Polędwiczki glazurowane na sałatce z bobu, z zapiekanynm fenkułem i zielonym sosem
Takie właśnie danie przygotowałam, przygotowałyśmy z Agnieszką z najsmaczniejsze.pl, podczas rywalizacji w Kuchennych Zmaganiach. Nie wygrałyśmy, ale i tak byłyśmy bardzo zadowolone z efektu ponieważ wszyscy chwalili smak dania i sposób podania. Zresztą, nie zawsze najważniejsze jest wygrywanie - szczególnie gdy zasady nie są do końca jasne a niektóre decyzje czy komentarze jury bądź sponsorów dość dziwne i mocno kontrowersyjne - i tutaj mała uwaga - Joasiu, to absolutnie nie dotyczy Ciebie :)
Cóż, ja pewnie nie jestem obiektywna i ktoś może mi zarzucić, że to z zazdrości, ale jeśli takie samo zdanie mają inne osoby, na dodatek obce, to już zapala się czerwona lampka . . . Ale co się nauczyłam i przeżyłam to moje i to właśnie jest ważne :)
Polędwiczki glazurowane z sałatką z bobu, zapiekanym fenkułem i zielonym sosem
ZIELONY SOS - opłukaną i osączoną roszponkę wrzucić do pojemnika blendera, dodać szczypiorek, sok z cytryny, oliwę i po szczypcie przypraw - zmiksować na gładko, dolać odrobinę ciepłej wody i ponownie zmiksować, ew. jeszcze doprawić do smaku.
Cóż, ja pewnie nie jestem obiektywna i ktoś może mi zarzucić, że to z zazdrości, ale jeśli takie samo zdanie mają inne osoby, na dodatek obce, to już zapala się czerwona lampka . . . Ale co się nauczyłam i przeżyłam to moje i to właśnie jest ważne :)
Polędwiczki glazurowane z sałatką z bobu, zapiekanym fenkułem i zielonym sosem
składniki:
- 1 duża, gruba polędwiczka wieprzowa
- GLAZURA - 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól, rozmaryn suszony, chili mielone
- SAŁATKA - ok. 300 - 500 g młodego bobu
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- 2 cebule dymki razem ze szczypiorkiem
- sól, pieprz mielony, chili mielone, cukier brązowy
- ZAPIEKANY FENKUŁ - 1 bulwa fenkułu czyli kopru włoskiego
- 1 łyżka masła
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- sól, pieprz mielony, chili, odrobina gałki muszkatołowej tartej
- 3 czubate łyżki startego sera Dziugas
- ZIELONY SOS - duża garść świeżej roszponki
- 1/2 garści szczypiorku
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki wody
- sól, cukier brązowy, chili mielone, pieprz mielony
sposób przygotowania: POLĘDWICZKI - W misce wymieszać oliwę z cytryną i
miodem oraz przyprawami - glazura powinna być bardzo wyrazista w smaku.
Polędwiczkę oczyścić z błonek, pokroić na kawałki ok. 4 - 5 cm, końcówkę zużyć
do innego dania. Rozgrzać patelnię, posmarować ją lekko klarowanym masłem.
Ustawić kawałki polędwiczek pionowo czyli przecięciem do płaszczyzny patelni -
smażyć aż się zrumieni, przełożyć na długą stronę i także zrumienić. Podsmażone
kawałki przełożyć do miski z glazurą dokładnie w niej obtoczyć a następnie
przełożyć na małą blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec
ok. 8 minut - można dłużej jeśli ktoś lubi bardziej wypieczone mięso. Po
upieczeniu wyjąć polędwiczki, ponownie posmarować glazurą i zostawić żeby
odpoczęły. Można podać kawałki w całość albo przekroić je poziomo na plastry.
SAŁATKA - bób wrzucić do ok. 1 litra wrzącej wody,
gotować 10 minut, odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skórki, przełożyć do
miski. Dodać oliwę, sok z cytryny, posiekaną natkę, dymkę i miętę oraz pokrojone
na ćwiartki pomidorki koktajlowe, lekko przemieszać. Doprawić do smaku solą,
cukrem, pieprzem mielonym i mielonym chili. Odstawić żeby smaki się przegryzły.
ZAPIEKANY FENKUŁ - fenkuł opłukać, odciąć górną
część z listkami. Bulwę przekroić na ćwiartki, usunąć głąb i warzywo posiekać w
piórka. Podsmażyć na maśle aż nieco zmięknie. Dolać wino i smażyć aż odparuje.
Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą i pieprzem mielonym, chili i szczyptą startej gałki muszkatołowej, przestudzić.
Następnie dodać połowę startego sera, wymieszać i nałożyć do niewielkiego
naczynia do zapiekania. Wierzch posypać resztą sera. Zapiekać ok. 15 minut w
piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
ZIELONY SOS - opłukaną i osączoną roszponkę wrzucić do pojemnika blendera, dodać szczypiorek, sok z cytryny, oliwę i po szczypcie przypraw - zmiksować na gładko, dolać odrobinę ciepłej wody i ponownie zmiksować, ew. jeszcze doprawić do smaku.
Na talerze wyłożyć porcje sałatki a na niej kawałki
polędwiczek. Obok nakładamy porcję fenkułu. Danie podajemy z zielonym sosem
przybrane listkami fenkułu.
Nie ma co się rozwodzić nad formułą tego konkursu. W informacji wyraźnie było napisane "Zaproś do udziału przyjaciółkę, kolegę, rodzeństwo lub mamę." - a już na samych warsztatach przynajmniej ja odczułam, że spodziewano się par typu "mąż-żona", czy "chłopak-dziewczyna". Ja ze swoją parą usłyszałysmy, że podobno zrobiłyśmy bardzo dobre danie, ale nie wygrałyśmy bo jury obawiało się, że będziemy miały problem z podziałem nagrody... Tak jak Ci już pisałam, nie o to mi wcale chodziło, ale skoro sponsor założył, że wygra para, która będzie wspólnie korzystać ze sprzętu to trzeba było zrobić Warsztaty dla par i rodzin prowadzących wspólne gospodarstwo domowe ;) :D
OdpowiedzUsuńPaulina, i całkowicie się z Tobą zgadzam - mam wrażenie, że chcieli coś konkretnego osiągnąć, ale nie określili tego wystarczająco dokładnie a potem jeszcze dziwnie się zachowywali próbując zatuszować swoje wpadki i złe przygotowanie niektórych aspektów . . . My też nie jechałyśmy wygrać - sprzęt mamy obie i wcale nam nie był potrzebny następny, ale pobawić się zawsze lubię :) W nasze grupie wygrała para bardzo zasłużenie, tak uważam - natomiast co do drugiego dnia nie wiem, nie próbowałam i nie widziałam, ale komentarze bardzo mi się nie podobały . . .
UsuńPięknie wygląda :) Podoba mi się zielony sos, nigdy nie robiłem takiego sosu z sałaty :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam patrzeć na te zdjęcia :) No i wszystko było pyszne, a smakiem pieczonego kopru włoskiego nadal jestem mile zaskoczona :D
OdpowiedzUsuńwygląda jak danie z restauracji! pięknie podane.
OdpowiedzUsuń