Czekając na ....

Czekając na wiosnę, do której jeszcze daleko, wyszukałam ostatnią paczuszkę rzeżuchy kupioną kilka miesięcy temu. Pomyślałam, że może młode roślinki spowodują, że zima pójdzie sobie precz? Nie śmiejcie się - nigdy nic nie wiadomo bo siła w takich niepozornych maleństwach ogromna.


Przy okazji pokażę Wam jak sieję rzeżuchę na Wielkanoc żeby mieć ją nie tylko do jedzenia, ale także ozdoby stołu i dań.



Otóż przez kilka dni zbieram skorupki od używanych jaj - takie połówki po rozbiciu. Myję je dokładnie i sparzam 2 - 3 razy, tak na wszelki wypadek. Potem odkładam na ściereczkę żeby obeschły. Ustawiam je w wytłoczce, po jednej połówce w zagłębienie. Wkładam do każdej kłębuszek waty i spryskuję wodą żeby się ułożył.

Ziarenka rzeżuchy zalewam kilkoma łyżkami wody o temperaturze pokojowej i odstawiam żeby napęczniały. Następnie w każdą skorupkę nakładam po łyżeczce namoczonych ziarenek i dolewam jeszcze wody żeby były nią przykryte. Wytłoczkę odstawiam na parapet okna i przez kilka dni codziennie dolewam wody żeby nie wyschły - już po jednym dniu widać jak ziarenka zaczynają pękać i kiełkować. Wystarczy tydzień, może 10 dni, i możemy cieszyć się świeżymi zielonymi listkami. Jedna torebeczka nasionek wystarcza do obsiania w ten sposób 10 połówek skorupek.


A  teraz czekając na to co mi wyrośnie  zaproszę Was ponownie na dzisiejsze popołudnie do obejrzenia relacji z Warsztatów Smaku Kuchni+, na których byłam niedawno -  o 15:00 druga część naszych zmagań kuchennych. 


Na zdjęciu warsztatowa 10-tka laureatów i Szefowie czyli od lewej: Aniela, Radek, Pyza, Mateusz, Piotr, Sylwia, szef Adam Chrząstowski i jego pomocnik Mateusz Turaj, Monika, Jakub, Magda i Agnieszka.

21 komentarzy:

  1. rzeżucha dobra na wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oglądałam wczoraj część pierwszą(moja koleżanka też brała udział w tych warsztatach) i od razu skojarzyłam skąd znam tą twarz:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł z tą rzeżuchą. Bardzo mi się spodobał i na 100 % wykorzystam na Święta.
    Żałuję że warsztatów nie obejrzę, niestety nie mam tego kanału.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. urtica1, za kilka dni pokażę już wyrośnięte roślinki - zobaczysz jak to ładnie wygląda :)

      Usuń
  4. Fajny pomysł. Do wiosny może nie jest tak daleko, bo dziś przez okno widziałam zalecające się do siebie gołębie :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu, oby bo ja mrozów dużych nie lubię - chociaż upałów też nie :D

      Usuń
  5. kurcze... spóźniłam się , znów:(:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, na co??? bo jak z rzeżuchą to przecież w każdej chwili możesz ją posiać. A jeśli na obejrzenie programu to codziennie są powtórki :D

      5 lutego, niedziela, godz. 11:45
      6 lutego, poniedziałek, godz. 21:30
      7 lutego, wtorek, godz. 16:35
      8 lutego, środa, godz. 07:30
      9 lutego, czwartek, godz. 01:00

      Usuń
    2. Ja i rzeżucha się nie lubimy, oczywiście o program mi chodziło. Już sobie zaprogramowałam powtórkę i mi się nagra:) W końcu będę mogła Cię zobaczyć w akcji:):):)

      Usuń
    3. ojojoj, już się boję :D

      Usuń
    4. Nie mam się czego bać! Wczoraj oglądnęłam w końcu. Fajna sprawa. Tylko mało tego Waszego gotowania było. No i świetnie Cię było podziwiać! Super wypadłaś, serio! No i gratuluję drugiego miejsca. Teraz co dalej? Będziesz miała jakiś program tak?

      Usuń
    5. Asiu, tak - w nagrodę mam możliwość nagrania "swoich" 30 minut - ale to nie do końca jest mój autorski program bo nie całkiem mam wpływ na wybór tematu dań i całość. Gotowanie już nakręciłam tydzień temu a dzisiaj dokręcaliśmy tzw. przebitki czyli coś tam o mnie, o moim gotowaniu, rodzinie, takie bzdurki różne. Jeszcze nie wiem kiedy będzie emisja, ale nie omieszkam się pochwalić :D Dzięki za miłe słowa :)

      Usuń
    6. Super! To czekam w takim razie na termin:)

      Usuń
  6. Ciekawy pomysł :).

    OdpowiedzUsuń
  7. Też tak sieję rzeżuchę:) można zobaczyć efekt końcowy na tym zdjęciu:)
    https://lh6.googleusercontent.com/-T1PesdhVw9Q/TezkkiuLAcI/AAAAAAAAANE/19-PsmYnCOM/s1024/DSC_9326.JPG
    Pozdrawaim

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawda, że ładnie to wygląda? :) dzięki za linka

      Usuń
  8. Dobrze, ze zagladam tu czasami :) Pomysl na jajka napewno!! wykorzystam. DZieki :))

    Juz widzialem Warsztaty i bardzo milo bylo Pania tam zobaczyc :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzięki za pomysł jest super


    partnerinvest.pl

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger