Żeberka duszone w kapuście z grzybami
Dawno nie kupowałam wieprzowych żeberek chociaż bardzo je lubię. Niestety, jakoś nie mogłam natrafić na ładne i chude kawałki a tylko takie warto przygotować. Wczoraj jednak wypatrzyłam piękny, gruby pasek i szkoda by było zostawić go w sklepie. Już płacąc za zakupy wiedziałam, że żeberka będą się dusiły z pysznymi dodatkami :)
czas przygotowania : 2 godz. + 1,5 godziny duszenia
składniki:
sposób przygotowania : grzyby zalałam ok. 1/2 l ciepłej wody, moczyły się jakieś pół godziny. Potem gotowałam je następne pół godziny żeby nieco zmiękły. Odcedziłam i posiekałam a wodę z gotowania zachowałam.
Pasek żeberek umyłam, osuszyłam dobrze i pokroiłam na 6 mniej więcej równych kawałków. Oprószyłam ze wszystkich stron solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Odłożyłam na 2 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie w rondlu rozgrzałam kaczy smalec i zrumieniłam mięso dokładnie.
Dosypałam pokrojoną w ćwierć plasterki cebulę oraz posiekaną kapustę. Wlałam sosy sojowe, wywar z grzybów i dodałam posiekane w paseczki grzyby oraz ok. 1/3 łyżeczki przyprawy ognistej. Dusiłam aż mięso było zupełnie miękkie kilka razy w tym czasie przewracając kawałki i ew. uzupełniając odparowany płyn. Pod koniec doprawiłam do smaku miodem.
My zjedliśmy z pieczywem, ale można podać z ziemniakami czy grubą kaszą.
czas przygotowania : 2 godz. + 1,5 godziny duszenia
składniki:
- ok. 1,2 kg chudych żeberek wieprzowych
- kilka suszonych poćków, borowików ceglastoporych, albo po prostu podgrzybków
- ok. 700 g kiszonej kapusty
- 1 łyżka kaczego smalcu
- 4 nieduże cebulki
- 1 łyżka miodu rzepakowego
- ok. 1/2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
- ok. 2 łyżek sosu sojowego jasnego
- do smaku - sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, przyprawa ognista
sposób przygotowania : grzyby zalałam ok. 1/2 l ciepłej wody, moczyły się jakieś pół godziny. Potem gotowałam je następne pół godziny żeby nieco zmiękły. Odcedziłam i posiekałam a wodę z gotowania zachowałam.
Pasek żeberek umyłam, osuszyłam dobrze i pokroiłam na 6 mniej więcej równych kawałków. Oprószyłam ze wszystkich stron solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Odłożyłam na 2 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie w rondlu rozgrzałam kaczy smalec i zrumieniłam mięso dokładnie.
Dosypałam pokrojoną w ćwierć plasterki cebulę oraz posiekaną kapustę. Wlałam sosy sojowe, wywar z grzybów i dodałam posiekane w paseczki grzyby oraz ok. 1/3 łyżeczki przyprawy ognistej. Dusiłam aż mięso było zupełnie miękkie kilka razy w tym czasie przewracając kawałki i ew. uzupełniając odparowany płyn. Pod koniec doprawiłam do smaku miodem.
My zjedliśmy z pieczywem, ale można podać z ziemniakami czy grubą kaszą.
pycha!!! z kapustą podwójna pycha!!
OdpowiedzUsuńoj tak, z kapustą i grzybami było pysznie
Usuńuwielbiam takie żeberka:)
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić kaczy smalec?
OdpowiedzUsuńw tym wypadku jak najbardziej zwykłym wieprzowym a jeśli go nie używasz to olejem roślinnym do smażenia :)
UsuńBardzo dziękuję :)
UsuńAlbo bezzapachowym olejem kokosowym =)
UsuńSpróbowałam i nie mogłam wyjść z podziwu jakie to pyszne, robiłam bez miodu i też było pyszne wszystko, napewno nie raz jeszcze spróbuje tych żeberek.
OdpowiedzUsuńWitam panią . Uwielbiam pani przepisy i często z nich korzystam . Dziś robie zeberka w kapuście i mam problem nie mam przyprawy ogniste ,wiec czym mogę ją zastąpić ?proszę o podpowiedź i z góry dziękuję - Anna
OdpowiedzUsuńAnno, przyprawa ognista to mieszanka kilku przypraw: chili, pieprzu czarnego, czosnku, kolendry i gorczycy. Możesz po prostu dodać po troszeczku tych składników - jeśli któregoś nie masz to go pomiń.
Usuńzrobiłam dzisiaj na obiad ,pyszne :) dodałam od siebie jeszcze tylko kminek bo domownicy bardzo lubią ,do tego ziemniaczek i obiad był przedni :)
OdpowiedzUsuńI mam przepis ;-D na obiad dla męża …bo mi dziurę w brzuchu wierci o żeberka
OdpowiedzUsuńWitam Pyzo. Ile mnie więcej dusiłas żeberka? Oleju rzepakowego nie mam - może być wielokwiatowy?
OdpowiedzUsuńCzas duszenia zależy od grubości kawałków, ale pewnie nie mniej niż 1,5 godziny. Miód może być wielokwiatowy
UsuńDo żeberek i kapusty świetnie pasuje kminek.Ja daję mielony,bo nie lubię rozgryzać ziaren.
OdpowiedzUsuńowszem, pasuje bardzo, ale nie zawsze trzeba go dodawać jeśli doprawia się czymś innym :)
UsuńWg mnie należy,bo zarówno kapusta jak i żeberka są ciężkostrawne,a kminek niweluje dolegliwości żołądkowe.W potrawach nie tylko chodzi o smak.
Usuńpieprz ziołowy i przyprawa ognista doskonale się tu sprawdzają
UsuńI tak potrzebują kminku,bo przyprawa ognista go nie ma.
Usuńale pieprz ziołowy tak
UsuńW ilościach znikomych,a tu chodzi o czysty kminek.
Usuńto proszę dosypać sobie więcej wedle własnego uznania
UsuńCzy mogę dusić żeberka w piekarniku w naczyniu żaroodpornym?
OdpowiedzUsuńjak najbardziej
UsuńDziękuję za odpowiedź. Jutro duszę, dziś na noc się marynują. Aha, Pani Izo, czulent wg Pani przepisu rewelacja! Moi goście byli zachwyceni! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńw takim razie trzymam kciuki żeby żeberka wyszły równie dobre :) pozdrawiam!
Usuń