Kaczka pieczona, luzowana, z farszem mięsnym

Pisałam już o wiejskiej, prawdziwej kaczuszce jaką niedawno dostałam. Wyluzowałam ptaszynę, nafaszerowałam mięsem i upiekłam, I choć kaczuszka nie była duża to to był bardzo pyszny obiad na 4 bardzo głodne osoby. Smak takiego tradycyjnie hodowanego ptaka jest zupełnie inny niż tych z hodowli przemysłowej - warto poszukać, kupić i przyrządzić samemu a potem cieszyć się smakiem pysznego mięsa. 



Kaczka pieczona faszerowana 

składniki: 
  • 1 kaczka, niezbyt duża 
  •  2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego 
  • ok. 2 łyżeczki soli
  •  
  • FARSZ - ok. 1/2 kg mięsa z indyka - udziec bez kości
  • 2 bułeczki typu kajzerki
  • 3/4 szkl. mleka 
  • 2  łyżeczki czerwonej czubrycy
  • 1 łyżeczka suszonych mielonych pomidorów 
  • 1/3 łyżeczki płatków chili 

Jak przygotować kaczkę faszerowaną? 

Kaczkę dostałam zamrożoną więc włożyłam ją do garnka w zimną wodą z dodatkiem 2 łyżeczek soli i zostawiłam na kilkanaście godzin - takie wymoczenie pozwoli tuszce pomału się rozmrozić a poza tym będzie łatwiej usuwać resztki piór - żmudna zabawa pęsetą, ale niestety trzeba to zrobić. Oczyszczoną tuszkę wyluzowałam z kości - jak to zrobić już pisałam przy okazji kurczaka - przy tym przepisie znajdziecie też ilustracje. Odcięłam także szyjkę i skrzydła w stawie łokciowym.

Płat mięsa oprószyłam z obu stron majerankiem, solą i pieprzem - zawinęłam w folię i odłożyłam do lodówki na kilka godzin. Bułeczki pokruszyłam, zalałam mlekiem a kiedy nasiąkły wycisnęła i zmieliłam razem z mięsem z indyka. Masę doprawiłam chili, czubrycą i pomidorami. Nałożyłam ją do wnętrza kaczki, spięłam wykałaczkami wszystkie otwory i zasznurowałam.

Ułożyłam kaczuchę w naczyniu żaroodpornym, wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, piekłam ok. 20 minut a następnie przykryłam i piekłam dalej ok. godziny. W połowie tego czasu delikatnie przewróciłam tuszę żeby wypiekła się równo. Ponownie odwróciłam kaczkę i zostawiłam ją jeszcze na trochę, bez przykrycia, żeby ładnie się zrumieniła. Prze podaniem pozwoliłam mięsu odpocząć ok. 20 - 30 minut. Pokroiłam i podałam na ziemniaczanych kluseczkach, z surówką.


4 komentarze:

  1. pozdrawiam dzisiaj będę robił smiling:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sposób przygotowania: kaczkę dostałam zamrożoną więc włożyłam ją do garnka w zimną wodą z dodatkiem 2 łyżek wody ??

      Usuń
    2. garnek z wodą z dodatkiem soli

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger