Rogaliki krucho drożdżowe z jabłkami. Koszyk Czerwonego Kapturka
Nie, nie jest to koszyk dziewczynki w czerwonej czapeczce i do Babci też nie powędruje :D
Kosz, a właściwie jego zawartość, naszykowałam dla Młodego, który ma dzisiaj imieniny. Ponieważ pracuje i pewnie niektórzy znajomi odwiedzą go z życzeniami w pracy więc chciałam aby miał ich czym poczęstować.
Zagniotłam wieeeelką porcję ciasta krucho-drożdżowego z potrójnej porcji składników, nadziałam kawałkami jabłka a potem musnęłam lukrem - tak powstało 140 pysznych, małych rogalików. Mam nadzieję, że wystarczy . . .
Młody, wszystkiego najlepszego ! ! !
Rogaliki krucho drożdżowe z jabłkami
składniki na 1 porcję ciastek:
sposób przygotowania: Jabłka umyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam na ósemki i wycięłam gniazda nasienne. Mąkę przesiałam do miski razem z solą. Drożdże roztarłam z cukrem w kubeczku i odstawiłam na kilka minut żeby zrobiły się płynne. Do mąki wkroiłam kawałki zimnego masła i roztarłam je dokładnie tak jakbym robiła kruszonkę. Wlałam drożdże, śmietanę i wbiłam jajka. Zagniotłam elastyczne ciasto - jeśli by się mocno kleiło to można podsypać jeszcze troszkę mąki, ale ma być elastyczne i dość miękkie. Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia tylko można od razu po zagnieceniu rozwałkowywać więc podzieliłam je na 6 części, z których każdą rozwałkowywałam na okrągły placek grubości ok. 2 mm i średnicy ok. 20 cm. Każdy placek podzieliłam na krzyż na 6 - 8 części. Na każdym takim trójkącie, przy szerszym brzegu położyłam ósemeczkę jabłka i zaginając najpierw do środka boczne brzegi zwinęłam do szpiczastego końca. Koniec powinien znaleźć się pod spodem. Ciastka ułożyłam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, niczym nie smarowałam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekłam ok. 10 - 15 min. aż ładnie urosły i zezłociły się. Gdy lekko przestygły posmarowałam je lukrem.
Kosz, a właściwie jego zawartość, naszykowałam dla Młodego, który ma dzisiaj imieniny. Ponieważ pracuje i pewnie niektórzy znajomi odwiedzą go z życzeniami w pracy więc chciałam aby miał ich czym poczęstować.
Zagniotłam wieeeelką porcję ciasta krucho-drożdżowego z potrójnej porcji składników, nadziałam kawałkami jabłka a potem musnęłam lukrem - tak powstało 140 pysznych, małych rogalików. Mam nadzieję, że wystarczy . . .
Młody, wszystkiego najlepszego ! ! !
Rogaliki krucho drożdżowe z jabłkami
składniki na 1 porcję ciastek:
- 3 - 3,5 szkl. mąki pszennej luksusowej
- 200 g masła
- 2 nieduże jajka
- 40 g świeżych drożdży
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szkl. gęstej śmietany, miałam 18 %
- 6 małych jabłuszek, użyłam Championów bo nie ciemnieją
- do ozdoby: lukier utarty z soku z 1/2 cytryny, cukru pudru i kilku kropli olejku z wanilią
- do podsypywania przy wałkowaniu: trochę mąki
sposób przygotowania: Jabłka umyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam na ósemki i wycięłam gniazda nasienne. Mąkę przesiałam do miski razem z solą. Drożdże roztarłam z cukrem w kubeczku i odstawiłam na kilka minut żeby zrobiły się płynne. Do mąki wkroiłam kawałki zimnego masła i roztarłam je dokładnie tak jakbym robiła kruszonkę. Wlałam drożdże, śmietanę i wbiłam jajka. Zagniotłam elastyczne ciasto - jeśli by się mocno kleiło to można podsypać jeszcze troszkę mąki, ale ma być elastyczne i dość miękkie. Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia tylko można od razu po zagnieceniu rozwałkowywać więc podzieliłam je na 6 części, z których każdą rozwałkowywałam na okrągły placek grubości ok. 2 mm i średnicy ok. 20 cm. Każdy placek podzieliłam na krzyż na 6 - 8 części. Na każdym takim trójkącie, przy szerszym brzegu położyłam ósemeczkę jabłka i zaginając najpierw do środka boczne brzegi zwinęłam do szpiczastego końca. Koniec powinien znaleźć się pod spodem. Ciastka ułożyłam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, niczym nie smarowałam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekłam ok. 10 - 15 min. aż ładnie urosły i zezłociły się. Gdy lekko przestygły posmarowałam je lukrem.
wyglądają bajecznie!
OdpowiedzUsuńwszystkiego naj dla Młodego
Wow! Podziwiam wytrwałość i cierpliwość ;)
OdpowiedzUsuńSuper ten przepis, moja Babcia piekła podobne rogaliki, też z jabłkami i do tej pory nie wiedziałam, jakie to ciasto było. Dzięki! ;))
OdpowiedzUsuńKasia, ciasto jest bajecznie proste i nic nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia - pięknie się formuje, jest mięciutkie i właściwie niesłodkie więc można dodać nawet farsz wytrawny - ja różne rzeczy już z niego robiłam :-)
OdpowiedzUsuńtu-tusia, jak już się zacznie lepić to szybko idzie :-)
Przepis już wydrukowałam ;) Matko.... masz cierpliwość.. 140 rogalików. Cudne są :D
OdpowiedzUsuńpiękny i smakowity kosz:)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe rogaliki to mój smak prosto z dzieciństwa. Robione zawsze w ilościach hurtowych i zjadane do ostatniego okruszka :D
OdpowiedzUsuńJak coś zostanie to ja poproszę trochę :>
OdpowiedzUsuńdzięki za uznanie bo narobiłam się, to prawda
OdpowiedzUsuńkikimora, niestety....w domu nie mam już ani okruszka....
Izuniu, jestem pod wielkim wrażeniem! Normalnie zamykam oczy i widzę jak siedzisz i walczysz z tymi rogaliczkami!:) Ale piękne są ! I z chęcią wypróbuję przepis:) Z twardą marmoladą też powinny być dobre, no nie?:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
o ja cię, normalnie masowa produkcja, a śliczne skubane jeden w drugi, zazdroszczę cierpliwości :)
OdpowiedzUsuńAsiek, bardzo dobre są z marmoladą chociaż łatwiej zawijać jabłko
OdpowiedzUsuńmartex.82 - czasami prawie fabryka jak zamówienie się trafi :D
Ja też znam to ciasto krucho-drożdżowe, jest rewelacyjne i w moim domu cieszy się dużą popularnością. Ja piekę je w postaci placka, nigdy nie wpadłam aby zrobić z nich rogaliki.Jestem pod dużym wrażeniem dla ilości i kunsztu wykonania.
OdpowiedzUsuńja też upiekłam ale z masą makową - pycha
OdpowiedzUsuńCiasto rzeczywiscie proste i pyszne rogaliki wyszly super ja zrobilam polowe z jablkiem a druga z konfitura dziekuje za przepis :-) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńWspominala Pani o farszu wytrawnym jaki to moglby byc ? Chcialabym sprobowac ale brak pomyslu prosze o podpowiedz ;-)
OdpowiedzUsuńmoże być mięso gotowane, zmielone i doprawione albo zmielona gotowana soczewica, albo twaróg zmielony z ziołami i suszonymi pomidorami. Z takiego ciasta robię czasami małe bułeczki i nadziewam je nawet duszonymi warzywami
UsuńDziekuje za podpowiedz napewno kiedys skorzystam Pani przepisy sa super
UsuńA jak dobrze smakują i szybko się robi.
OdpowiedzUsuńPani Izo rogaliki są genialne!!! Olga
OdpowiedzUsuńteż tak uważam, piekłam je wiele razy a przepis "sprzedałam" wszystkim koleżankom :)
UsuńPrzepyszne te rogaliki. Zrobiłam za drugim razem podwójną porcję. Wszyscy się zachwycali i rogaliki szybko zjedli. Polecam ten przepis.
OdpowiedzUsuńWypróbowałam przepis:) Z twardą marmoladą , wyszły super , dziękuję :)
OdpowiedzUsuńczęsto je piekę bo wszystkim smakują :)
UsuńCzym mozna zastapic jajka?
OdpowiedzUsuńJa piekę normalne ciasta z jajkami więc niczym ich nie zastepuję w tym przepisie, w innych raczej też nie
Usuń