Roladki wieprzowe z leśną nutą
Kupiłam karkówkę z przeznaczeniem na mieleńce. Jednak po zastanowieniu stwierdziłam, że jest zbyt chuda i ładna żeby ją tak rozdrabniać. Pomyślałam o roladkach bo dawno ich nie jedliśmy chociaż z karkówki jeszcze ich nie robiłam - okazało się, że to był strzał w dziesiątkę. Świetnie smakowały z kluseczkami polanymi pysznym sosem, ale można je podać z czym chcecie.
czas przygotowania : ok. 120 minut
składniki:
sposób przygotowania: pokruszone grzyby suszone zalałam ok. 400 ml gorącej wody i zostawiłam pod przykryciem na 30 minut. plastry mięsa, grubości ok. 1,5 cm, robiłam tłuczkiem przykrywając każdy folią spożywczą - to zapobiegnie pryskaniu mięsa i porozrywaniu go. Każdy oprószyłam z obu stron solą i pieprzem mielonym.
Pieczarki i marchewkę oczyściłam, starłam na dużych oczkach tarki jarzynowej. 2 obrane cebule pokroiłam w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, podsmażyłam grzyby i warzywa aż zmiękły, doprawiłam je solą i przyprawą ognistą, ostudziłam. Małe cebulki też obrałam i pokroiłam w piórka.
Każdy plaster mięsa z jednej strony posmarowałam cienko musztardą i nałożyłam czubatą łyżkę farszu. Zwinęłam roladki i spięłam je szpilkami do zrazów. Obtoczyłam w mące, otrzepałam z nadmiaru i smażyłam na patelni z resztą rozgrzanego oleju i masłem. Gdy się zrumieniły ze wszystkich stron dodałam cebulowe piórka i smażyłam kilka minut razem. Dolałam grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Dusiłam roladki ok. godziny aż zmiękły. Resztę mąki pozostałej z panierowania - ok. 1 czubatej łyżeczki, rozmieszałam w 4 łyżkach zimnej wody i dodałam do sosu - rozmieszałam dokładnie i dusiłam wszystko jeszcze 20 minut.
Podałam z galuszkami , sałatką z ogórka i buraczkami. To był bardzo smaczny obiad :)
czas przygotowania : ok. 120 minut
składniki:
- 7 plastrów chudego wieprzowego schabu karkowego, bez kości
- 3 duże pieczarki
- 1 duża marchewka
- 2 średnie cebule do farszu + 6-10 małych do sosu
- duża garść suszonych borowików brunatnych, krajanki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3 - 4 łyżeczki musztardy z żurawiną
- 4 łyżki mąki pszennej
- do smaku - sól, pieprz czarny świeżo mielony, przyprawa ognista
sposób przygotowania: pokruszone grzyby suszone zalałam ok. 400 ml gorącej wody i zostawiłam pod przykryciem na 30 minut. plastry mięsa, grubości ok. 1,5 cm, robiłam tłuczkiem przykrywając każdy folią spożywczą - to zapobiegnie pryskaniu mięsa i porozrywaniu go. Każdy oprószyłam z obu stron solą i pieprzem mielonym.
Pieczarki i marchewkę oczyściłam, starłam na dużych oczkach tarki jarzynowej. 2 obrane cebule pokroiłam w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, podsmażyłam grzyby i warzywa aż zmiękły, doprawiłam je solą i przyprawą ognistą, ostudziłam. Małe cebulki też obrałam i pokroiłam w piórka.
Każdy plaster mięsa z jednej strony posmarowałam cienko musztardą i nałożyłam czubatą łyżkę farszu. Zwinęłam roladki i spięłam je szpilkami do zrazów. Obtoczyłam w mące, otrzepałam z nadmiaru i smażyłam na patelni z resztą rozgrzanego oleju i masłem. Gdy się zrumieniły ze wszystkich stron dodałam cebulowe piórka i smażyłam kilka minut razem. Dolałam grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Dusiłam roladki ok. godziny aż zmiękły. Resztę mąki pozostałej z panierowania - ok. 1 czubatej łyżeczki, rozmieszałam w 4 łyżkach zimnej wody i dodałam do sosu - rozmieszałam dokładnie i dusiłam wszystko jeszcze 20 minut.
Podałam z galuszkami , sałatką z ogórka i buraczkami. To był bardzo smaczny obiad :)
Smakowicie wyglądają
OdpowiedzUsuńi pysznie smakują :)
UsuńPyzuniu, dziękuję za pomysł na niedzielny obiad :-)
OdpowiedzUsuńbardzo proszę :)
Usuńpysznie wygląda, bardzo lubię takie roladki:) masz świetne pomysły na obiad:)
OdpowiedzUsuńdzięki, Justynko :) staram się żeby było smacznie :)
UsuńFantastyczne danie a twoje nadzienie do roladek super!!! a kluseczki "kładzione"?
OdpowiedzUsuńkluseczki galuszki czyli przecierane przez takie specjalne sito, ale można je też kłaść łyżeczką :)
Usuńsmakowicie wygląda:)) muszę przyznać że nigdzie nie mogę trafić na to sito:(.
OdpowiedzUsuńja mam dwa takie sita - przecieraki - dokładnie jak w tym linku http://www.alta.chh.pl/produkt-80857 - jedno z mniejszymi a drugie większymi otworkami
Usuńbajecznie wygląda ten talerz:) obiad pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńi jaki był pyszny, daję słowo :)
Usuńtak,zgadzam się to był tak pyszny obiad, że rodzina po dwóch tygodniach poprosiła o powtórkę :0 ,pozdrawiam serdecznie i dzięki za smaczniutki przepis- bożena.
OdpowiedzUsuńcieszę się, Bożenko :) Pozdrawiam ciepło :)
UsuńOLA Zrobie na swoje 40 lat. Myśle bęndą pyszne.POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńjestem pewna :)
Usuńzrobię jutro na obiad :) dziękuję :*
OdpowiedzUsuńzrobiłam i wyszło pyszne :)
OdpowiedzUsuńWitam , chciałam podziękować autorce za ten przepis , długo zastanawiałam sie , co podać gościom w Święta , padło na ten smak , rewelacja , prosty , wyjątkowo smaczny , mięso rozpływało się w ustach , dodatek suszonych grzybów , strzał w dziesiatkę , na pewno do powtórki, pozdrawiam, Myszowata.
OdpowiedzUsuńogromnie się cieszę, że smakowało :) pozdrawiam !
UsuńZrobiłam ,dawno nie jadłam tak pysznego mięska :) Zapisuję do swojego kajetu na ZAWSZE :)dzięki za przepis !
OdpowiedzUsuń