Kremowy żurek z czosnkiem
Żur czy żurek albo barszcz biały jest u nas nie tylko na święta. Sama nastawiam zakwas bo wtedy wiem co jemy. No i żadnych torebkowych proszków do tego bo i po co? Są warzywa, jest kiełbasa, jest zakwas więc będzie pyszna zupa.
składniki:
sposób przygotowania: Warzywa obrałam i opłukałam, pokroiłam na mniejsze kawałki. Wrzuciłam do garnka razem z surową kiełbasą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zalałam wrzącą wodą tak żeby składniki były przykryte i gotowałam na malutkim ogniu ok. 10 min.. Dołożyłam kiełbaski parzone i gotowałam jeszcze 10 min.. Odcedziłam wywar. W między czasie obrałam cebulę i pokroiłam ją w drobną kostkę razem z 1 ząbkiem czosnku. Zeszkliłam je na maśle. Podsmażoną cebulkę dodałam do wywaru. Dosypałam majeranek i gotowałam 5 min.. Następnie wlałam zakwas na żur i zagotowałam. Dodałam białe warzywa czyli pietruszkę i selera, i zmiksowałam. Śmietanę zmieszałam z odrobiną soli, posiekaną resztą czosnku i chrzanem, dodałam do zupy i ponownie zmiksowałam. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś chciałby jeszcze bardziej kremową, gęstszą wersję to można do wywaru dodać 2 - 3 ziemniaki, ale trzeba je ugotować w nim przed dodaniem zakwasu.
Gotowaną marchewkę pokroiłam w ozdobne krążki, kiełbasę polską w plasterki a białe kiełbaski w skośne, małe kawałki. Jajeczka przepiórcze ugotowałam na twardo i obrałam gdy wystygły.
Żur podałam z plasterkami kiełbasek, połówkami jajek, krążkami marchewki i posypany obficie posiekaną zieleniną.
składniki:
- 2 sztuki kiełbasy polskiej surowej
- 6 kiełbasek białych, cienkich, parzonych
- 2 szkl. zakwasu na żur
- 2 marchewki
- 1/2 pietruszki - korzeń
- kawałek selera korzeniowego wielkości małego jajka
- por - kawałek ok. 10 cm
- 1 cebula
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 - 4 kulki ziela angielskie
- 2 łyżeczki majeranku otartego
- kilkanaście sztuk jajeczek przepiórczych
- ok. 100 g śmietany 18%
- 5 łyżeczek chrzanu tartego
- 1 łyżeczka masła
- do smaku: sól, pieprz mielony
- kilka gałązek natki pietruszki i koperku
sposób przygotowania: Warzywa obrałam i opłukałam, pokroiłam na mniejsze kawałki. Wrzuciłam do garnka razem z surową kiełbasą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zalałam wrzącą wodą tak żeby składniki były przykryte i gotowałam na malutkim ogniu ok. 10 min.. Dołożyłam kiełbaski parzone i gotowałam jeszcze 10 min.. Odcedziłam wywar. W między czasie obrałam cebulę i pokroiłam ją w drobną kostkę razem z 1 ząbkiem czosnku. Zeszkliłam je na maśle. Podsmażoną cebulkę dodałam do wywaru. Dosypałam majeranek i gotowałam 5 min.. Następnie wlałam zakwas na żur i zagotowałam. Dodałam białe warzywa czyli pietruszkę i selera, i zmiksowałam. Śmietanę zmieszałam z odrobiną soli, posiekaną resztą czosnku i chrzanem, dodałam do zupy i ponownie zmiksowałam. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś chciałby jeszcze bardziej kremową, gęstszą wersję to można do wywaru dodać 2 - 3 ziemniaki, ale trzeba je ugotować w nim przed dodaniem zakwasu.
Gotowaną marchewkę pokroiłam w ozdobne krążki, kiełbasę polską w plasterki a białe kiełbaski w skośne, małe kawałki. Jajeczka przepiórcze ugotowałam na twardo i obrałam gdy wystygły.
Żur podałam z plasterkami kiełbasek, połówkami jajek, krążkami marchewki i posypany obficie posiekaną zieleniną.
pyszny i jaki śliczny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowy żurek, czy barszcz biały, robię regularnie, na zmianę z innymi zupami. Zgłodniałam patrząc na niego! :)
OdpowiedzUsuńale fotogeniczny:)
OdpowiedzUsuńpyszności, kocham taki kremowy, czosnkowy żurek ale dodaję jeszcze udka wędzone, nadają niepowtarzalnego aromatu :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam domowy żurek. Szukam przepisu na zakwas, jak robisz swój domowy?
OdpowiedzUsuńpo prostu zalewam mąkę żytnią wodą i dodaję przyprawy a potem robi się sam , postaram się niedługo wrzucić przepis
UsuńMarchewka w żurku to profanacja!
OdpowiedzUsuńproponuję złożyć zawiadomienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa
UsuńZamiast zakwasu na żurek zrobiłam zakwas na barszcz biały:-( będzie smakować żurek na zakwasie z mąki orkiszowej? Ps. Bardzo fajny blog...przepisy jak u mamy:-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtak naprawdę to nie ma większego znaczenia dla smaku zupy czy zakwas będzie na mące żytniej, pszennej czy orkiszowej, ważne żeby był dobrze ukiszony a potem żur dobrze doprawiony
Usuńa czemu trzeba zalać wrzątkiem? Właśnie zalałam zimną wodą będzie straszna bieda jak tak zostanie?
OdpowiedzUsuńBędzie dobrze
Usuń