wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

sobota, 26 stycznia 2013

Sałatka warzywna z poćkami

Ubiegły rok był dość obfity w grzyby więc jeszcze sporo słoiczków mam w zapasie. Ja przerabiałam głównie podgrzybki i kurki, ale na szczęście dobrzy ludzie z Południa podzielili się swoimi marynowanymi trąbkami czy poćkami, które u mnie nie rosną. Niestety, nie zawsze mogę wybrać się w góry właśnie wtedy gdy te grzyby rosną i samodzielnie ich sobie nazbierać co sprawiłoby mi największą radochę . . . 

Dziś do sałatki dodałam właśnie poćki zbierane na Orawie przez Dorotkę a w zamian poleciały do Niej ciepłe myśli i serdeczności w dużych ilościach :) I mam nadzieję, że w tym roku uda nam się wyruszyć razem do lasu żeby zapełnić chociaż kilka koszy. Bardzo bym tego chciała. Tymczasem nie mogę doczekać się kiedy zejdą śniegi i pojawi się coś świeżego w temacie grzybów.




czas przygotowania : 60 minut
składniki na 4 porcje : 
  • 2 średnie marchewki
  • 1 nieduża pietruszka korzeń 
  • ok. 1/2 szkl. fasolki białej konserwowej 
  • 2 jajka 
  • 4 ogórki konserwowe 
  • ok. 10 niedużych marynowanych poćków 
  • 2 łyżki cienko pokrojonego pora 
  • 1/2 jabłka 
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

  • do smaku - sól, cukier, pieprz czarny mielony
sposób przygotowania: marchewkę i pietruszkę oczyściłam, ugotowałam prawie do miękkości. Jajka także ugotowałam, na twardo, ostudziłam i obrałam ze skorupek. Pokrojonego z pół plasterki pora sparzyłam i dobrze osączyłam. Warzywa, jajka, ogórki, grzybki praz obrane ze skórki jabłko pokroiłam w kosteczkę. Dodałam pora i przepłukaną, osączoną fasolkę. Wymieszałam wszystko z majonezem, musztardą i jogurtem, doprawiłam do smaku i odstawiłam na godzinę do lodówki żeby smaki się przegryzły.

Wyszła bardzo smaczna sałatka - niby zwykła a jednak nieco inna :)

Lubicie takie sałatkowe warzywne kombinacje i dodajecie czasami inne niż zwykle składniki ?

16 komentarzy:

  1. taka wersja sałatki bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. poćki? tego jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dobre grzybki, ale rośną przede wszystkim w górskich lasach

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. na kolację to taka sałatka trochę ciężka :)

      Usuń
  4. przyznam, że nie znam tych grzybów.
    ale sałatka jak najbardziej mi podchodzi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast poćków można do takie sałatki dodać dowolne inne marynowane grzyby :)

      Usuń
  5. poćki?? fajna nazwa a sałatka na pewno pyszna...az musze poszukac które to grzybki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na początku wpisu podlinkowałam nazwy do atlasu grzybów :) możesz tam o nich poczytać i obejrzeć zdjęcia w galerii :)

      Usuń
  6. patrzyłam :) i nie znam :) ale ze mnie taki grzybiarz ,ze wstyd..moi rodzice sie znają i zawsze przegladaja moj koszyk...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a może po prostu w Twojej okolicy nie rosną i dlatego ich nie znasz :)

      Usuń
  7. Witam serdecznie :)
    Pani Izo-trafiłam na Pani blog dopiero wczoraj :( aż dziw, bo lubię czytać kulinarne strony. Bardzo miło się czyta zamieszczane przez Panią posty, na dodatek znalazłam dużo ciekawych przepisów, które na pewno wypróbuję we własnej kuchni:)

    Wczorajszy wieczór spędziłam na przeglądaniu Pani przepisów: jeden po drugim :)
    No i tak mnie zaciekawiło słowo: "poćki", że aż wygooglowałam sobie, co to "to" jest :) A że jestem "grzybnięta" (świetne słowo: doskonale odzwierciedla uzależnienie leśnych ludzi), to nie dawały mi spokoju zdjęcia grzybków w sałatce. Ku mojemu zdumieniu w grafice ukazały się zdjęcia dobrze znanych mi borowików ceglastoporych (pod taką nazwą zbiera się je w moim regionie). No i się wyjaśniła zagadka :)

    Pozdrawiam z zaśnieżonego Śląska
    Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko, witaj i rozgość się :) a co do grzybków to dlatego właśnie nazwę taką popularną podlinkowałam bo wiem, że różne gatunki inaczej się nazywają w innych regionach - do poćków, nazwy, mam słabość :D

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...