wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

sobota, 11 sierpnia 2012

Borówka brusznica do mięsa

Nie wyobrażam sobie świątecznych pasztetów czy mięs bez tego dodatku - po prostu musi być na stole tak samo jak konfitura z żurawiny. Może dlatego, że znam go i lubię od dziecka - tak przygotowywała borówki moja Babcia. 




Pamiętam jak późnym latem zabierała mnie do lasu i razem oskubywałyśmy małe krzaczki z czerwonych kuleczek, które potem Babcia zamykała w słoikach i wyjmowała dopiero na jakieś uroczyste okazje. Takie borówki świetnie smakują a podać je można po prostu w jakimś niedużym naczynku albo np. w połówkach brzoskwiń. Któregoś dnia widziałam je już na straganie a to znaczy, że można wybrać się do lasu :)


składniki:
  • 1 kg borówki brusznicy
  • 1 kg niezbyt twardych gruszek [ew. jabłek lub pół na pół]
  • ok. 300 g cukru 
  • ok. 3/4 szkl. wody 
  • kawałek 2 cm kory cynamonu 
  • 3 - 5 goździków

sposób przygotowania: owoce borówki brusznicy (podobnie można przyrządzić żurawinę) dokładnie przebrałam usuwając wszystkie listki , gałązki i ew.owoce nadpsute, dokładnie opłukałam i osączyłam na sitku. Gruszki [ ew.jabłka ] umyłam , obrałam ze skórki i pozbawiłam gniazd nasiennych. Wodę zagotowałam razem z cukrem w dość wysokim rondlu [owoce gotując się będą pękać i pryskać sokiem] . Do wrzącego syropu wsypałam brusznicę i gotowałam ok. 15 min. pod przykryciem, na niezbyt dużym ogniu, żeby nie wykipiało. Następnie odkryłam, dołożyłam pokrojone w kawałki gruszki i przyprawy - dalej gotowałam ok. 30 - 40 min. Gorącym przetworem napełniałam wyparzone słoiczki i od razu zakręcałam. Odstawiałam do góry dnem  do całkowitego ostygnięcia. 

Gruszki można pokroić dowolnie, jeśli są miękkie i tak się rozgotują - ja kroję grubo bo lubię jak zostają takie większe kawałki. Brusznice i żurawina są bardzo kwaśne i ta ilość cukru nie sprawi, że to będzie słodki dżem, nie martwcie się. Kiedyś w literaturze kulinarnej spotkałam się z przepisem, w którym pod koniec gotowania należało do borówek dodać kieliszek brandy. Gorący przetwór jest dość rzadki, ale te owoce mają bardzo dużo pektyn i ładnie wszystko krzepnie stygnąc . Tak przyrządzoną brusznicę podaje się jako dodatek do zimnych mięs , pasztetów albo do pieczonego ptactwa.

Zobacz także przepis  na KONFITURĘ Z ŻURAWINY 
 

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam. Mięso z borówką bardzo zyskuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadę jutro do lasu to się muszę rozejrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast borówek można użyć jagód?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, ale byłam na małym urlopie :) Z jagodami nie próbowałam - mają zupełnie inny smak, są słodsze, bardziej soczyste i miękkie. Poza tym kolor - chyba z jagód to lepiej zrobić zwykłą konfiturę na słodko.

      Usuń
  4. Moja cicocia też je robiła, pycha. Natomiast babcia pokazała mi inny sposób na zaklęcie borówki w słoiku. Taki, który nie pozbawi jej ani smaku ani wartości i witamin, przy tym dziecinnie prosty. Borówkę przepuścić przez maszynkę do mielenia, wymieszać z cukrem 1 do 1 w słoiki i do piwnicy. Bez gotrowania, pasteryzacji i nie zepsuje się nawet po 5 latach, dłuzej nie sprzwdzałam.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...