Pomidorowo pomidorowa zupa kremowa
Bardzo pomidorowa wyszła ta zupa bo z różnych rodzajów przetworów pomidorowych. Gorąca, bardzo pachnąca a także pożywna i rozgrzała nas po długim spacerze.
Kremowa zupa pomidorowa
składniki:
sposób przygotowania: ugotowałam lekki rosół na małej porcji włoszczyzny bez kapusty i porcjach rosołowych z kurczaka - potrzebowałam go ok. 3/4 litra. Po przecedzeniu dodałam do niego z powrotem 2 marchewki w rosołu i po kawałku pietruszki oraz selera. Dodałam także czerwone pesto, pomidory krojone oraz sok pomidorowy i koncentrat. Zagotowałam całość dodając posiekane ząbki czosnku, przyprawę "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" i kawałek papryczki chili. Następnie zupę zmiksowałam. Dolałam ok. 1/2 szkl. słodkiej śmietany 12 %, doprawiłam solą i odrobiną cukru. Zupa powinna być dość gęsta i kremowa.
Kromki razowego chleba pokroiłam w kostkę i skropiłam oliwą. Zrumieniłam na patelni.
Zupę podałam z grzankami, posypaną przyprawą "suszone pomidory..." i natką pietruszki . . .
Miska pysznej, aromatycznej zupy to jest to!
Kremowa zupa pomidorowa
składniki:
- mała włoszczyzna
- 2 porcje rosołowe z kurczaka
- 2 łyżki czerwonego pesto
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
- 1 op. pomidorów krojonych
- 1 szkl. soku pomidorowego
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy 'suszone pomidory z czosnkiem i bazylią'
- 1/2 papryczki chili czerwonej
- 1/2 szkl. śmietany - ja dodałam słodką
- do smaku: sól, odrobina cukru
- kilka kromek razowego chleba
- trochę oliwy
sposób przygotowania: ugotowałam lekki rosół na małej porcji włoszczyzny bez kapusty i porcjach rosołowych z kurczaka - potrzebowałam go ok. 3/4 litra. Po przecedzeniu dodałam do niego z powrotem 2 marchewki w rosołu i po kawałku pietruszki oraz selera. Dodałam także czerwone pesto, pomidory krojone oraz sok pomidorowy i koncentrat. Zagotowałam całość dodając posiekane ząbki czosnku, przyprawę "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" i kawałek papryczki chili. Następnie zupę zmiksowałam. Dolałam ok. 1/2 szkl. słodkiej śmietany 12 %, doprawiłam solą i odrobiną cukru. Zupa powinna być dość gęsta i kremowa.
Kromki razowego chleba pokroiłam w kostkę i skropiłam oliwą. Zrumieniłam na patelni.
Zupę podałam z grzankami, posypaną przyprawą "suszone pomidory..." i natką pietruszki . . .
Miska pysznej, aromatycznej zupy to jest to!
Uwielbiam pomidorówki... Twoja wygląda na bardzo aromatyczną. Poproszę o talerz takiej gorącej...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!