wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

czwartek, 17 listopada 2011

Koreczki ze śliwek suszonych i sera

Na wspólny wieczór z przyjaciółką, na przekąskę, na taki jakby deser - pijane śliwkowe koreczki bo są dobre na wszystko.


składniki:
  • śliwki suszone bez pestek, najlepsze będą kalifornijskie (nasze polskie wędzone mają zbyt dymny posmak do tych koreczków)
  • 100 ml brandy albo miodu pitnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 g sera białego (użyłam twarogu Capri) albo koziego
  • 1 - 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 czubata łyżka posiekanych drobno albo zmielonych orzechów włoskich

  • do przybrania: 2 plasterki kandyzowanego kiwi

  • sos: kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 - 2 łyżki posiekanych drobniutko albo zmielonych orzechów włoskich

sposób przygotowania:
najpierw zastanawiałam się na czym je podać. Wzięłam mało efektowny talerzyk zawinęłam po prostu w folię aluminiową i od razu nabrał "klasy" :-)

Śliwki włożyłam do słoiczka, zalałam brandy zmieszaną z miodem, odstawiłam na noc do lodówki. Przed podaniem dokładnie je osączyłam (brandy można wypić albo dodać do innego dania). Serek roztarłam z jogurtem i posiekanymi orzechami. Wyłożyłam masę po ok. 0,5 łyżeczki na każdą śliwkę i takie koreczki nadziałam na wykałaczki. Każdego posypałam jeszcze odrobiną rozdrobnionych orzechów i ozdobiłam kawałeczkiem kandyzowanego kiwi. Podałam ułożone koliście na talerzu, z dodatkiem sosu.

Sos: jogurt roztarłam z miodem i posiekanymi orzechami.

9 komentarzy:

  1. Spróbowałabym takiego koreczka. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł na koreczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na "pijane koreczki", już wiem co przygotuje na babski comber... :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie sposób przejść obojętnie obok przepisu o tak kuszącej nazwie:}}

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyborny, mógłbym nawet powiedzieć, wikwintny pomysł.
    Toć to będzie szał, jak coś tagiego podam.
    Bo rozumiem, że przepis mogę sobie pożyczyć. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepisy są po to żeby z nich korzystać - oczywiście na własny użytek :)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...