wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

wtorek, 19 lutego 2013

Roladki wieprzowe z leśną nutą

Kupiłam karkówkę z przeznaczeniem na mieleńce. Jednak po zastanowieniu stwierdziłam, że jest zbyt chuda i ładna żeby ją tak rozdrabniać. Pomyślałam o roladkach bo dawno ich nie jedliśmy chociaż z karkówki jeszcze ich nie robiłam - okazało się, że to był strzał w dziesiątkę. Świetnie smakowały z kluseczkami polanymi pysznym sosem, ale można je podać z czym chcecie.



czas przygotowania : ok. 120 minut
składniki: 
  • 7 plastrów chudego wieprzowego schabu karkowego, bez kości
  • 3 duże pieczarki
  • 1 duża marchewka 
  • 2 średnie cebule do farszu + 6-10 małych do sosu 
  • duża garść suszonych borowików brunatnych, krajanki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • 3 - 4 łyżeczki musztardy z żurawiną
  • 4 łyżki mąki pszennej

  • do smaku - sól, pieprz czarny świeżo mielony, przyprawa ognista

sposób przygotowania: pokruszone grzyby suszone zalałam ok. 400 ml gorącej wody i zostawiłam pod przykryciem na 30 minut. plastry mięsa, grubości ok. 1,5 cm, robiłam tłuczkiem przykrywając każdy folią spożywczą - to zapobiegnie pryskaniu mięsa i porozrywaniu go. Każdy oprószyłam z obu stron solą i pieprzem mielonym.

Pieczarki i marchewkę oczyściłam, starłam na dużych oczkach tarki jarzynowej. 2 obrane cebule pokroiłam w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, podsmażyłam grzyby i warzywa aż zmiękły, doprawiłam je solą i przyprawą ognistą, ostudziłam. Małe cebulki też obrałam i pokroiłam w piórka.

Każdy plaster mięsa z jednej strony posmarowałam cienko musztardą i nałożyłam czubatą łyżkę farszu. Zwinęłam roladki i spięłam je szpilkami do zrazów. Obtoczyłam w mące, otrzepałam z nadmiaru i smażyłam na patelni z resztą rozgrzanego oleju i masłem. Gdy się zrumieniły ze wszystkich stron dodałam cebulowe piórka i smażyłam kilka minut razem. Dolałam grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Dusiłam roladki ok. godziny aż zmiękły. Resztę mąki pozostałej z panierowania - ok. 1 czubatej łyżeczki, rozmieszałam w 4 łyżkach zimnej wody i dodałam do sosu - rozmieszałam dokładnie i dusiłam wszystko jeszcze 20 minut.

Podałam z galuszkami , sałatką z ogórka i buraczkami. To był bardzo smaczny obiad :)


21 komentarzy:

  1. Pyzuniu, dziękuję za pomysł na niedzielny obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda, bardzo lubię takie roladki:) masz świetne pomysły na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, Justynko :) staram się żeby było smacznie :)

      Usuń
  3. Fantastyczne danie a twoje nadzienie do roladek super!!! a kluseczki "kładzione"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kluseczki galuszki czyli przecierane przez takie specjalne sito, ale można je też kłaść łyżeczką :)

      Usuń
  4. smakowicie wygląda:)) muszę przyznać że nigdzie nie mogę trafić na to sito:(.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja mam dwa takie sita - przecieraki - dokładnie jak w tym linku http://www.alta.chh.pl/produkt-80857 - jedno z mniejszymi a drugie większymi otworkami

      Usuń
  5. bajecznie wygląda ten talerz:) obiad pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  6. tak,zgadzam się to był tak pyszny obiad, że rodzina po dwóch tygodniach poprosiła o powtórkę :0 ,pozdrawiam serdecznie i dzięki za smaczniutki przepis- bożena.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, Bożenko :) Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  7. OLA Zrobie na swoje 40 lat. Myśle bęndą pyszne.POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobię jutro na obiad :) dziękuję :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam , chciałam podziękować autorce za ten przepis , długo zastanawiałam sie , co podać gościom w Święta , padło na ten smak , rewelacja , prosty , wyjątkowo smaczny , mięso rozpływało się w ustach , dodatek suszonych grzybów , strzał w dziesiatkę , na pewno do powtórki, pozdrawiam, Myszowata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ogromnie się cieszę, że smakowało :) pozdrawiam !

      Usuń
  10. Zrobiłam ,dawno nie jadłam tak pysznego mięska :) Zapisuję do swojego kajetu na ZAWSZE :)dzięki za przepis !

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...