niesłodkie więc można dodać nawet farsz wytrawny - ja różne rzeczy już z niego robiłam :-)

    tu-tusia, jak już się zacznie lepić to szybko idzie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis już wydrukowałam ;) Matko.... masz cierpliwość.. 140 rogalików. Cudne są :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Drożdżowe rogaliki to mój smak prosto z dzieciństwa. Robione zawsze w ilościach hurtowych i zjadane do ostatniego okruszka :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak coś zostanie to ja poproszę trochę :>

    OdpowiedzUsuń
  8. dzięki za uznanie bo narobiłam się, to prawda

    kikimora, niestety....w domu nie mam już ani okruszka....

    OdpowiedzUsuń
  9. Izuniu, jestem pod wielkim wrażeniem! Normalnie zamykam oczy i widzę jak siedzisz i walczysz z tymi rogaliczkami!:) Ale piękne są ! I z chęcią wypróbuję przepis:) Z twardą marmoladą też powinny być dobre, no nie?:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. o ja cię, normalnie masowa produkcja, a śliczne skubane jeden w drugi, zazdroszczę cierpliwości :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Asiek, bardzo dobre są z marmoladą chociaż łatwiej zawijać jabłko

    martex.82 - czasami prawie fabryka jak zamówienie się trafi :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja też znam to ciasto krucho-drożdżowe, jest rewelacyjne i w moim domu cieszy się dużą popularnością. Ja piekę je w postaci placka, nigdy nie wpadłam aby zrobić z nich rogaliki.Jestem pod dużym wrażeniem dla ilości i kunsztu wykonania.

    OdpowiedzUsuń
  13. ja też upiekłam ale z masą makową - pycha

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto rzeczywiscie proste i pyszne rogaliki wyszly super ja zrobilam polowe z jablkiem a druga z konfitura dziekuje za przepis :-) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspominala Pani o farszu wytrawnym jaki to moglby byc ? Chcialabym sprobowac ale brak pomyslu prosze o podpowiedz ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być mięso gotowane, zmielone i doprawione albo zmielona gotowana soczewica, albo twaróg zmielony z ziołami i suszonymi pomidorami. Z takiego ciasta robię czasami małe bułeczki i nadziewam je nawet duszonymi warzywami

      Usuń
    2. Dziekuje za podpowiedz napewno kiedys skorzystam Pani przepisy sa super

      Usuń
  16. A jak dobrze smakują i szybko się robi.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pani Izo rogaliki są genialne!!! Olga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też tak uważam, piekłam je wiele razy a przepis "sprzedałam" wszystkim koleżankom :)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...