wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

wtorek, 14 lutego 2012

Filet z kurczaka w czerwonym curry, z kalafiorem

Kurier przyniósł kilka dni temu kolejną paczkę z produktami do testowania od Blue Dragon - tym razem dostałam rzeczy potrzebne do przygotowania dań kuchni tajskiej. Przyznam, że jest kuchnia zupełnie mi obca. Nie lubimy w domu dań zbyt orientalnych, nie chodzimy do restauracji podających takie - no może poza wypróbowanym "chińczykiem" od czasu do czasu. Może właśnie dlatego chętnie zgodziłam się na takie testowania żeby czegoś się o kuchniach wschodu dowiedzieć i zapoznać się z jej smakami. Od czegoś trzeba zacząć . . . . Muszę przyznać, że pomalutku zaczynamy się do nich przekonywać i na razie żadnego dania nie wyrzuciłam.


Po rozpakowaniu paczki moją uwagę zwrócił piękny kolor sosu curry średnio ostrego i już następnego dnia wykorzystałam go do obiadu.



składniki:

sposób przygotowania: filety z kurczaka opłukałam i osuszyłam dokładnie. Oprószyłam solą i pieprzem pomarańczowym, przełożyłam do pojemnika, skropiłam sokiem z pomarańczy i odstawiłam, przykrywając, do lodówki na min. 1 godzinę.

Po otworzeniu słoika spróbowałam sosu curry i stwierdziłam, że nie jest zbyt ostry więc wzięłam kawałek chili, posiekałam ją drobno razem z szalotką, podsmażyłam chwilę na głębszej patelni z olejem. Wlałam sos czerwony curry a gdy się zagotowała dołożyłam filety razem z marynatą oraz kalafiora podzielonego na nieduże różyczki. Dusiłam aż kalafior zmiękł czyli jakieś 10-15 minut na małym ogniu. Podczas duszenia kilka razy przewróciłam mięso żeby filety równo się ugotowały w sosie. Ponieważ czegoś mi brakowało w smaku dodałam jeszcze do sosu troszkę sosu rybnego i sweet chili, odrobinę dosoliłam.

Podałam z ryżem krojąc filety na ukośne grube plastry. Danie wyszło pachnące - delikatne mięso i kalafior w kremowym sosie o  ślicznym kolorze - bardzo nam smakowało.

Sos średnio ostre czerwone tajskie curry Blue Dragon - jak dla mnie za mało wyrazisty w smaku - napisane, że jest średnio ostry i ja wcale nie lubię bardzo pikantnych dań a jednak musiałam tę ostrość wzmocnić. Ma piękny kolor, ale jest mało zdecydowany w smaku - musiałam sporo dosmaczyć wedle własnego gustu, dobrze że w zestawie był sos rybny i chili.

Ja wiem, że łatwiej doprawić sobie samemu niż złagodzić ew. nadmiar czegoś, ale jakoś dla mnie takie gotowe sosy są właśnie za mało zdecydowane w swoich smakach, za mało charakterne.

6 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie imponująco i energetyzująco. Hmmm.... nie wiem czy na durszlaku jest dziś danie, na które miałabym większą ochotę w tej chwili :)Mnóstwo deserów, a to jest TO:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza, nie wiem czy "to" jest akurat to, ale było bardzo pyszne i nawet mój mąż zjadł :D

      Usuń
  2. Kolor jest naprawdę apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...