Makaron z sosem wątróbkowym czyli w biegu . . .

Bardzo szybkie, smaczne i zdrowe danie - gdy czasu mało a trzeba coś przygotować. Oczywiście, dla tych co lubią podroby, ale my lubimy je bardzo :)



składniki:
  • 6 wątróbek z indyka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 niezbyt duże cebule
  • 300 g pomidorów krojonych
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • do smaku: sól, cukier, przyprawa 'ognista mieszanka', pomidory suszone z czosnkiem i bazylią

  • 250 g makaronu pełnoziarnistego

sposób przygotowania: nastawiłam garnek z wodą na makaron.

Zanim woda się zagotowała  obrałam cebule i pokroiłam je w cienkie półplasterki, wrzuciłam na rozgrzaną patelnię z masłem, zeszkliłam. Dodałam oczyszczone i pokrojone w kostkę wątróbki, smażyłam chwilę razem mieszając aż wątróbka ścięła się z wierzchu. Dodałam pomidory i po troszku przypraw, razem smażyłam kilka minut. A w między czasie już gotował się makaron wrzucony do osolonego wrzątku.

Sos zgęstniał a pomidory lekko się rozpadły więc doprawiłam go jeszcze do smaku i dodałam natkę pietruszki. Odcedziłam makaron, przełożyłam porcje klusek na talerze, polałam sosem.

Szybko i pysznie - sami spróbujcie :)


4 komentarze:

  1. a w takiej formie wątróbki jeszcze nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, dodam - taki miałam zamiar :) dzięki za przypomnienie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Interesująca propozycja, nie robiłam jeszcze makaronu z wątróbką

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam do głosowania na zwycięskie przepisy: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/04/pomozcie-wybrac-zwyciezcow.html

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger