Rosół z kaczki - esencjonalny i wcale nie tłusty!
Kaczka mi się trafiła taka prawdziwa, znaczy się ze wsi. Trafiła mi się a właściwie dostałam ją od Iwonki, której Teściowa je hoduje, ale tak właściwie na potrzeby własne i tylko czasami komuś jakąś podaruje :) Ptaszek nie był duży, ale już z wyglądu nie przypominał tych jakie można kupić w sklepach. Skóra żółciutka a nie blada i jakaś wymoczona, mięso pięknego koloru, w zestawie łapki i podroby.
Nie tak dawno kupowałam taką kaczkę z masowej hodowli więc różnica była od razu bardzo widoczna. Z tamtej kaczki, którą luzowałam do faszerowania, miałam zamrożony korpus. Tę wiejską też zaplanowałam upiec z farszem więc korpusy były już dwa a do tego łapki i kacze podroby - świetna baza na rosół i właśnie rosół upichciłam.
składniki:
sposób przygotowania: kości, podroby, szyjkę i skrzydełka wrzuciłam do dużego garnka. Zalałam zimną wodą tylko tyle żeby były przykryte i gotowałam na malutkim ogniu ok. 1,5 godziny - po zagotowaniu usunęłam starannie szumowiny i gotowałam tak żeby płyn lekko mrugał. Po tym czasie dorzuciłam obrane warzywa, przypaloną na płytce cebulę oraz większość przypraw czyli lubczyk, ziele, liście laurowe, pieprz i goździki. Gotowałam dalej na małym ogniu następne 2 godziny. Dopiero na koniec posoliłam, dodałam też lekki karmel z cukru. Taki rosołek podałam z lanymi kluseczkami, gotowaną marchewką i natką pietruszki.
I wcale nie był tłusty bo nie dodawałam przecież kaczki ze skórą - oprócz skrzydełek i szyjki, ale to mało.
Nie tak dawno kupowałam taką kaczkę z masowej hodowli więc różnica była od razu bardzo widoczna. Z tamtej kaczki, którą luzowałam do faszerowania, miałam zamrożony korpus. Tę wiejską też zaplanowałam upiec z farszem więc korpusy były już dwa a do tego łapki i kacze podroby - świetna baza na rosół i właśnie rosół upichciłam.
składniki:
- 2 korpusy z kaczki - kości pozostałe po wyluzowaniu tuszek
- 2 kacze łapki
- 2 kacza szyjka
- 2 kacze skrzydła, ucięte w stawie łokciowym
- 1 kaczy żołądek
- 1 kacze serducho
- 4 duże marchewki
- 1 mała pietruszka , korzeń
- kawałek selera korzeniowego
- 1 spora cebula
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego
- 6 goździków
- 1 łyżeczka cukru
- do smaku - sól
sposób przygotowania: kości, podroby, szyjkę i skrzydełka wrzuciłam do dużego garnka. Zalałam zimną wodą tylko tyle żeby były przykryte i gotowałam na malutkim ogniu ok. 1,5 godziny - po zagotowaniu usunęłam starannie szumowiny i gotowałam tak żeby płyn lekko mrugał. Po tym czasie dorzuciłam obrane warzywa, przypaloną na płytce cebulę oraz większość przypraw czyli lubczyk, ziele, liście laurowe, pieprz i goździki. Gotowałam dalej na małym ogniu następne 2 godziny. Dopiero na koniec posoliłam, dodałam też lekki karmel z cukru. Taki rosołek podałam z lanymi kluseczkami, gotowaną marchewką i natką pietruszki.
I wcale nie był tłusty bo nie dodawałam przecież kaczki ze skórą - oprócz skrzydełek i szyjki, ale to mało.
Szkoda, że ja nie mam dostępu do takiej kaczuchy.. :( Rosół wygląda przepysznie i oka pływają, ale faktycznie nie jest on taki tłusty, jaki zwykle bywa. Zjadłabym ze dwie porcje:D
OdpowiedzUsuńMocno kaczkowy :) Musi być pyszny, ja sie piszę bynajmniej na rosół , na mięsko, na kluski też:)
OdpowiedzUsuńWiejska kaczka brzmi jak marzenie, to zdecydowanie moje ulubione mięso. Dlatego chętnie zjadłabym rosół z kaczki, bo nigdy nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńA przepis na kluseczki lane, jak te co wrosole, to można prosić?
OdpowiedzUsuńo mamo, przepis na lane kluski ? wbijam do kubka jajko albo dwa, dodaję trochę mąki, i ucieram - ma być lejące ciasto - a potem wlewam albo od razu na rosół albo na wrzącą wodę i gotuję chwilkę
UsuńNiby przepis banalny ale ja też dziś go szukałam :)
UsuńDZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS.ROSOŁEK WYSZEDŁ PYYYSZNY!
OdpowiedzUsuńcieszę się :) Pozdrawiam :)
UsuńSłońce! Czy można z tego zrobić kalafiorową?
OdpowiedzUsuńa pewnie, że można :)
UsuńCzy jak dodam szpondru to też może być? kawałeczek tylko, i jak zrobiłaś te kluseczki....?
OdpowiedzUsuńmoże być, rosół będzie bardziej esencjonalny. Kluski to zwykłe lane czyli mąka z jajkiem i wlewane cienkim strumieniem na wrzący rosół :)
UsuńPysznie!! jutro zrobię a do tego pieczone udka kacze z sosem żurawinowo-ananasowym i frytki ze słodkich ziemniaków :)
Usuńojej, ale pyszny obiad będzie ! zazdroszczę domownikom :)
Usuń