Śledzie z pomidorami, śliwkami i nutką cynamonu
Ostatnie w moich tegorocznych śledzików - śledzie w pomidorach, z nutką cynamonu, miodem i suszonymi śliwkami. Bardzo ciekawy smak i smaczne połączenie chociaż może brzmi dziwnie. Ja polecam.
składniki:
sposób przygotowania: śledzie opłukałam i krótko pomoczyłam w zimnej wodzie ponieważ były słone, poleżały jakieś 30 minut w kąpieli. Osączyłam je i dobrze osuszyłam na ręcznikach papierowych, pokroiłam na kawałki.
Cebulą pokroiła w piórka, wrzuciłam na rozgrzany tłuszcz i smażyłam aż cebula się zeszkliła. Dodałam miód, koncentrat, ocet, pokrojone na kawałki śliwki i podlałam niewielką ilością wody, ok. 1/2 szkl. Dorzuciłam liść laurowy i dusiłam sos jakieś 20 minut. Na koniec dodałam cynamon i doprawiłam całość papryką oraz pieprzem. Odstawiłam do wystudzenia. Zimnym sosem polała śledzie, lekko wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na minimum 12 godzin.
składniki:
- 3 dorodne filety śledziowe a'la matjas
- kilka suszonych śliwek, użyłam kalifornijskich
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
- 1 łyżeczka miodu
- 1 cebula
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 - 3 łyżki octu spirytusowego 10%
- do smaku: pieprz mielony, papryka mielona słodka, liść laurowy
sposób przygotowania: śledzie opłukałam i krótko pomoczyłam w zimnej wodzie ponieważ były słone, poleżały jakieś 30 minut w kąpieli. Osączyłam je i dobrze osuszyłam na ręcznikach papierowych, pokroiłam na kawałki.
Cebulą pokroiła w piórka, wrzuciłam na rozgrzany tłuszcz i smażyłam aż cebula się zeszkliła. Dodałam miód, koncentrat, ocet, pokrojone na kawałki śliwki i podlałam niewielką ilością wody, ok. 1/2 szkl. Dorzuciłam liść laurowy i dusiłam sos jakieś 20 minut. Na koniec dodałam cynamon i doprawiłam całość papryką oraz pieprzem. Odstawiłam do wystudzenia. Zimnym sosem polała śledzie, lekko wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na minimum 12 godzin.
Rewelacyjna propozycja! Zapisane i koniecznie do spróbowania!
OdpowiedzUsuńWesołych świąt!
Angie, i Tobie życzę wszystkiego dobrego :)
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńZ okazji Świąt Bożego Narodzenia wielu radosnych przeżyć, spokoju, wytrwałości, radości a także zdrowych i przede wszystkim smacznych Świąt życzy Bernika
OdpowiedzUsuńŚledzie z cynamonem. Bardzo oryginalne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę zdrowych i wesołych świąt :)
Bardzo lubię cynamon, ale w dalszym ciągu waham się co do tych śledzi. Czy mogłabyś je bardziej opisać jak smakują, czy może sprawdzą się, gdy przyjdą gości, a może polecisz mi inne-w kwestii śledzi nie jestem specjalistą :) . Zależy mi na jakiś śledziach, które będa pasowac do alkoholu, ale właśnie nie w postaci sałatki tylko coś podobnego, co widać w tym przepisie.
OdpowiedzUsuńfaktycznie, nie każdy lubi cynamon . . . mają taki słodko korzenny posmak, ciężko mi powiedzieć czy będą pasowały do alkoholu bo połączenia są kwestią gustu.... Jeśli nie znasz dobrze upodobań znajomych zrób raczej tradycyjne śledzie w oleju albo z cebulką i jabłkiem - wszyscy je lubią :)
UsuńChyba jednak zdecyduję się na te śledzie z cynamonem, bo do whisky będą pasować jak znalazł - tu korzenny smak i tu :) Ale jeszcze jedno mam pytanie, czy moge je przygotować dzisiaj, a do spożycia podać w I dzień świąt czy może za wcześnie, aby je dziś robić? Pozdrawiam świątecznie i dziękuję za Twoją pomoc :)
OdpowiedzUsuńmyślę, że nic im nie będzie jeśli przełożysz je do słoika albo szczelnego pojemnika i wstawisz do lodówki :)
UsuńŚledzie zrobione i jestem nimi oczarowana, serdecznie dziękuję za tak pyszny przepis :) Pozdrawiam i życzę wesołych świat.
OdpowiedzUsuńno to kamień z serca - wszystkiego dobrego :)
Usuńrobiłam, pycha :)
OdpowiedzUsuńPyszne pyszne pyszne próbowałam w zeszłym roku tego przepisu, w tym roku nie ma bez nich Świąt.
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakują :)
UsuńW tym roku spróbuję zrobić takia śledziki. Pozdrawiam i życzę miłych świąt.
OdpowiedzUsuń